Het water is een lange tijd aan de lucht blootgesteld en is daarom wat zuurder van smaak dan water dat gelijk uit de kraan komt. Dit is overigens niet gevaarlijk, omdat koolzuur ook in andere dranken zit zoals frisdrank met prik.
De aanwezige mineralen in de grondlagen - zoals natrium, kalium, calcium en magnesium - bepalen uiteindelijk de smaak van ons kraanwater. Dit verschilt per regio. Zo smaakt water met een laag mineraalgehalte over het algemeen zacht en sulfaat en magnesium maken het water wat bitter.
Naast de interacties van chloor zijn er minuscule hoeveelheden metalen in uw drinkwater. Deze sporenelementen zijn vaak afkomstig van loodgieterij; dit kan onder andere koper, ijzer, lood, nikkel en mangaan zijn. Als uw sanitair relatief oud is, kan dit ook verklaren waarom uw drinkwater naar metaal smaakt.
Het antwoord zal je verbazen. Zelfs als het vies smaakt of oud is, blijft het veilig om te drinken. De meeste mensen vinden een glas water dat een nacht heeft gestaan nog wel veilig om van te drinken.
Bacteriën zijn dol op warmte en omdat het om een eigen flesje gaat is de kans dat er bacteriën inzitten groot. Vooral kinderen, ouderen en mensen met een lage weerstand, kunnen goed ziek worden van bedorven water. Beter is om het water mee te nemen. Zo kunt u er tevens voor zorgen dat u voldoende drinkt op warme dagen.
Omdat je lichaam grotendeels uit water bestaat moet het vochtgehalte op peil blijven om zo optimaal te kunnen functioneren. 'S Nachts verlies je minder vocht doordat je lichaam minder hard aan het werk is. Water drinken voordat je gaat slapen is een eenvoudige en effectieve manier om je vochtgehalte weer aan te vullen.
Dit komt doordat je door het drinken van water met koolzuur eerder een hongerig gevoel krijgt dan wanneer je gewoon water drinkt. Het koolzuur triggert namelijk je 'honger hormoon'. Hierdoor ga je meer eten dan wanneer je gewoon water zou hebben gedronken.
Ondanks de indringende reuk smaakt het water, dat veel ijzer en minerale zouten bevat, best lekker. En het is nog gezond ook. Als tsaar Peter de Grote in 1717 na een maandje kuren geneest van al zijn kwalen, verwerft Spa grote bekendheid als kuuroord.
Andere mogelijke oorzaken van een bloedsmaak in je mond
Zo zou de bloedsmaak ook kunnen komen door de inspanning op zichzelf. Als je lichaam hard moet werken raast je bloed met hoge snelheid door je bloedvaten. Wordt deze kracht nét wat teveel voor je longblaasjes? Dan kan er wat bloed in je longen terecht komen.
Flessenwater: bron- of mineraalwater
Flessenwater bevat bron- of mineraalwater. Mineraalwater wordt rechtstreeks bij de bron gewonnen en gebotteld. Het heeft een oorspronkelijke zuiverheid die tegen elke vorm van vervuiling beschermd moet worden. Het ondergaat geen enkele chemische of microbiologische behandeling.
Water met smaak, wat is dat precies? Het is mineraalwater waar we of synthetische of natuurlijke aroma's aan toevoegen, zoals bij SPA®Touch. De natuurlijke aroma's moeten worden verkregen via een natuurlijk proces, zoals koken, stomen of fermentatie. Er bestaan niet-bruisende en bruisende waters met smaak.
Bij SPA® Touch hebben we dat goed begrepen: met ons gamma bruisende en niet-bruisende gearomatiseerde mineraalwaters kies je zélf je plezier en kan je naar hartenlust variëren: munt, citroen, perzik… of ga je liever voor framboos & pruim of aardbei & munt? Geniet van zoveel variatie, met SPA® Touch.
Bedorven water
Het Voedingscentrum benadrukt dat water dat al lang staat, niet snel schadelijk is voor je gezondheid. Het gaat waarschijnlijk wel vies smaken door de groei van algen, schimmels en gisten.
Het is niet schadelijk voor de gezondheid, maar fris is het ook niet. Voor stilstaand water boven de 25 graden zijn er extra risico's. Dan gaan bacteriën groeien. Spoel daarom uw kranen door als het langer dan een week stil heeft gestaan.
Wil je checken of je water nog goed is? Draai de dop dan van je flesje en ruik aan het water. Als het muf ruikt is het water hoogstwaarschijnlijk bedorven, aangezien bacteriën gassen uitscheiden waardoor het water een muffe geur krijgt.
Er is namelijk een verschil in de voedingswaarde. Spa rood beschikt over meer metalen en meer mineraalzouten (droogrest). Spa blauw is dus gezonder.
De prik in frisdrank is niet slecht voor de tanden. Koolzuur is wel een zwak zuur maar heeft geen invloed op het gebit1,2. Sterke zuren, zoals citroenzuur, zorgen ervoor dat de pH-waarde in de mond omlaag gaat. De pH-waarde is een maat om de zuurgraad te meten.
Water met koolzuur kan er voor zorgen dat je brandend maagzuur wordt verergerd. Als je echter nergens last van hebt zal spa rood er niet spontaan voor zorgen dat je last krijgt van brandend maagzuur. Over het algemeen wordt gesteld dat dranken met prik het effect van brandend maagzuur kunnen versterken.
Flessenwater is niet gezonder dan water uit de kraan. Maar veel mensen verkiezen de smaak van flessenwater, omwille van het chloorluchtje van leidingwater. Flessenwater is wel veel duurder en de flessen zorgen voor een gigantische afvalberg.
In het ene water zal meer calcium zitten dan het andere. Maar binnen de merken verschilt bruiswater nauwelijks met plat water. Ook op vlak van hydratatie is er geen verschil. Zowel bruis- als plat water hydrateren het lichaam even goed.
Water dat veel sulfaat en magnesium bevat, is vaak meer bitter van smaak. Natrium en chloride geven het water een ziltige smaak. Water met veel calcium smaakt vaak hard. Hoewel water vaak niet echt een smaak heeft, kunnen de smaken toch heel erg verschillen!
Conclusie. Dat eten na 20:00 uur je automatisch dik maakt is een mythe. Eten na 20:00 uur zorgt alleen voor vetopslag als desbetreffende maaltijd er verantwoordelijk voor is dat je over de gehele dag gezien meer calorieën consumeert dan je lichaam nodig heeft.
Bacteriën bestrijden: door het drinken van warm water op een lege maag kunnen bacteriën zich niet zo snel in je lichaam nestelen. Het is dus een natuurlijke remedie tegen een opkomend griepje. Het maakt daarnaast slijm los en helpt het te verwijderen uit de luchtwegen. Ook verzacht warm water de keelpijn.
Bananen bevatten melatonine and serotonine, chemische stoffen die erom bekend staan dat ze het lichaam helpen om te slapen. Bovendendien bevat deze voeding ook nog magnesium en tryptofaan. Neem in de avond een banaan voordat je naar bed gaat en je slaapt als een roos.