Eigen gebruik. Staatsbosbeheer staat op kleine schaal, voor eigen gebruik en op eigen risico wildpluk toe. Voor bijvoorbeeld bramen en paddenstoelen hanteren we daarvoor als uitgangspunt een hoeveelheid van een 250 grams champignon bakje.
Paddenstoelen groeien overal: in bos en wei, maar ook in de stad. Eldorado's zijn de Utrechtse Heuvelrug, Nationaal Park Veluwezoom en Nationaal Park Drents-Friese Wold. Bospaddenstoelen zijn – behalve in het bos – te vinden in parken met monumentale bomen en oude eiken- en beukenlanen.
Vooral in bossen waar dode bomen blijven liggen, groeien veel paddenstoelen. Draai zo'n boomstam eens om. Eronder vind je vaak allerlei minuscule paddenstoelen in prachtige kleuren. Leg de boomstam wel op dezelfde manier weer terug.
Zowel in Nederland als in Vlaanderen is wildplukken officieel verboden. Het Nederlandse Staatsbosbeheer staat het plukken van paddenstoelen op kleine schaal en voor eigen gebruik wel toe. Zij gedogen een hoeveelheid van 250 gram per persoon.
Gevaren van wildplukken
Er kleven verschillende risico's aan wildplukken. Zoals hierboven al werd gezegd, is het soms lastig om giftige soorten te onderscheiden van niet-giftige soorten. Planten en bloemen kunnen daarnaast vervuild zijn door uitlaatgassen of bodemvervuiling.
Zoek paddenstoelen zonder schubben op de hoed.
Vermijd paddenstoelen die lichter gekleurde vlekken of schubben op de hoed hebben. Deze schubbige vlekken komen veel voor bij giftige paddenstoelsoorten. Witte paddenstoelen kunnen bijvoorbeeld bruingele of bruine schubbige vlekken hebben.
In het wetboek van Strafrecht staat een oud wetsartikel betreffende stroperij. Op grond daarvan mag je niets meenemen, ook geen grond of (delen van) planten, zelfs niet als deze op de grond liggen en je ze zonder schade aan te richten kan pakken. Ook sprokkelen zonder toestemming van de eigenaar valt onder stroperij.
Wildplukken: de regels. Hondsdraf, pinksterbloemen, wilde cichorei… de natuur zit vol met schatten die je kunt plukken en eten. Wildplukken is in Nederland officieel niet toegestaan, dus doe dit alleen waar het mag.
Het Waterloopbos is een walhalla voor paddenstoelen. De bodem van het bos bestaat uit verschillende soorten grond en er zijn droge en natte plekken. Ideaal voor paddenstoelen. Daarom kan je in het Waterloopbos wel honderden soorten vinden.
Voor het mooiste effect fotografeer je paddestoelen meestal laag bij de grond. Door te fotograferen met een kikkerperspectief creëer je bovendien sneller diepte in de foto en zal de achtergrond bovendien eerder wazig worden, omdat de afstand tussen het paddestoel en de achtergrond wordt vergroot.
De voornaamste reden dat wildplukken verboden is, is om de natuur te beschermen. "De bessen zijn voedsel voor dieren", legt de woordvoerder van Staatsbosbeheer uit.
Volgens Wikipedia groeien vliegenzwammen vooral in loofbossen en dan meestal in de buurt van bomen als de berk, de tamme kastanje, de eik, beuk, den of spar. Vaak schijnen ze in de buurt van de peperboleet te staan, dus zie je die dan zit je misschien al warm.
Eekhoorntjesbrood. De koning der paddestoelen. Omdat-ie behoort tot de meest gewilde eetbare paddestoelen voor culinair gebruik. De smaak is mild, nootachtig en de textuur is romig en zacht.
Volgens de wet is sprokkelen zelfs een misdrijf en valt het onder stroperij. Er kleeft een maximale gevangenisstraf van 1 maand of een geldboete van maximaal €4.000 aan stroperij. Ook betekent dit dat je direct een strafblad krijgt.
Het beschadigen of verwijderen van de bodem, de strooisel-, kruid-, of boomlaag is uit den boze, het kappen van bomen mag niet, het snoeien van bomen is niet toegelaten in openbare bossen,.... De activiteiten of handelingen zijn enkel toegelaten na machtiging van ANB (ook in private bossen!).
Een man wandelt met zijn hond in de natuur. Een boswachter spreekt hem aan. De boswachter zegt dat de man zijn hond eerder niet aan de lijn had. De boswachter is ook buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) en kan boetes geven.
Bloemen pluktuin beginnen
Alles wat je niet in de volle grond zaait, moet verspeend, verpot en uitgeplant worden. Zaailingen die te dicht op elkaar staan, moet je uitdunnen. Je moet de jonge plantjes regelmatig water geven. Langere stengels moet je opbinden aan stokken om te voorkomen dat de bloemen omknakken.
Allereerst: in principe is wildplukken, zowel bloemen als eetbaar spul, verboden in Nederland. Ondanks het formele verbod wordt het door de vingers gezien, dus gedoogd, zolang je mondjesmaat plukt. Plukken van planten op privé-gebied mag uiteraard sowieso niet, tenzij je toestemming vraagt!
De groene knolamaniet is een uiterst giftige paddenstoel en wordt beschouwd als één van de giftigste ter wereld. Het eten van één exemplaar kan reeds leiden tot een fatale vergiftiging.
Dit is in Nederland vaak toegestaan in de gebieden van Staatsbosbeheer. Maar alleen als je het bij een paar paddenstoelen houdt die voor eigen gebruik zijn. Let wel op: paddenstoelen plukken is leuk, maar het verschil tussen giftige en eetbare paddenstoelen is vaak moeilijk te onderscheiden.
In rauwe paddenstoelen, zoals champignons en shii-takes, komt van nature de gifstof agaritine voor. Deze stof blijkt kankerverwekkend te zijn bij muizen, en is daarom mogelijk in grotere hoeveelheden ook giftig voor mensen. Enkele plakjes rauwe champignon, bijvoorbeeld in een salade, kunnen geen kwaad.