De Sauvignon Blanc is een droge witte wijn met een frisse en fruitige smaak en 'groene' geur. De wijn heeft een hoge zuurtegraad. De smaken die te ontdekken zijn in de wijn zijn: Perzik, kruisbes, zwarte bessen en groene appel. Verder zijn er nog specerijen die deze smaak aanvullen: Muskaat, valeriaan en gras.
Over het algemeen: Zin in een wat vollere, zachte en rijpe wijn, neem dan een Chardonnay.Meer zin in een frissere, iets drogere en pittige wijn, neem dan een Sauvignon Blanc.
De Sauvignon Blanc is een witte druif met een groenige schil, gebruikt voor de bereiding van witte wijn. Deze druif wordt in veel wijnlanden aangeplant. De oorsprong ligt in zuidwest Frankrijk. Het is de voorname druif in Sauternes en Barsac, maar zeker ook in de Loirevallei.
Pinot Grigio is subtieler en kan daardoor veelzijdiger zijn, terwijl Sauvignon Blanc met zijn uitgesproken smaken een statement maakt en de voorkeur kan hebben bij diegenen die op zoek zijn naar een wijn met meer karakter. De smaak van beide wijnen kan sterk beïnvloed worden door de regio waar ze worden verbouwd.
Chenin blanc is een blend van Chardonnay, Semillon en Sauvignon Blanc gemaakt in Australië. Het is ontstaan in Frankrijk in de Loire-vallei en waarschijnlijk in de subregio Anjou, die tegenwoordig enkele van de beroemdste chenins ter wereld vormt.
Je raadt het misschien niet bij de eerste slok, maar Cabernet Sauvignon en Sauvignon Blanc delen een verrassende familieband . Honderden jaren geleden, in de 17e eeuw, werden deze twee variëteiten met elkaar verbonden door een natuurlijke kruising tussen Sauvignon Blanc en Cabernet Franc, wat resulteerde in de geboorte van Cabernet Sauvignon.
De meest voorkomende smaaktonen van Sauvignon Blanc zijn: Fruitsmaken zoals witte perzik, grapefruit, limoen, peer, passievrucht en ander tropisch fruit . Kruidige hints van gemaaid gras, citroengras en dragon. Pittige tonen van groene paprika, jalapeño, vanille, nootmuskaat en kruidnagel.
De Sauvignon Blanc is een droge witte wijn met een frisse en fruitige smaak en 'groene' geur. De wijn heeft een hoge zuurtegraad. De smaken die te ontdekken zijn in de wijn zijn: Perzik, kruisbes, zwarte bessen en groene appel. Verder zijn er nog specerijen die deze smaak aanvullen: Muskaat, valeriaan en gras.
Chardonnay - Deze druif wordt vaak beschouwd als de koningin van de witte druiven. Het is een zeer veelzijdige druif die in veel verschillende stijlen van wijn wordt gebruikt, van droge en volle wijnen tot zoete dessertwijnen.
In vergelijking met een ongerijpte Sauvignon Blanc, vertonen gerijpte versies een verfijnder palet met complexe aroma's en smaken . Gamble Family Vineyard's 2018 Heart Block Sauvignon Blanc kan nu worden geconsumeerd, maar ook vijf tot zeven jaar worden bewaard.
In Nederland is Chardonnay de meest gedronken witte wijn vanwege zijn brede smaakprofiel en veelzijdigheid.
De Verdicchio dei Castelli di Jesi van Villa Bucci behaalt in de top "100 most exciting wines" van Wine Enthusiast de tweede plaats en is hiermee dé beste Italiaanse wijn én de beste witte wijn ter wereld.
Een Verdejo is meestal aromatischer dan een Pinot Grigio, met uitgesproken fruitige en kruidige tonen en een verfrissende zuurgraad.
Voorbeelden van druiven met weinig zuren: -wit – pinot gris, gewurztraminer en viognier, – rood – tempranillo, zinfandel en grenache. De rijpheid tijdens de oogst heeft ook veel invloed op de hoeveelheid zuren in de wijn.
Droge witte wijn: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Droge rode wijn: Pinot Noir, Sira, Malbec, Merlot, Zinfandel, Cabernet Sauvignon, Cabernet Fran. Licht zoet: Riesling, Chenin Blanc, Gewurztraminer, Moscato . Sterk zoet: dessertwijnen – sherry, port, sauterne, koude wijn.
Spreek je uit als: szou-vie-jon-blan
Hoewel sauvignon blanc tegenwoordig bijna een synoniem is voor Marlborough, vindt ook deze klassieke druif zijn thuisbasis in Frankrijk.
Sauvignon Blanc is waarschijnlijk een van de bekendste druivensoorten. Het is toegankelijk voor nieuwe wijnconsumenten en zeer veelzijdig voor voedselcombinaties . Maar ik denk dat veel mensen slechts bekend zijn met 1 of 2 stijlen Sauvignon Blanc.
Hoe moet ik Sauvignon Blanc serveren? Zoals alle witte wijnen, moet Sauvignon Blanc gekoeld worden geserveerd . Als de wijn te warm is, zal de alcohol meer opvallen, terwijl smaken en zuurgraad dof zullen smaken. Als de wijn te koud is, worden de aroma's en smaken gedempt.
Sauvignon Blanc kan een breed scala aan aroma's en smaaktonen hebben, van vers gemaaid gras, erwten of asperges tot tropische tonen zoals passievrucht of grapefruit. Als de wijn een meer kruidachtige/grasachtige smaak heeft, betekent dit waarschijnlijk dat de druiven in een koeler klimaat zijn geteeld of vroeg van de wijnstok zijn geplukt .
Droogheid: Zowel pinot grigio als sauvignon blanc zijn doorgaans droge witte wijnen, maar hun droogheid hangt af van de specifieke wijn. Omgevings- en andere omstandigheden kunnen de mondgevoel van beide soorten droge wijn beïnvloeden. Gemiddeld zijn sauvignon blancs droger dan pinot grigios .
Droogheid/zoetheid en smaak: Sauvignon Blanc is doorgaans droog met heldere, citrusachtige smaken . Chenin Blanc kan variëren van droog tot halfdroog of zelfs zoet, vaak met smaken van appel, honing en steenvruchten. Body: Sauvignon Blanc is licht van lichaam, knapperig en verfrissend.
Uit DNA-bewijs is gebleken dat Cabernet Sauvignon het resultaat is van een kruising tussen twee andere Bordeaux-druivensoorten: Cabernet franc en Sauvignon blanc. Dit heeft wijnbouwhistorici of ampelografen doen vermoeden dat de druif oorspronkelijk uit Bordeaux komt.
De variëteit kreeg zijn bekendheid vanwege zijn uitmuntendheid, zowel op zichzelf als gemengd. De meeste wijnen die Cabernet Sauvignon worden genoemd, worden gemengd met een paar andere variëteiten om de smaak te verzachten en het smakelijker te maken voor de consument.
Soms wordt Cabernet Sauvignon gewoon Cab, Cabernet, Cab Sauv en nog veel meer namen genoemd. Het is hetzelfde . Er is geen officiële druif die Cabernet heet. Het is gewoon een bijnaam, zoals je iemand Zin in plaats van Zinfandel zou kunnen horen zeggen.