Persoonlijke hygiëne is belangrijk om contact met afvalstoffen van de chemotherapie via uw uitscheidingsproducten te minimaliseren. Wij adviseren u om 1x per dag onder de douche of in bad te gaan en goed uw handen te wassen na uw toiletbezoek.
Aantasting van het mondslijmvlies start meestal zo'n 5 à 7 dagen na toediening van de behandeling. De slijmvliezen beginnen zich te herstellen na 2 à 3 weken.
Een chloorhexidine mondspoeling vernietigt de bacteriën in de mond en voorkomt dat er ontstekingen van het tandvlees of ongewenste vermenigvuldiging van bacteriën in de mond kunnen ontstaan. Een chloorhexidine mondspoeling is zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek.
Je weet meestal pas of chemotherapie aanslaat na controle-onderzoek bij je arts. De arts onderzoekt vaak na enkele kuren of de behandeling effect heeft. Dit kan op verschillende manieren: met een CT-scan of MRI-scan.
Deze tweede chemo is harder binnen gekomen dan de eerste. Ik voelde op de eerste dag de chemo daadwerkelijk met een hoog tempo door mijn lichaam razen. De tweede dag was dat minder en ben ik in de ochtend zelfs nog naar de markt geweest, 's-middags een uurtje geslapen, daarna nog veel op geweest.
In principe tast chemo niet de tanden aan, maar het speeksel. Dit heeft echter op de lange termijn grote gevolgen voor het gebit. Doordat je speeksel verandert ontstaat er een vergrote kans op schimmels en bacteriële infecties. Hierdoor kunnen tandvlees- en gebitsproblemen ontstaan met pijnlijke klachten tot gevolg.
Sommige soorten chemotherapie beschadigen het slijmvlies in de mond en de keel. Je kunt dan last krijgen van je mond, keel en tandvlees. Door je mond goed te verzorgen, kun je voorkomen dat het erger wordt. Heb je moeite met eten en drinken, vraag dan gerust om pijnstillers.
Spoel de mond vier tot zes keer per dag met een zoutoplossing. Kamillethee kan ook helpen. Smeer regelmatig de lippen in met een lippenbalsem om uitdroging tegen te gaan. Drink met een rietje als gewoon drinken te pijnlijk is.
Chemotherapie vertraagt de productie van de witte bloedlichaampjes, de rode bloedlichaampjes en de bloedplaatjes in het beenmerg. Zo zal, een goede week na het toedienen van de behandeling, het aantal witte en rode bloedlichaampjes en bloedplaatjes zakken, om vervolgens spontaan terug te stijgen.
Een combinatie van een operatie en chemotherapie direct in de buik (HIPEC) kan de uitzaaiingen soms genezen. HIPEC staat voor Hypertherme IntraPeritoneale Chemotherapie. De behandeling kan alleen als er geen uitzaaiingen zijn naar de lever of de longen.
"Vaak weten we uit onderzoek dat een behandeling bij een bepaald percentage patiënten aanslaat, bijvoorbeeld bij veertig procent. Maar je weet niet of die specifieke patiënt die tegenover je zit, hoort bij de veertig of de zestig procent.
In ons land wordt er, voor alle veiligheid, aangeraden om tot zeven dagen nadat u chemotherapie heeft gekregen of ingenomen de volgende voorzorgsmaatregelen te nemen: vermijd contact met uitwerpselen en was altijd goed uw handen. spoel het toilet of een bedpan overvloedig met water; mannen kunnen bijv.
Je gedrag kan veranderen door chemo. Je kunt prikkelbaarder worden. Of je trekt je meer terug of wordt duidelijk emotioneler: je gaat bijvoorbeeld snel huilen. Het is mogelijk dat je je moeilijker kunt concentreren.
Na een behandeling met cytostatica kan de huid gevoeliger zijn voor zonlicht. Dit kan onder andere leiden tot ongewenste verkleuringen van de huid. Daarom adviseren wij u direct zonlicht zoveel mogelijk te vermijden en een goede beschermingsfactor te gebruiken. Bedek uw hoofd in de zon wanneer u tijdelijk kaal bent.
Gevolgen op lange termijn
Onvruchtbaarheid. Hartfalen. Geheugen- en concentratiestoornissen (chemobrein) Neuropathie aan handen en voeten.
Mondspoeling: spoel 2 maal per dag uw mond gedurende 1 minuut met 10 ml vloeistof. Spuug de vloeistof daarna uit. Slik niet door. Mondspray: verstuif de spray 2 keer per dag op uw tandvlees.
Door chemotherapie en bestraling kan het mondslijmvlies beschadigen en geïrriteerd raken. De medische term hiervoor is orale mucositis. Problemen in de mond die hierdoor ontstaan, zijn pijnlijk en maken het eten, praten en slikken lastig.
'Bijzondere tandheelkunde' omvat de tandheelkundige zorg voor mensen met een ernstige aandoening. Dit zijn personen die met de reguliere zorg niet de functies van het gebit kunnen behouden die gelijkwaardig zijn aan de functies die zij in normale omstandigheden zouden hebben gehad.
Radiotherapie schakelt kankercellen uit door middel van straling. Beide methoden beschadigen ook gezonde cellen in de omgeving van het zieke weefsel. Omdat u een behandeling ondergaat waarbij uw hoofd en hals in het stralingsveld liggen, ontstaat er een verhoogd risico op beschadiging van het mondslijmvlies.
Vermoeidheid tot lang na je behandeling
Het komt bijvoorbeeld niet doordat je iets actiefs hebt gedaan, zoals sporten, wandelen of het huishouden. Dit heet chronische vermoeidheid. Het is vermoeidheid die 6 maanden of langer duurt. Soms duurt het zelfs jaren.
Je kunt moe zijn door chemotherapie of bestraling
Beschadigde cellen moeten weer herstellen en dode kankercellen moeten opgeruimd worden. En dat kost het lichaam energie. Soms krijgt iemand een infectie of andere klachten door de behandeling. Ook daar kun je moe van zijn.
U kunt dagelijks, wekelijks, driewekelijks of maandelijks een behandelingssessie krijgen. Meestal wordt chemotherapie in cycli gegeven waarbij één cyclus drie tot vier weken in beslag neemt. Per cyclus krijgt u één of meer keren chemotherapie toegediend.