Beschermd wonen is een vorm van wonen onder begeleiding die gericht is op mensen met psychische of psychosociale problemen. Dit is een maatwerk begeleiding voor mensen met een verhoogde zorgbehoefte. Cliënten kunnen hier thuis of in een beschermde woonvorm gebruik van maken.
Bij een instelling voor beschermd wonen woont u meestal met meer mensen in één huis. U heeft een eigen kamer. U krijgt begeleiding van een - sociaal-psychiatrisch - verpleegkundige. Een paar uur per week of meer uren.
Beschermd wonen is voor mensen met psychische of psychosociale problemen die niet zelfstandig kunnen wonen en een beschermde en veilige woonplek nodig hebben. Via beschermd wonen krijgen ze ook de begeleiding die ze nodig hebben.
Dit is gezondheidszorg die zich richt op het voorkomen en behandelen van psychische aandoeningen, zoals depressie, angst, ADHD, autisme en persoonlijkheidsstoornissen. Met geestelijke gezondheidszorg werken we eraan om mensen met een psychische aandoening zo gewoon mogelijk te laten leven.
Beschermd wonen houdt in: verblijf in een instelling voor mensen met psychische of psychosociale problemen. Beschermd wonen valt onder Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Voor beschermd wonen betaalt u een eigen bijdrage aan het CAK. Dit valt onder de Wet maatschappelijke ondersteuning.
Beschermd wonen valt onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). U betaalt een eigen bijdrage voor zorg in een instelling. De berekening van deze bijdrage is dezelfde als voor de Wet langdurige zorg (Wlz).
Beschermd wonen is een vorm van begeleiding voor mensen die door psychische of psychosociale problemen niet meer in staat zijn om veilig en zelfstandig te wonen. Beschermd wonen is een tijdelijke oplossing. Deze periode is flexibel in te vullen, dit kan enkele maanden zijn, maar ook enkele jaren.
De Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz) regelt het verlenen van verplichte zorg aan mensen met een psychische aandoening. Verplichte zorg is nodig als er door de psychische aandoening gevaar (ernstig nadeel) is of dreigt voor de persoon zelf of anderen.
De taken van de GGZ zijn: preventie, behandeling, begeleiding, verpleging en verzorging en bescherming van de geestelijke gezondheid. Dit is zo bepaald door de Nationale Raad voor de Volksgezondheid.
Mensen met psychiatrische kwetsbaarheden worden vaak op advies van de GGZ doorverwezen naar beschermd of begeleid wonen. Wanneer u in aanmerking komt voor begeleiding vanuit een beschermde woonvorm, valt uw zorgzwaartepakket onder GGZ C.
Beschermd wonen is voor mensen van 18 jaar of ouder die door psychische of psychosociale problemen 24 uur per dag ondersteuning nodig hebben. Dit kan in een instelling zijn als er 24 uur toezicht nodig is. Of het kan een vorm van zelfstandig wonen zijn als begeleiding op afstand of op afroep afdoende is.
Bij GGZ Wonen zijn verschillende soorten zorg mogelijk, zoals begeleiding, dagbesteding, verzorging en psychologische behandeling. De zorg kan thuis gegeven worden, of u kunt bij een zorgaanbieder gaan wonen. De woonplek kan open of besloten zijn. De precieze zorg is afhankelijk van uw indicatie.
Beschermd wonen valt onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). U betaalt een eigen bijdrage voor zorg in een instelling. De berekening van deze bijdrage is dezelfde als voor de Wet langdurige zorg (Wlz). Met de Eigen bijdrage rekenhulp kunt u snel en eenvoudig uw eigen bijdrage berekenen.
De gemeenten zijn verplicht om deze mensen een passende ondersteuning te bieden. Een beschermd wonen voorziening valt hieronder. Gemeenten bepalen zelf de invulling van de Wmo. Hierdoor kunnen de Wmo gerelateerde regelingen en voorzieningen per gemeente iets verschillen.
De cliënt voldoet (mede) vanwege de grondslag psychische stoornis aan de Wlz-toegangscriteria en verblijft met behandeling van dezelfde zorgaanbieder. Een cliënt verblijft na 1095 dagen (3 jaar) in een psychiatrische instelling, omdat dit nog steeds noodzakelijk is voor de behandeling van de psychische stoornis.
Weigert u alle behandelingen? Dan kan uw behandelaar de behandeling en/of opname stoppen. U kunt overigens ook zelf stoppen met de behandeling. Dit ligt anders als u verplicht wordt behandeld op grond van de Wet verplichte ggz.
Ggz is een afkorting voor geestelijke gezondheidszorg. De Nederlandse ggz zet zich in voor mensen met uiteenlopende psychische klachten. Het verschil tussen de GGD en ggz is dan ook dat de GGD zich richt op algemene publieke gezondheidszorg, waar de ggz zicht richt op psychiatrische zorg.
Raadpleeg om te beginnen uw huisarts om doorverwezen te worden naar een passende zorgverlener. Kunt u geen passende zorgverlener vinden neem dan contact op met uw zorgverzekeraar. Zij hebben een goed beeld van waar welke geestelijke gezondheidszorg wordt aangeboden en binnen welke termijn.
Uw zorgverzekeraar vergoedt geheel of gedeeltelijk uw behandeling in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ).
Generalistische Basis GGZ
Er wordt een onderscheid gemaakt in de mate van intensiteit van de problemen en de benodigde zorg. De behandeling van lichte tot matige, niet complexe psychische problemen vindt plaats door een (GZ)psycholoog of therapeut in de Generalistische Basis GGZ.
Voor deze opleiding dien je in het bezit te zijn van een VMBO diploma theoretisch gemengd of kader beroepsgerichte leerweg.Of een LBO diploma met minimaal 3 vakken op C niveau waaronder Nederlands.Of een overgangsbewijs van 3 naar 4 HAVO of VWO.
Beschermd wonen is een woonvorm voor mensen die niet zelfstandig kunnen wonen. Omdat deze mensen psychisch kwetsbaar zijn, is er een veilige, beschermde woonomgeving nodig. Op een beschermd wonen-locatie is toezicht en begeleiding aanwezig.
Beschermd wonen is een vorm van wonen onder begeleiding. Deze woonvorm is gericht op mensen met psychische of psychosociale problemen. Beschermd wonen wordt gefinancierd via de Wmo (wet maatschappelijke ondersteuning). Om hiervoor in aanmerking te komen, is een zorgtoekenning van de gemeente nodig.
Bij Beschermd Wonen Zonder verblijf is client vrij waar deze zorg te ontvangen, het kan dus ook vanuit de woning waar client op dit moment verblijft of naar toe wilt. Er kan altijd meegekeken worden naar een geschikte woonruimte voor hem of haar.