Ideale chloorwaarden liggen onder 0,002 mg/l. De mate van de toxiciteit hangt niet alleen af van de totale hoeveelheid chloor in het water, maar ook van de temperatuur, de pH-waarde en het zuurstofgehalte.
Oorzaken van troebel of groen water in de water
Een nieuw aangelegde vijver waarbij het water nog niet helemaal in biologisch evenwicht is. Het water van de vijver is onlangs ververst. De zuurstofplanten zijn uitgewerkt. De vijver ligt de hele dag in de volle zon.
Naast de pH waarde is ook de GH-waarde erg belangrijk. De waarde geeft aan hoeveel mineralen zoals Magnesium en Calcium er zich in het water bevinden. Een juiste GH waarde komt de helderheid van je vijverwater ten goede en het bevordert je plantengroei. Een goede GH waarde voor de vijver ligt tussen de 7 en 13 GH.
Azijn is natuurlijk een wondermiddel om aanslag van wanden en je filter schoon te maken. Ook algen zullen door een hoge dosering azijn vernietigd worden.
Wat kan ik doen om mijn vijver weer helder te maken het biologisch evenwicht te herstellen? In het geval van een nieuwe vijver of waterverversing kunt u het enkele weken aanzien of uw planten en bacteriën het goed gaan doen en het water daardoor vanzelf weer helder wordt.
Om de (biologische) filter goed te laten werken voeg je jaarlijks in het voorjaar nieuwe bacteriën toe. Ook bij bestaande vijvers is het nooit te laat om tegelijk (extra) vijversubstraat uit te strooien. Deze extra boost in het voorjaar is nodig om de zuurstofplanten nieuwe scheuten te doen vormen.
Ja, een vijver kan gezond en in balans blijven zonder dat je een uv-filter of pomp gebruikt. De waterplanten vormen namelijk de natuurlijke filter om het water schoon te houden en vrij van algen. Met de juiste samenstelling kan zelfs afvalwater gezuiverd worden, zodat het onschadelijk is voor het milieu.
De vijverbodem inrichten met grind op de bodem is een veel voorkomende oplossing maar gebruik hiervoor altijd gewassen grind. Het aanbrengen van vijveraarde in de vijver zorgt voor een goede voedingsbodem voor de beplanting in de vijver. Gebruik nooit bemeste tuinaarde in de vijver.
Het is raadzaam om uw vijverfilter één of twee keer per jaar een goede schoonmaakbeurt te geven. Omdat het najaar de periode is waarin het meeste vuil in de vijver belandt, is het slim om het vijverfilter in elk geval rond het einde van de herfst een keer schoon te maken.
De vijverbodem reinigen met behulp van een vijverstofzuiger kan een goede manier zijn om vijverslib te verwijderen. Bodemslib uit de vijver verwijderen gaat u doen als er sprake van veel vervuiling. Het vijverslib wegpompen kan helpen om de vijverbodem snel schoon te krijgen.
In een mooie, natuurlijke vijver leven niet alleen kikkers, padden en salamanders. Maar ook libellen, waterkevers en wantsen houden wel van zo'n plasje water. Voor andere dieren is het een plek om te badderen en te drinken. Heb je nog een plekje over?
Groen vijverwater wordt veroorzaakt door een minuscuul kleine zweefalg die zich explosief snel vermeerdert. Bijkomende effecten zijn een lage KH-waarde, een hoge pH-waarde en stagnatie in de groei van de zuurstofplanten. Groen vijverwater komt veel voor in jonge vijvers met voedselrijk water.
Draadalg kun je met de hand of een borstel uit de vijver verwijderen. Vaak groeit de draadalg weer zeer snel terug. Dit komt, omdat nieuwe algen groeien vanuit ééncellige algsporen. Deze zijn te klein om met de hand uit de vijver te verwijderen en blijven dus altijd achter in het vijverwater.
Blad uit de vijver halen
De bladeren kun je uit de vijver halen met een schepnet. Doe dit grondig, haal de bladeren dus ook van de bodem. Om veel blad te voorkomen plaats je in de herfst een net over de vijver. Er zijn speciale vijvernetten ontwikkeld die het groffe vuil buiten de vijver houden.
Vijverpomp: onderhoud
Tijdens het groeiseizoen moet een vijverpomp 24 uur per dag, zeven dagen in de week draaien. Dit geldt zeker als de pomp een biologisch filter van water voorziet. Zonder aanvoer van vers, zuurstofrijk water sterft de bacteriekolonie in het biologisch filter namelijk af.
De vijver zou minstens 6 uur per dag uit de schaduw moeten liggen. Teveel zonlicht daarentegen kan, zeker bij ondiepe vijvers, de oorzaak zijn van te snelle opwarming van het water op zomerse dagen met als gevolg algenbloei. Wat schaduw over de middag is ideaal.
Een nieuw aangelegde vijver moet nog een biologisch evenwicht opbouwen. Dit kan een aantal maanden duren. Het is daarom verstandig om in het begin een paar maanden te wachten met het plaatsen van nieuwe vissen. Nieuwe vissen kunnen het biologisch evenwicht namelijk verstoren.
Bacteriën toevoegen bij opstart van vijver
Je voegt de organismen toe aan het vijverwater en in de filter. De bacteriën hebben namelijk de eigenschap om zich vast te zetten tegen de wand, waar ze minder werk kunnen verrichten dan in de filter. Om die reden voeg je ook bacteriën toe aan de filter zelf.
Bepaal het aantal liters inhoud van uw vijver. Per 1.000 liter vijverwater heeft u gemiddeld 3 Watt UV nodig. Als u een vijver heeft met alleen koi, kunt u volstaan met 2 Watt per 1.000 liter. Voor vijvers met vissen en planten heeft u normaal 4 Watt per 1.000 liter nodig om de vijver goed helder te krijgen.
De temperatuur heeft invloed op het verversen van het vijverwater. Als het een langere tijd warm weer is moet het water iedere 3-4 dagen worden ververst, terwijl als het gewone temperaturen (18-22 graden) zijn dan hoeft het water maar een keer per maand worden ververst.
Luchtpomp voor meer zuurstof in de vijver
Een luchtpomp, waterval, vijverpomp en/of een fontein zorgen ervoor dat er meer beweging komt in het vijverwater. Meer waterbeweging betekend meer zuurstof in de vijver en dit is essentieel voor de vissen. Uw vissen zullen door een goed zuurstofgehalte een stuk actiever zijn.
Vijverklei en waterkwaliteit
De waterkwaliteit van de vijver gaat enorm vooruit wanneer wekelijks klei wordt toegevoegd aan het vijverwater. Vijverklei bindt en neutraliseert giftige en vele andere stoffen stoffen zoals metalen die in het water aanwezig zijn.