Samen slapen verbetert onder andere je REM-slaap.En dat bevordert ook je mentale gezondheid, geheugen en probleemoplossende vaardigheden. In veel landen is het gebruikelijk om samen met je partner in één bed te liggen. Toch weten we nog steeds niet goed hoe het delen van het bed de slaapkwaliteit beïnvloedt.
Eén op de zes stellen slaapt in aparte bedden, zo blijkt uit een nieuw Brits onderzoek. De helft van hen slaapt zelfs in aparte kamers. De stellen geven als reden dat ze niet goed kunnen slapen als ze met hun partner in een bed liggen.
Het is goed voor je relatie
Zoals aangegeven: apart slapen hoeft helemaal niet funest voor je relatie te zijn. Tijd voor jezelf, het beter uitgerust zijn, het niet meer hoeven aanpassen op elkaars slaappatroon: je vermindert juist conflicten en irritaties.
Neem een groter bed: dit geeft jullie meer ruimte, waardoor je elkaars slaap mogelijk minder verstoort. Ventileer de slaapkamer goed voor voldoende frisse lucht. Draag oordopjes als je wakker ligt door geluiden die je partner maakt.
"Met een beetje goede wil kun je echt wel naar elkaars slaapritme toe groeien", legt slaapexpert Winni Hofman uit. "Schuif steeds met een kwartiertje naar elkaar toe en houd dat een week vol, dan kom je een heel eind.
We mogen ervan uitgaan dat de meeste slashparents zich het comfortabelste voelen wanneer jonge koppeltjes bij elkaar 'slapen' rond de leeftijd van 16 jaar. Daarnaast bekijken jullie het graag kind per kind en per graad van 'serieusiteit' in de relatie.
Kant van het bed
51% Van de mensen heeft een voorkeur voor de linkerkant en 49% voor de rechterkant. De voorkeur is vaak al jaren oud. 80% slaapt namelijk al sinds het begin van de relatie aan dezelfde kant van het bed. Om welke kant het gaat, hangt vooral af van de partner.
De reden waarom je niet kunt slapen als er iemand naast je ligt in hetzelfde vertrek kan divers zijn. Je kunt er bijvoorbeeld aan denken dat je allebei niet voldoende ruimte hebt in bed maar ook dat een van beide snurkt waardoor de ander niet kan slapen en soms uren wakker ligt.
Onderzoek wijst uit dat dat veel zegt over iemands karakter. Slaap jij het liefst op je zij? Dan ben je over het algemeen een open en gezellig persoon. Ben je meer een rugslaper, dan herken je jezelf wellicht als gedisciplineerd.
Slapen in aparte bedden heeft vaak een negatieve bijklank voor veel koppels, maar onderzoek op basis van hersenscans heeft aangetoond dat dit je relatie kan redden en je persoonlijke gezondheid kan verbeteren.
Het is eigenlijk een heel Westers idee dat je als koppel altijd samen moet slapen. Koppels die al een zogenaamde SAT-relatie hebben, merken het verschil. Apart slapen is volgens hen net goed voor de relatie. Niet alleen slapen ze beter, ze organiseren zich anders.
Sinds kort heeft die razernij een officiële naam: misofonie. En aan een behandeling wordt gewerkt. De ademhaling van haar vriend als hij 's nachts ligt te slapen. Mensen die een appel eten, of chips – eigenlijk al het eten dat kraakt.
Je houdt van elkaar en deelt belangrijke momenten samen. Alleen woon je niet samen, net zoals aan het begin van de meeste relaties. De lat in latrelatie staat voor living apart together. Jullie hebben beiden je eigen huis, maar slapen soms wel bij elkaar (dat verschilt natuurlijk per relatie).
Ga eerder naar bed dan je snurkende partner
Je kunt proberen een half uur tot een uur eerder naar bed gaat dan je snurkende partner. Hierdoor word je tijdens het inslapen niet gestoord door het gesnurk.
Heel wat mensen slapen op hun buik omdat ze een harde of oncomfortabele matras hebben. In zijlig krijgt uw heup of schouder meer druk, waardoor u automatisch meer naar de buikpositie draait. Als u een nieuwe matras overweegt, kunt u dus best een exemplaar kiezen met een zachtere heup- en schouderzone.
Vroeg of laat zorgt buikslapen voor rug- en/of nekklachten. Door te liggen op de buik is het onmogelijk om een neutrale positie van de ruggengraat aan te houden. Dat kan op termijn leiden tot vervelende situaties. Buikslapen is onder meer belastend voor de onderrug, nekwervels, spieren en gewrichten.
Slaaphouding: op de zij
Bovendien zorgt deze slaappositie ervoor dat je minder last zal hebben van reflux. Betekenis: Op de zij slapen duidt erop dat je sociaal bent en gemakkelijk samenwerkt met anderen; je bent immers niet bang om je gevoelens te uiten.
De kwaliteit van de slaap werd bij samen slapen gemiddeld 50 procent vaker verstoord dan bij alleen slapen. Partners storen elkaar namelijk door te draaien, luidruchtig te ademen of te snurken of door het trekken aan lakens of dekbedden.
Uit een Amerikaans onderzoek onder 14 stellen is gebleken dat zij een betere nachtrust hebben door alleen te slapen, maar het heel onprettig hebben ervaren om alleen te liggen.
Van de mannen sliep 22 procent naakt, van de vrouwen gaf 13 procent de voorkeur aan een naakte nacht. Het liefst kruipen mannen in hun onderbroek in bed (37 procent). Vrouwen slapen graag in een pyjama of nachtjapon (49 procent).
Hoewel niet iedereen met een partner in een bed slaapt, wordt bij de vraag of je een rechts- of links slaper bent, gekeken naar de positie t.o.v. je partner. Dus, wanneer je links van je partner slaapt, ben je een linksslaper. Wanneer je rechts van je partner ligt, ben je een rechtsslaper.
Wat blijkt? Vrouwen ontmoeten iets eerder hun eerste grote liefde dan mannen. Vrouwen leren 'm gemiddeld op hun 25e kennen, bij mannen is de gemiddelde leeftijd 28 jaar.