Oregano, munt, majoraan, dille, rozemarijn, knoflook en rode ui.
De juiste grond voor Mediterrane kruiden
Want daarin kun je grond zelf samenstellen, bijvoorbeeld door potgrond, tuingrond en/of rijpe compost te mengen met wat grof zand, perliet en/of fijn grind of split.
Niet alle kruiden kun je zomaar naast elkaar zetten. Dille en venkel bijvoorbeeld gaan onderling kruisen; de plantjes die hieruit ontstaan hebben veel minder smaak. Om te voorkomen dat jouw kruiden het volgende seizoen een heel andere smaak krijgen, kun je dus maar beter ieder jaar nieuwe zaadjes aanschaffen.
Van al dat zonlicht krijgen je kruidenplantjes dorst. Geef ze dus voldoende water. De aarde moet altijd vochtig aanvoelen. De meeste plantjes geven trouwens zelf aan wanneer ze meer water nodig hebben.
7 kruiden: gember, zwarte peper, kaneel, nootmuskaat, koriander, kruidnagel en piment.
De hoofdingrediënten zijn bijna altijd paprikapoeder, zwarte peper en komijn, en daarnaast zitten er vaak nog kaneel, kruidnagel, koriander, kardemom en nootmuskaat in (jup, een heleboel kruiden die met een k beginnen). De smaak is warm en ietwat zoet, zoals perfect past in de keuken van het Midden-Oosten.
Baharat is Arabisch voor specerij en is voornamelijk geschikt voor het kruiden van vlees, maar wordt ook gebruikt voor het bijkruiden van soepen en sauzen. Een tweede bekende kruid is ras el hanout, dit staat voor “Het beste van de winkel”.
Gebruik organische potgrond of Horta kwaliteitspotgrond voor je kruiden. Leg je een kruidentuin aan in volle grond dan volstaan wellicht een bodemverbeteraar en organische meststoffen om je kruiden flink te doen groeien. Soms is het ook nodig om de bodem te bekalken om de zuurtegraad naar beneden te krijgen.
Bemesting. Voor een gezonde, sterke groei en het ontwikkelen van de smaakstoffen hebben kruiden voldoende voedingsstoffen nodig. Je moet kruiden daarom van maart tot en met oktober regelmatig bemesten. Voor bemesting via het gietwater bevelen we een vloeibare meststof speciaal voor kruiden aan.
De meeste kruiden houden van een zonnige standplaats. Niet zo gek als je bedenkt dat veel kruiden afkomstig zijn uit warme zuiderse landen. Door de zon ontwikkelen de kruiden een sterke smaak en een vol aroma. Naast een zonnige plekje is ook een beschutte standplaats vaak favoriet.
Sumak is een smaakmaker in het Midden-Oosten, waar het ook zijn origine vindt. Het is de gedroogde, paarsrode, harige vrucht van de sumakstruik Rhus coriaria, een struikgrote verwant van de cashew- en mangoboom. Er zijn wel 150 verschillende soorten sumakstruiken waarvan slechts zes soorten eetbaar zijn.
tijm (zn): الزعتر , حَاشَا(en) plant of the genus Thymus., زعتر , زَعْتَر(en) plant of the genus Thymus., صَعْتَر
Za'atar kan je gebruiken voor een lekkere dip – gewoon aangelengd met een beetje olijfolie. Ik gebruik het als basis voor een kipmarinade, maar het is ook lekker door salade of over gegrilde groente.
Ingrediënten. 43% paprika, korianderzaad, zwarte peper, 9,9% kaneel, komijnzaad, kardemom, ui, knoflook, nootmuskaat, kruidnagel, cayennepeper. Bevat geen toegevoegd zout.
In de Marokkaanse keuken worden veel kruiden gebruikt. De smaken, geuren en kleuren van bekende gerechten zoals tajine en couscous worden bepaald door de kruiden die er in gaan. Populaire kruiden zijn zwarte peper, witte peper, gember en kurkuma.
Shichimi Togarashi is ook bekend als Japanse zevenkruidenpoeder of Japanse 7 spice of Yagenbori. Het is een pittige veelzijdige Japanse kruidenmix gemaakt van 7 specerijen: chili, zwart sesamzaad, wit sesamzaad, sinaasappelschil, gember, sichuan peper en zeewier.
Kenmerkende Thaise kruiden zijn onder meer koriander blad, knoflook, citroengras, laos, en citroenblad.
Deze kruidige, frisse melange kenmerkt zich door ingrediënten zoals sumac en tijm. Heerlijk in combinatie met brood of als dip voor groenten, maar ook lekker als marinade voor gevogelte of vlees. Za'atar is tevens de naam van een soort wilde oregano die smaakt naar tijm en oregano tegelijk.
Munt: knip je tot net boven de grond af. De plant vormt wortelscheuten die altijd opnieuw uit de grond ontstaan. Tijm: knip je niet helemaal kaal. Haal hier en daar wat scheuten weg, zo vormt de plant snel nieuwe scheuten.
Basilicum houdt van zonlicht, dus plaats de pot op de vensterbank of een andere plek waar hij veel licht krijgt. Maar hij droogt uit wanneer hij in de volle zon staat. De smaak en geur van de plant gedijt het beste als de plant een paar uur per dag (min.
Munt moet alleen
Die kun je beter niet met andere kruidenplantjes combineren. Dat komt omdat munt erg snel groeit en daarmee al snel de ruimte voor andere kruiden in kan pikken. Daarnaast voorkom je hiermee ook kruisbestuiving. Plant je munt dus apart voor de puurste smaak.
Sumak is een smaakmaker uit het Middenoosten: de purperbruine, behaarde vruchten van de sumakplant worden gemalen als specerij gebruikt in onder meer de Iraanse, Turkse en Koerdische keuken. Wie soms uit de kookboeken van Ottolenghi kookt, is het vast al eens tegengekomen in de ingrediëntenlijst.