Ben je niet in staat om goed te communiceren, dan zal je met de tijd uit elkaar groeien. Daarnaast lezen we dat een gebrek aan communicatie kan leiden tot meer conflicten, eenzaamheid, een gebrek aan intimiteit en het moeilijker bereiken van gemeenschappelijke doelen.
Hoe ontstaat slechte communicatie? Problemen met communicatie ontstaan wanneer we communiceren met iemand anders. Moeten we daarom alle vormen van communicatie voortaan uit de weg gaan? Integendeel, het is juist de interactie tussen mensen die je nieuwe inzichten geeft.
De gevolgen van slechte communicatie zijn groter dan u misschien denkt. Spraakverwarringen en misverstanden zijn nog relatief onschuldig. Slechte communicatie zorgt er ook voor dat medewerkers u wantrouwen, minder productief zijn en sneller een andere baan zoeken.
Er is een zender, een boodschap met een bepaalde bedoeling en een ontvanger. De zender probeert door te communiceren zijn bedoeling over te brengen naar de ontvanger. Dat is communicatie. We spreken van miscommunicatie als de bedoelde boodschap niet overkomt bij de ontvanger.
Goede communicatie zorgt ervoor dat jullie contact 'stroomt': je voelt je gekend en je komt je partner ook echt tegen. Dat geeft een gevoel van verbondenheid. In een gezonde relatie is het belangrijk om te begrijpen wat de stijl van communiceren is van je partner.
Stel jezelf regelmatig bloot aan sociale situaties. Oefen zo vaak als je kunt. Begin klein, bouw je skills en zelfvertrouwen langzaam op, en merk hoe je steeds beter wordt in het aanknopen van gesprekjes. Weet dat de meeste mensen het heerlijk vinden om meer contact te hebben met de mensen om hen heen.
Woorden als eventjes, wellicht, misschien, verkleinwoordjes en zinnen die onderdanigheid uitdrukken kun je beter vermijden. Je geeft hiermee je gesprekspartner automatisch de macht om te zeggen dat het idee inderdaad niks of dat hij 'geen tijd heeft voor eventjes'.
Communicatiepatronen. Als jullie steeds weer op dezelfde negatieve manier met elkaar communiceren is er sprake van een negatief communicatiepatroon. De communicatie loopt dan voortdurend op weinig uit, en roept negatieve emoties op.
Je hebt elkaar niets meer te zeggen
Als je elkaar niets meer hebt te vertellen, dan is dat geen goed teken. Het kan zelfs het einde van je relatie betekenen. Immers, iedereen heeft wel eens wát te vertellen.
Bedank hem
Voor alles wat hij voor je doet en betekent. Bedank hem voor alles wat hij doet (bouw het langzaam op, anders kan het nogal uit het niets komen). Als je het lastig vindt, kun je eerst een lijst maken van alle dingen waar je dankbaar voor bent, een soort brainstorm.
Waarom begrijp je me niet? Weer een boek over een thema dat zo oud is als de pratende mens: 'Waarom begrijp je me niet?' Geschreven door Brigitte Heldeweg, Gert van Grunsven en Manon Désar, met de ondertitel 'Beter samenwerken door het (h)erkennen van communicatiestijlen.
Zo breng jij je boodschap effectief over
Onderbouw de kern van jouw boodschap punt voor punt, stap voor stap: orden jouw boodschap en wees volledig. Formuleer in een rustig tempo. Let op de reacties van de ontvanger. Ga na of je wordt begrepen en of jouw boodschap wordt geaccepteerd.
Mensen die introvert zijn praten vaak alleen als ze ook echt denken dat ze wat te zeggen hebben. De 'small talk' wordt dan vaak achterwege gelaten. Maar spreek een introvert persoon eens in een rustige situatie aan en praat over een onderwerp dat hem of haar interesseert, dan zal je snel op dit vooroordeel terugkomen.
Toch heeft small talk een belangrijke functie. Juist door te praten over de alledaagse dingen die in eerste instantie wat nutteloos lijken, leer je iemand op bijvoorbeeld een feestje beter kennen. Je leert meer over zijn of haar visie op deze kleine dingen, en ontdekt daardoor meer over de persoon die erachter schuilt.
Onderzoeker Brian Ogolsky van de Universiteit van Illinois onderzocht de relaties van 376 koppels en kwam erachter dat de zogenaamde 'gefocuste partners' het langst bij elkaar blijven. Dus koppels die hun partner belangrijker vinden dan andere zaken en veel tijd met elkaar doorbrengen.
Als je partner blijft weigeren om over belangrijke problemen te praten, dan kan je overwegen om je relatie te verbreken of professionele hulp te zoeken. De relatie zal altijd hard werken blijven als jullie te veel verschillen in hoe jullie denken over het uiten van gevoelens en zorg dragen voor elkaar.