Als je de pizza langer dan twee uur op het aanrecht of in de doos hebt laten staan, is het volgens het US Department of Agricultureniet meer veilig om op te eten. Als de Italiaanse lekkernij op kamertemperatuur bewaard wordt, groeien er namelijk bacteriën op en die kunnen er weer voor zorgen dat je ziek wordt.
Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Hoelang bewaren? Als je de pizza binnen twee uur in de koelkast zet kun je hem best nog wel even bewaren, tot zo'n vier dagen maarliefst. Om hem helemaal veilig te maken om te eten, moet je de pizza op minstens 70 graden celcius verwarmen in de oven of in een koekenpan.
Wil je pizza bewaren, leg deze dan zo snel mogelijk na het bakken en afkoelen in de koelkast of diepvries. Pizza bewaren in de koelkast kan ongeveer 1-2 dagen.
Als een pizza is ontdooid wordt de pizza niet meer lekker knapperig. De bodem blijft vrij slap. Een pizza kan eventueel 24 uur in de koelkast bewaard worden, maar wij raden het af. Let op: Casa di Mama's kunnen niet in de koelkast bewaard worden.
Restjes pizza opnieuw opwarmen. Warm de pizza op in de oven om een knapperige korst te krijgen. Verwarm de oven 5-10 minuten voor op 180 °C om hem helemaal op temperatuur te laten komen. Wanneer de oven warm is leg je de pizza op een bakplaat en doe je hem ongeveer 5 minuten in de oven.
Als regel kan je aanhouden dat pizza maximaal 2 uur buiten de koelkast bewaard kan worden. Na ontdooien kan de pizza nog 3 4 dagen bewaard worden in de koelkast.
"Na ontdooiing niet opnieuw invriezen." Deze zin heb je waarschijnlijk al vaker op de verpakking van een diepvriespizza, vissticks of een vegaburger zien staan. Sterker nog, in Nederland is het in de wet bepaald dat fabrikanten deze waarschuwing op alle bevroren producten moeten zetten.
Allereerst even over waarom de magnetron of oven geen goed idee is. Een magnetron verwarmt ongelijk, waardoor de kaas kokend heet kan zijn, terwijl de korst nog lauw is. Ook kan het deeg slap worden en kunnen de toppings hun smaak verliezen. Pizza opwarmen in de oven duurt dan weer lang, namelijk zo'n 25 minuten.
Voor de oven goed gebruikt kan worden, is het belangrijk deze drie keer achter elkaar rustig warm te stoken. Maak de eerste keer een klein vuurtje, en laat daarna de oven minimaal acht uur afkoelen. De deur moet hierbij open blijven. Herhaal dit nog twee keer, waarbij het vuurtje steeds iets groter mag worden.
Hoe geleidelijker je de pizza opwarmt, hoe beter.
Het hele proces zal ongeveer 25 minuten duren, afhankelijk van de dikte van de pizza.
Verwarm de koekenpan op middelhoog vuur. Voeg vervolgens je pizzapunt toe, zonder boter of olie, en bak gedurende 2 minuten aan. Giet nu een paar druppels water in de pan, bedek de pan met het deksel en zet het vuur laag. Hierdoor zal de pizza stomen en de kaas smelten.
Kaas en andere melkproducten kunnen wat lastig ingevroren worden omdat melkproducten kunnen gaan schiften. Daarom is het verstandig om de pizza half te bakken, dan in te vriezen, en na het ontdooien verder af te bakken. Hetzelfde systeem dus als een diepvriespizza.
Bederfelijk eten dat langer dan 2 uur buiten de koelkast is geweest, is niet meer te vertrouwen, ook al verhit je het daarna goed. Ziekmakers gaan dood als je het eten goed verhit, maar er zijn ziekmakers die gifstoffen aanmaken, vooral bij kamertemperatuur.
Welke groente bewaar je buiten de koelkast? Vruchtgroenten zoals tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado kun je beter buiten de koelkast bewaren. In de koelkast bederven ze sneller door de kou. Groente als komkommer en paprika zijn in de supermarkt vaak verpakt in plastic folie.
Laat gekoelde producten zoals melk, vlees(waren) en boter in ieder geval niet langer dan een half uur buiten de koelkast staan. De houdbaarheid van melk die een uur buiten de koelkast heeft gestaan, is met een dag verkort. - Controleer regelmatig de temperatuur van uw koelkast (moet tussen 1 en 5°C zijn).
Als je een groot tosti-ijzer hebt, kun je zelfs twee punten op elkaar leggen. Daarna klap je het tosti- of wafelijzer dicht, wacht je een paar minuten en tadáá: je pizza-tosti is klaar. Wacht trouwens lang genoeg tot je kaas niet alleen is gesmolten, maar de kaas aan de zijkant ook knapperig is geworden.
Conversation. @Jurrie75 Een Domino's Pizza kan makkelijk ingevroren worden, je kunt wel ze beter opwarmen in de oven met 200 graden. Een stuk lekkerder!
De meeste diepvriespizza's moet je volgens de instructies op een temperatuur van 190 tot 220 °C bakken. Om te zorgen dat de pizza gelijkmatig gaar wordt stel je de oven in op 'boven- en onderwarmte', 'hetelucht' of de 'pizzastand', als je oven die optie heeft.
Nee, een maaltijdrestje dat je al eerder ingevroren en opgewarmd hebt, kun je beter niet nog een tweede keer invriezen en ontdooien om op te eten. Dan heb je namelijk een grotere kans om ziek te worden door een voedselinfectie.
Zo kunnen bacteriën, zoals salmonella en E. coli, vrijkomen. Wanneer je niet weet dat je vriezer tussentijds ontdooit is geweest en je vervolgens niets vermoedend een stuk bevroren vlees ontdooit, kun je dus vervelende gezondheidsklachten krijgen. Dat is met een muntje in de vriezer verleden tijd.
Pan of kookpot
Afbakken: Je kan de pizza bakken in een droge pan met antiaanbaklaag of in een gietijzeren kookpot. Het is wel belangrijk dat je dit op laag vuur doet en met een goed deksel. Anders verbrandt de onderkant terwijl de bovenkant nog koud is of zelfs bevroren. Het resultaat is prima, de bodem is krokant.
Pizza invriezen
Doe de pizza eerst in vershoudfolie en verpak de pizza in een speciale diepvriesdoos. Je kunt ook stukken in een normale diepvriesdoos verpakken. Bij minimaal min 18 graden invriezen.
Zet het kopje in de magnetron en stel de magnetron in op 1200W en laat het 1 minuut en 10/20 seconden in de magnetron staan. Daarna is de pizza klaar en is het direct te nuttigen.
Zowel in de koelkast als in de vriezer kun je pizzadeeg bewaren. Zeker als je zelf pizzadeeg hebt gemaakt, kun je dit tot wel 3 maanden in de vriezer bewaren. Verstandig is dan om met vershoudfolie het deeg te verpakken en vervolgens de datum op te schrijven wanneer je hem in de vriezer hebt gedaan.