Oorzaak van Diacetyl? Diacetyl ontstaat doordat gist de stof pyruvaat omzet naar acetaldehyde. Nadat gist deze stof heeft uitgescheiden, wordt deze in het wort omgezet naar Diacetyl. De aanwezigheid van koper-, ijzer-, en aluminiumionen bevorderen de vorming van Diacetyl in combinatie met zuurstof.
Oxidatie merkt men aan een papier/kartonachtige smaak. Deze smaak wordt veroorzaakt door aldehyden. In bier is aceetaldehyde de bekendste, deze wordt tijdens het begin van de gisting in grote hoeveelheden gevormd, om tijdens de lagering weer grotendeels te verdwijnen.
Indien je uiteindelijke bier zuur of zurig smaakt kun je vrijwel zeker spreken van een infectie ! Veel bacteriën die in bier groeien (en dat zijn er best veel) maken ook zuur aan. Afhankelijk van de soort bacterie kan dat melkzuur of azijnzuur zijn (en wellicht nog andere organische zuren).
Zet het bier niet meteen koud weg na het overhevelen maar laat het nog een dag staan bij de temperatuur waarbij de hoofdvergisting heeft plaatsgevonden, Dit heet in de volkmond ook wel een “diacetyl rust”. De gist krijgt dan de tijd de dan nog aanwezige diacetyl op te nemen en om te zetten.
Als je vermoed dat het bier metaal bevat kun je dat testen door een klein beetje bier over de muis van je hand te smeren. Je ruikt dan onmiddellijk de geur van metaal. Metaal kan een positief effect hebben op bier en dan met name op de schuimkraag.
DMS, of dimethylsulfide voluit, is een stof die wordt gevormd tijdens het koken van het bier. In zijn oorspronkelijke vorm is het nog S-Methyl Methionine (SMM); een aminozuur dat wordt gevormd tijdens het mouten.
Bieren met karakter
Het meeste witbier bijvoorbeeld dankt hieraan zijn typische, troebele kleur. Ook vele zwaardere bieren, zoals trappist, worden niet gefilterd en gisten nog na op de fles. Hierdoor evolueert de smaak van het bier, net zoals bij goede wijn, ook nog na het bottelen.
Het voornaamste doel van het overhevelen is de dode gistcellen en de uitgezakte vaste deeltjes die op de bodem liggen scheiden van het bier. Het resultaat is uiteindelijk een goed helder bier. Daarnaast zullen de dode gistcellen die naar beneden zakken na een tijdje uit elkaar vallen. Dit is de zogeheten autolyse.
- De gist op de bodem van de fles zorgt voor een lichtjes bitterder smaak en een troebel uiterlijk. Duvel is een klassieker binnen het rijke Belgische bierlandschap, vaak geïmiteerd.
Het verschilt per biersoort of je de oxidatie snel opmerkt. Bij pils wordt de kwaliteit van het bier al binnen een paar maanden minder, maar bij bijvoorbeeld een stout, merk je veel minder achteruitgang. Dit type bier is dan ook een stuk langer te bewaren. Naast je bier kunnen je ingrediënten ook oxideren.
'Duvels zijn goed voor Aspes cholesterol. Ze bevatten vitamine B en hebben een positieve invloed op zijn genezing', zegt de behandelend cardioloog Bert Rocher zaterdag in de Belgische krant Het Laatste Nieuws.
Vermijd contact tussen fles en glas en breng de fles wat hoger voor een rijke schuimkraag. Laat ongeveer 1 cm bier in het flesje. Dit bevat de gist en maakt je Duvel ietwat troebeler en bitterder. Voor een rijke, volle schuimkraag breng je het glas langzaam recht.
We herhalen: bier over datum kun je drinken zonder er ziek van te worden. Wel kan de smaak inmiddels erg onaangenaam zijn geworden. Daarom gooi je nooit zomaar bier over datum weg, maar kijk, ruik en proef je. Heel vaak is je bier nog prima te drinken en kun je het veilig genieten.
1. Snow (101,2 miljoen hectoliter) Het Chinese Snow is met afstand het populairste bier ter wereld.
Tijdens de opening van het Nederlandse Bierproeffestival in de Grote Kerk in Den Haag is de Mitra Award 'het Beste Bier van Nederland 2022' bekend gemaakt. Als overall winnaar van de achtste editie van de Dutch Beer Challenge is Bierbrouwerij Maallust uit Veenhuizen de gelukkige met hun bier 'De Weldoener'.
Het feit dat je je bier drinkt zonder schuimkraag en bier dat zo dood als een pier is, komt vaak vanwege een vettig glas. Dit enorme probleem los je eigenlijk heel simpel op: je spoelt het glas namelijk gewoon even met warm sodawater.
Gebruik geen vaatwasser
Zet je bierglazen NOOIT in een vaatwasser. Afwasmiddelen die in de vaatwasser gebruikt worden zijn vaak bijtend en maken de glazen dof (=glascorrosie). Een beschadigd glas heeft een negatieve invloed op de vorming van een schuimkraag.
Op deze manier blijft het schuim langer staan en de smaak van het bier langer behouden. Bij een nat glas zit er een klein laagje water tussen het bier en het glas, wat nadelig is voor het bier en zijn smaak. Bij tapbieren geldt dit niet.
Er zijn verschillende richtlijnen per land. Het Britse ministerie van gezondheid zegt dat mannen tot 3-4 glazen alcohol mogen drinken en vrouwen 2 tot 3. Het Franse ministerie van gezondheid zegt dat mannen en vrouwen beide 3 bieren per dag mogen drinken.
Mannen die meer dan 14 standaardglazen per week drinken en nooit meer dan 5 glazen per gelegenheid drinken overmatig. Bij vrouwen is deze norm iets anders: als zij meer dan 7 standaardglazen per week achteroverslaan en nooit meer dan 3 glazen per gelegenheid dan drinken zij overmatig veel.
Alcohol verstoort de balans tussen de goede en slechte bacteriën in de darmen (darmflora). Ook vergroot alcohol de doorlaatbaarheid van de wanden van de dunne en de dikke darm, waardoor deze kunnen gaan 'lekken'. Zo kunnen slechte bacteriën en giftige stoffen uit de darmen in de bloedbaan terecht komen.
Zoet, zoeter, zoetst: mout in desserts
Ten eerste vanwege de smaak. Mout is als zoete umami: het is nootachtig (denk aan boter op toast), een tikje ouderwets – en daarmee moeilijk te omschrijven – heeft zelfs iets aards. De meningen zijn overigens verdeeld, you hate malt or you love it.
Neem een nipje van het bier en laat het over je tong gaan. Neem nog een slok en laat deze rondgaan in je mond voor je het doorslikt. Beschrijf het mondgevoel (Romig, waterig, stoperig) en de smaken/aroma's die jij hebt ervaren. De kunst is om dit zo vaak mogelijk te doen en zo ga je steeds beter leren bier te proeven.