De steilste weg van de wereld schijnt in het Nieuw-Zeelandse Dunedin te liggen (Baldwin Street). Op het steilste punt is de helling ongeveer 1:2.86 (19° of 35%), dat houdt in dat je 1 meter stijgt voor elke horizontale 2,85 meter die je aflegt… Ja, dat is best steil te noemen.
We hebben de tien steilste skipistes van de Alpen op een rijtje gezet. Op de 1e plaats staat de Langer Zug in Lech (Oostenrijk). Deze heeft een hellingspercentage van 142 %.
Steiler dan honderd procent
Een helling die over een afstand van honderd meter stijgt, heeft een hellingspercentage van honderd procent. Die helling is dus niet kaarsrecht, maar maakt een hoek van 45 graden. Een hellingshoek van méér dan honderd procent is daardoor ook mogelijk.
Begin dan maar vast met je buiten trainen en boek een ticket naar Engeland, want de steilste straat ter wereld is Ffordd Pen Llech in Harlech, Gwynedd in Engeland en heeft een helling van maar liefst 37,45%.
Een zwarte piste is over het algemeen niet steiler dan 35 graden, komt overeen met 70%. Logischerwijs is 100% dan 45 graden (de bekende geodriehoek) en is een hoek van 90 graden niet uit te drukken in percentage. 50 graden is overigens dus 119 %. De steilste piste in de VS ligt in Squaw (California bij Lake Tahoe).
Dus bij 10 % stijgt een helling 10 meter bij 100 meter, en daaruit blijkt dus ook dat bij 100 % geen 90° is wat veel mensen denken maar 45° want dat is namelijk 100 meter stijgen voor 100 meter afgelegde afstand en 100/100=1=100%. Hellingen kunnen dus veel meer dan 100% zijn.
Op nummer 1: De Langer Züg in Lech - Oostenrijk
De koning van de steile pistes vind je in Lech. Op de 1e plaats staat de 'Langer Zug' in Lech, Vorarlberg - Oostenrijk met een hellingraad van maar liefst 142%.
Inleiding. Als je de lokale bevolking moet geloven, is de “Mur Suisse” de steilste skipiste ter wereld. Een ding is zeker: de één kilometer lange piste is legendarisch en tevens een uitdaging voor wintersporters in het gebied Portes du Soleil.
Verkeersborden en -tekens
Pas op: steile helling. Pas op: gevaarlijke daling.
Het hellingspercentage wordt gemeten door te kijken hoeveel de weg stijgt over een vastgestelde afstand. Als de weg over een afstand van duizend meter honderd meter stijgt, bedraagt de helling 100/1000=0,1. In procenten uitgedrukt is dat 10 procent. Dat komt overeen met bijna 6 graden.
Het verval is dus inderdaad ongeveer 27 cm per meter.
Blauwe piste heeft een hellingsgraad tussen de 10 en 16 procent. Rode piste heeft een hellingsgraad tussen de 17 en 23 procent. Zwarte piste heeft een hellingsgraad vanaf 24 procent.
De meest voorkomende vragen ivm het stijgingspercentage zijn: is 100% stijgen gelijk aan een hoek van 90°
Keutenberg. 22%. De steilste helling van ons land en het grote broertje van de eerder genoemde Dodeman. Vanuit Schin op Geul rijd je naar Engwegen waar het asfalt direct omhoog begint te lopen.
Een graad (°) is een maat om een hoek of schijnbare afstand aan de hemel aan te geven. Er gaan 360° (360 graden) in een cirkel, en 90° in een rechte hoek. Eén graad bevat 60 boogminuten (`) en 3600 boogseconden († ), d.w.z. 1° = 60` = 3600† Hoeken worden soms in decimale graden, graden en ...
Het hellingspercentage is een maat om de steilheid van een hellend vlak weer te geven en wordt uitgedrukt in procenten (%). Men spreekt ook wel van het stijgingspercentage (S). Het hellingspercentage van een heuvel, helling of berg is gelijk aan het hoogteverschil Δh gedeeld door de horizontale afstand d maal 100%.
De Mauna Kea in Hawaii is 's werelds zwaarste beklimming. Welke methodiek je ook gebruikt. De combinatie van afstand, stijgingspercentage en hoogteverschillen maken deze vulkaan een klim voor alleen échte berggeiten.
Hellingen op doorgaande (auto)snelwegen zijn zelden steiler dan 7% en hellingen op doorgaande wegen, zelfs in het echte hooggebergte, zijn zelden veel meer dan 12%. Maar ook al ga je niet naar 'de bergen', dan nog kan je onverwacht korte en steile hellingen tegenkomen.
Op nummer 1: Col du Galibier! Deze loeizware beklimming in Frankrijk beklim je vanuit Saint-Michel-de-Maurienne voor het meest slopende resultaat. De verschrikking zit hem niet in het gemiddelde stijgingspercentage van 'slechts' 6%. Bij de Galibier zit het in de lengte van maar liefst 31,5 kilometer.