De eiwitstructuur verandert hierdoor (er zitten veel eiwitten in halloumi) en er blijven geen melkzuurbacteriën achter in de kaas. Hierdoor smelt de kaas niet tijdens het bakken, maar wordt hij stevig en krijgt hij een knapperig laagje.
Ook professor Vos verwacht dat de echte halloumi duurder zal worden, al was het maar omdat schaarste zorgt voor hogere prijzen. De naamsbeperking geldt in principe wel alleen binnen Europa. In andere werelddelen kunnen ze dus naar hartenlust "halloumi" blijven produceren.
Dé troef is dat zijn smeltpunt veel hoger ligt dan die van andere kazen. Daardoor kan je hem perfect verwarmen zonder dat hij smelt, maar wel een heerlijk krokant korstje krijgt. Bakken, grillen, frituren: het kan allemaal! Maar ook koud is hij erg lekker.
De kaas is wit, met een duidelijk gelaagde structuur en lijkt iets op mozarella. Halloumi is van zichzelf behoorlijk zout en wordt opgeslagen in natuurlijke sappen met zout water.
Er zijn kazen die niet smelten en stevig blijven als je ze bakt. Dit zijn paneer en halloumi. Halloumi heeft van zichzelf een zoutige smaak, paneer is meer neutraal. Daarnaast zijn er kazen die als je ze verhit zacht worden, maar toch hun vorm houden, zoals ricotta en feta.
Is halloumi gezond? Halloumi bevat te veel verzadigd vet en te veel zout om door het Voedingscentrum als gezonde keuze te worden gecategoriseerd. Ter vergelijking: 10+, 20+ en 30+ kaas met niet te veel zout (minder dan 2 gram zout per 100 gram kaas) passen wel in een gezond voedingspatroon.
Ik kocht dit keer de drie onderstaande merken, waarvan Yörem de goedkoopste is met 2.25 euro en Patria is het duurst met 3.45 euro. Gazi – deze kaas bakt prachtig bruin en heeft een romige, milde smaak. Ook is het niet te zout. De kleur is wat gelig en het is de stevigste van deze drie merken.
De kaas is daarmee veel gezonder dan, bijvoorbeeld, feta (263kcal, 4g koolhydraten en 21g vet waarvan 15g verzadigd) of mozzarella (280kcal, 3g koolhydraten en 17g vet waarvan 11g verzadigd).
Halloumi is geen merknaam. Het is een kaastype. Berloumi is een Belgische halloumi, gemaakt in De Zuivelarij. Je koopt Berloumi in heel veel Belgische winkels en supermarkten.
Deze witte kaas komt uit Cyprus en heeft een zoutige smaak die je misschien doet denken aan feta. Qua structuur lijkt ie juist meer op mozzarella, want halloumi is een beetje rubberachtig en piept tussen je tanden. De interessantste eigenschap hebben we nog niet eens genoemd: deze kaas smelt niet.
Je kunt halloumi rauw eten, maar het lekkerst is om halloumi in dunne plakken te snijden en vervolgens te bakken of te grillen. De kaas smelt niet in tegenstelling tot andere kazen, maar krijgt een krokant korstje en een goede bite. Heerlijk!
Houdbaarheid in een ongeopende verpakking
Berloumi en andere halloumi kan je goed bewaren. Vanaf de productiedatum blijft een gesloten pakje Berloumi minstens twee maanden goed. Je moet hem natuurlijk wel gekoeld bewaren.
Mozzarella
'Mozzarella is ook een prima vervanger,' zegt Bain. 'Als het gesmolten is, wordt het heerlijk kleverig en romig, terwijl het ook minder vet en zout bevat dan halloumi.'
Waar koop je halloumi? Tegenwoordig vind je halloumi gewoon in de meeste supermarkten. Bij Turkse supermarkten liggen ze zelfs vaak in verschillende varianten zoals spicy halloumi of halloumi met kruiden.
Halloumi is een traditionele, ongerijpte Cypriotische geitenkaas. De benaming Halloumi wordt wereldwijd gebruikt om grillkaas aan te duiden. Door zijn specifieke eiwitstructuur kan deze kaas worden gegrild, gebakken of gefrituurd, waarbij hij niet smelt en een krokant korstje krijgt.
Hoe kan je het vervangen? Door de lichte smaak is de kaas goed te vervangen door bijvoorbeeld halloumi, hüttenkase of peynir (Turkse jonge kaas). De kaas wordt vaak in blokjes gesneden en toegevoegd aan diverse gerechten, vaak als vleesvervanger.
Om hem te eten laat je de salade het beste op temperatuur komen. Koud is de pasta te taai en het vet of de olie in de saus gestold. Ook voor de aroma's van de saus of de ingrediënten is het beter de salade iets warmer te serveren.
Bewaar het in een vel keukenpapier in de koelkast. Het kan zijn dat de kaas een klein beetje uitdroogt door de kou, maar dat is niet erg. De kaas blijft minstens een week goed op deze manier. Als de kaas plakkerig aanvoelt (niet vet van de olie-marinade), dan kun je hem beter weggooien.
Een 10+, 20+ of 30+ kaas, waar niet teveel zout in zit, past prima in een gezond eetpatroon en zal het afvallen niet in de weg zitten. Het vetgehalte in kaas wordt aangegeven met bijvoorbeeld 45+. De minder vette kazen bevatten meer calcium.
Halloumi is kaas die je kunt grillen. Deze gegrilde kaas is een prima alternatief voor vegetariërs die houden van barbecue. Maar je kunt halloumi ook verwerken in burgers, salades, quiches en nog zoveel meer.
Magere kaas is relatief gezond als broodbeleg
Kaas is niet supergezond, maar bevat wel hoogwaardige wei-eiwitten en melkeiwitten. Kaas is dus alleen gezond als je het met mate eet. Neem bij voorkeur magere (20+ & 30+) kaas, want die bevat relatief weinig verzadigd vet.
Halloumi (Grieks: χαλλούμι; Turks: hellim; Arabisch: حلوم ḥallūm) is een traditionele, ongerijpte Cypriotische geitenkaas. De benaming halloumi (en soms varianten van die benaming) wordt wereldwijd gebruikt om grillkaas aan te duiden.
Lidl biedt naast de Halloumi 225g een ruime collectie producten aan.
Halloumi (Grieks: χαλούμι Turks: hellim Arabisch: حلوم hallūm) is een van origine Cypriotische geitenkaas. Hij wordt tegenwoordig ook van schapen- en koemelk gemaakt. De kenmerkende rubberachtige consistentie ontstaat doordat de kaasmassa in wei wordt verhit zodat deze eiwitten afscheidt.