De Nederlandsche Bank (DNB) bezit ruim 600 ton goud (EUR 26,7 miljard eind 2019) als onderdeel van haar totale reserves. Het goud wordt vooral aangehouden als reserve en is van oudsher een vertrouwensanker.
De Verenigde Staten heeft officieel de grootste goudvoorraad, gevolgd door Duitsland en Italië.
Hoeveel goud zit er nog in de grond? Volgens schattingen van de US Geological Survey zit er wereldwijd nog iets meer dan 50.000 ton aan economisch winbaar goud in de grond.
1. Verenigde Staten – 8.133,5 ton goud.
Als je spreekt over een ultrabeveiligde opslagplaats, dan denk je automatisch aan Fort Knox. Dat is een legerpost in de Amerikaanse staat Kentucky, waar meer dan 5.000 ton van de complete Amerikaanse goudvoorraad van meer dan 8.100 ton goud is opgeslagen. De rest is ondergebracht in een kluis van de Fed in New York.
Veel landen houden een goudvoorraad aan als een soort waardereserve waar ze op kunnen vertrouwen als men het vertrouwen in waardepapieren verliest. Zo kan een land in het slechtste geval haar goudreserve aanwenden om goederen te importeren of om de waarde van de munt te verdedigen.
Wanneer u denkt aan goud kopen in Turkije, denkt u vast ook dat het goedkoper is. Dat is in het geval van juwelen vaak ook zo. Goud zit in de cultuur van de Turken, waardoor er genoeg aanbod is en veel onderlinge concurrentie tussen goudhandelaren en juweliers, alsmede lagere arbeidskosten.
Goudchemie. Goud staat bekend als een inert edelmetaal dat weinig reactiviteit vertoont; het reageert bijvoorbeeld niet met zuurstof.
Ongeveer 16.100 dollar of ruim 13.200 euro: zoveel moet je vandaag op tafel leggen om 1 ounce (zowat 30 gram) rodium te kopen, meer dan het dubbele van de prijs begin 2020. Daarmee is het momenteel het duurste edelmetaal ter wereld, veel duurder dan goud, palladium en platina.
Omdat goud niet vergaat neemt de totale hoeveelheid bovengronds goud alleen maar toe. Goud verandert van vorm (sieraden, elektronica, munten, baren) en wisselt wel eens van eigenaar, maar het metaal blijft altijd aanwezig.
In onze eigen goudkluis liggen 15.000 baren goud. Dit goud is 31% van de totale goudvoorraad van DNB. Daarnaast ligt 31% van de goudvoorraad in New York. Dit goud is opgeslagen in de kluizen van de Federal Reserve Bank, op de granieten rotsen van Manhattan.
In tijden van lage rente lijkt goud een goede belegging. Het is crisisbestendig en heeft tal van oorlogen, depressies en valutahervormingen doorstaan. In tegenstelling tot papiergeld kan men het niet naar believen bijdrukken. Daardoor behoudt goud altijd waarde.
Goldman Sachs heeft het koersdoel voor de goudprijs voor 2022 flink verhoogd. De analisten van de bank denken dat door een recessie in 2022 goud zal stijgen in waarde. Goud had in 2021 last van goede economische omstandigheden. In Amerikaanse dollars daalde de goudprijs vorig jaar met 4%.
De huidige goudprijs laat zien dat we nog ruim 11% onder deze goudprijs verwachting voor 2022 staan. Een troy ounce goud kan dus (volgens Goldman Sachs) nog 209 US dollar meer waard worden in de aankomende periode. Beleggers in gouden munten en goudbaren zouden met deze verwachting goed uitkomen.
Bezoekers kopen meestal het kostbaarste metaal ter wereld in de stad van het goud. Bedenk bij uw zoektocht dat de juweliers in Dubai gewoonlijk 22-karaat goud gebruiken voor hun colliers, armbanden en eenvoudige ringen. Voor ringen met diamanten en andere sieraden met edelstenen gebruiken ze het hardere 18-karaat goud.
Als je het goud minder dan een jaar bezit, is de daaruit voortvloeiende winst belastbaar en dus deel van je aangifte inkomstenbelasting. Niettemin is er een vrijstellingsgrens (§ 23 lid 3 zin 5 EStG), die alleen voorziet in belastingheffing op verkopen van meer dan 600 euro.
Goud wordt gezien als een vrij veilige belegging, omdat de prijs van goud niet opeens heel sterk zal dalen of stijgen. Dit is bijvoorbeeld heel anders bij een beleggingsproduct als bitcoins. Het voordeel van beleggen in goud is dat het kopen van goud uw vermogen bescherming biedt tegen de invloeden van inflatie.
Veel goud wordt gevonden in Noord-Amerika en in diverse Zuid-Amerikaanse landen, maar ook in Australië, Rusland, China, Indonesië en in diverse Zuid-Amerikaanse landen. Op het Afrikaanse continent heeft Zuid-Afrika met afstand het meeste goud geproduceerd.
Marokko is in Afrika de grootste producent van looderts en kobalt. Het land heeft enorme reserves zink, kool en mangaan. Andere sectoren met potentieel voor groei zijn de olie- en aardgaswinning, en de grote bodemvoorraden aan goud, zilver, lood, ijzer en fosfaat die in het Atlasgebergte zijn ontdekt.