De spijkerbroek komt uit Amerika. Hij is uitgevonden door de slimme kleermaker Levi Strauss. Hij gebruikte een stevige katoenen stof die hij blauw verfde met indigo.Om de zakken extra stevig te maken sloeg hij er spijkers in.
De stof van spijkerbroeken wordt geweven met een schering die indigo gekleurd is, terwijl de draden van de inslag wit zijn. De blauwe verfsoort die werd gebruikt, heette in het Frans "bleu de Gênes" (vertaald vanuit het Italiaanse "blu di Genova", dus eigenlijk "Genuees blauw").
Met een jeans wordt een spijkerbroek bedoeld. Kenmerkend voor jeans zijn de dubbele stiksels en de rivets als afwerking op de naden. Door die rivets (de koperkleurige 'spijkers', red.) wordt de broek in Nederland spijkerbroek genoemd (al zijn de 'spijkers' eigenlijk klinknagels, red.).
Een spijkerbroek die je intensief gebruikt zul je regelmatig willen wassen, zodat deze er netjes uitziet en fris ruikt. Te vaak je jeans wassen is echter niet goed. Door het vele wassen zal de broek na verloop van tijd gaan slijten en zal de mooie blauwe kleur vervagen.
Wil je een donkere spijkerbroek wassen? Een blauwe of zwarte jeans moet altijd samen met andere donkergekleurde kleding wassen. Een witte spijkerbroek kan in de witte was. Stop de wasmachine niet helemaal vol om ervoor te zorgen dat de trommel goed kan draaien.
Jeans wassen: lage temperaturen bij het wassen
Over het algemeen moet je spijkerbroeken bij lage temperaturen wassen. Afhankelijk van de samenstelling van het materiaal is 30 of 40 graden perfect voldoende om je spijkerbroek schoon te maken en tegelijkertijd de vezels te beschermen.
Gewone broeken en jurken kun je na 2 dagen dragen wassen, vooral als de pasvorm iets uitgerekt is of als er vlekken op zitten. Indien niet, dan mag je deze gerust nog een paar dagen langer dragen zonder wassen.
Wees dan wel voorzichtig: geen hogere temperatuur dan 30 graden Celsius en gebruik wasverzachter Gebruik voor zwarte jeans altijd een speciaal wasmiddel voor zwarte kleding om de kleur langer mooi te houden. Was zoveel mogelijk dezelfde kleuren tegelijk; blauw bij blauw, zwart bij zwart.
Spijkerbroeken kun je het beste apart wassen. Er is een kans dat ze een beetje kleur afgeven dus dan is het slimmer om ze apart te wassen. Vanaf nu heb je dus witte was, donkere was, bonte was én spijkerbroekenwas.
Veel spijkerbroeken zijn niet langer gemaakt van zuiver katoen, maar van andere materialen zoals polyester of acryl. Als ze synthetische vezels bevatten, kun je ze beter niet in de droger stoppen, omdat ze zelfs kunnen smelten als de temperatuur te hoog is!
Het is namelijk voor een zakhorloge. In de negentiende eeuw werd de jeans vanwege de stevigheid vooral gedragen door cowboys. In die tijd gebruikte men een zakhorloge en om te voorkomen dat 'ie kapot zou gaan, heeft het jeansmerk Levi's het kleine zakje geïntroduceerd.
De casual-meets-outdoorbroeken van DUER zijn gemaakt van het veelzijdige L2X-materiaal. Dit materiaal is 30% lichter en 30% sterker dan gewoon denim. En het heeft 5x meer stretch, waardoor je er onder andere dus ook prima in kunt klimmen.
Gemiddeld heeft een Nederlander zo'n 5,4 spijkerbroeken in de kast liggen. Per jaar worden er in ons land rond de 45 miljoen spijkerbroeken verkocht. Wereldwijd zijn dit er maar liefst 2 miljard.
Blauw betekent: evenwichtig en vriendelijk.
Blauw staat in de kleurensymboliek voor evenwichtigheid, stabiliteit, geduld en loyaliteit. Voor veel mensen is blauw hun lievelingskleur.
Zwart combineer je bijvoorbeeld mooi op een jeans of zelfs op een nettere broek. Draag een zwarte blouse, een polo of een mooi shirt. En heb je een donker pak aan? Ook dan is zwart een populaire keuze.
Aangezien de rits nog niet uitgevonden was, bevatten de nieuwe jeans een sluiting met knopen. Pas 33 jaar later werd de Two Horse leren logopatch voor het eerst gebruikt. De logopatch met twee trekkende paarden staat voor de stevigheid van de jeans.
Je kunt je ondergoed gerust samen wassen met je sokken of handdoeken.
Waarschijnlijk mag je het op 40 graden wassen. Dat is voldoende voor nieuw ondergoed. Maar ondergoed met gebruikerssporen was je liever op 60 graden. Wassen op 60 graden wil zeggen dat je was 'hygiënisch schoon' wordt.
Het juiste antwoord is helaas ja, dat kan. Katoen kun je het beste niet te heet wassen, want bij hogere temperaturen loop je meer risico op het krimpen van de stof. Was jouw katoenen kledingstukken daarom op maximaal 40 graden en doe ze niet zomaar in de droger.
Wit is een van de kleuren bij uitstek om het te combineren, of het nu gaat om een donkerblauwe jeans of een chino-broek. Andere kleuren die perfect passen bij een donkerblauwe broek zijn bruin, beige of lichtblauw.
Je kunt de broek ook in een bak met water en azijn laten staan, na een nachtje zie je dat het water verkleurd is. De verf is nu losgelaten en de broek zal minder afgeven. Was tenslotte je spijkerbroek in de wasmachine met een beetje wasmiddel om de nare geur van azijn te verwijderen.
Je mag de blauwe broek of rok dus zeker met de machine wassen indien het onderhoudsetiket dit tenminste ook zo vermeldt. Het symbool voor machinewas is de waskuip met daarin vermeld hoeveel graden je maximum mag instellen. Voor een broek of rok is dit beter niet meer dan 40 °C.
Gewone truien en broeken kan je zeker vijf keer dragen voor ze gewassen moeten worden. T-shirts draag je best een tot twee dagen voor je ze wast. Maar ook dit hangt af van hoeveel je zweet.
Naast een klassieke jeans zijn er nog veel meer manieren om denim te dragen. Denk maar aan een jurk, rok, blouse of leuk accessoire. Ook jeans op jeans geeft een verrassend leuk effect door bijvoorbeeld een donkere denimrok te dragen met een lichte jeansblouse. Laat je inspireren!
Bij droog of beschadigd haar is het goed om je haar om de drie of vier dagen te wassen. Door minder vaak te wassen droogt je haar minder snel uit. De natuurlijke oliën op je hoofdhuid kunnen dan je haarpuntjes beter bereiken.