Temperatuur is de belangrijkste factor voor de Syrische hamster. Wanneer het te koud wordt buiten of in de omgeving van de goudhamster raakt hij in een soort coma. Bij 15 graden Celsius wordt de hamster vaak al slomer en bij 12 graden Celsius of lager kan hij overvallen worden door de winterslaap.
Russische Dwerghamsters zijn schemerdieren, ze zijn in de avond, delen van de nacht en in de ochtend heel actief. Overdag zijn ze regelmatig wakker omdat ze in een cyclus van 4 a 5 uur slapen, dus ze zijn steeds wakker dan weer slapen dan weer wakker.
Een hamster herkend je eerder aan de geluiden die je maakt. Je hebt een bepaald manier van lopen, je hebt een ander type schoen en maakt andere geluiden. Bij het praten horen hamsters dat jij het bent.
Normaal zijn Russische dwerghamsters ongeveer 9,5 uur per dag wakker. De rest van hun tijd brengen ze slapend door, voornamelijk in diepe slaap. Overdag, als het licht is zijn ze 33% van de tijd wakker, maar ze komen dan lang niet altijd hun nestje uit. Ze draaien zich eens om, wassen zich of eten wat.
Een hamster die gestrest is beweegt voortdurend, rent veel en hard zijn loopwiel en klimt in de spijlen van zijn kooi. Een gestreste hamster is nerveuzer en alerter dan anders.
DE CONSTANTE ERVARING BLIJFT IN HET HAMSTER GEHEUGEN
Zoals een ruzie, een snackje, een aanraking. Uit onderzoek lijkt de conclusie naar voren te komen dat de dieren na 24 uur de losse gebeurtenis helemaal vergeten zijn. Niet alleen een gebeurtenis trouwens want ook elkaar vergeten ze na 24 uur al.
Re: 'huilende hamster'
puretos schreef: p.s ik heb onderzoek gedaan hierna, en het huilen komt bij veel hamsters voor. Verder kan het komen door o.a pijn, nerveusheid, andere hamsters missen (Die weg of dood zijn).
Hamsters bijten wanneer ze bang en gestrest zijn. Als je hamster zich los probeert te worstelen of weg probeert te komen terwijl je hem vast hebt, dan betekent dat dat hij zich niet meer op zijn gemak voelt.
Hamsters zijn 's nachts actief en slapen overdag. Plaats de kooi dus niet in je slaapkamer: de hamster kan je wakker houden! Zorg ervoor dat de hamster donkere en lichte periodes heeft, ze hebben nood aan een normaal dag- en nachtlichtritme.
Houd er rekening mee dat een hamster 's nachts actief is en dan aardig herrie kan maken. Een plekje op de kinderkamer is daarom geen goed idee! Zoek een plek waar het overdag rustig is omdat de dieren dan slapen. Zet het verblijf niet in de directe zon, dat is snel te warm.
Omdat hamsters nachtdieren zijn, zijn ze voornamelijk 's nachts actief. Het is geen goed idee om een hamster 's ochtends of in de loop van de middag wakker te maken. Sommige dieren zullen echter in staat zijn hun natuurlijke ritme een beetje aan te passen en al tegen in de namiddag actief te worden.
'Een slapende hamster moet je nooit wakker maken' wordt er altijd gezegd. Nou dit valt reuze mee hoor, je mag het beestje zo nu en dan best wel een keer wakker maken., maar doe dit altijd rustig en voorzichtig door middel van je stem.
Er zijn wel degelijk hamsters echt dol op aandacht of echt dol op hun baas. Net als andere dieren vinden ze het leuk om aandacht te krijgen, mits deze hamsters tam zijn. Veel hamsters reageren op de stem van hun baasje, klimmen op je hand om aandacht te krijgen.
Zorg er wel voor dat je hamster handtam is en dat je in een veilige, omsloten ruimte met haar speelt. Knuffel je hamster en laat haar over je heen kruipen. Hamsters houden ervan om geknuffeld te worden, zolang je niet te hard knijpt, en ze zullen het ook leuk vinden om jou te verkennen.
Alert (geïnteresseerd) Op de foto links kun je een hamster zien die heel alert is. Hij heeft wat gehoord en blijft onder het lopen even staan om goed te luisteren wat er gebeurd.Je kunt aan zijn oortjes goed zien dat hij geconcentreerd ergens naar luistert en hij kijkt naar waar het geluid vandaan komt.
Hamsters gebruiken net als wij lichaamstaal. Ze kunnen een scala aan emoties laten zien, waaronder: gelukkig, bang, bedreigd, nieuwsgierig, geschrokken, boos en vele andere emoties. Ze gebruiken zelfs in kleine mate gebarentaal in gesprekken met anderen.
Hamsters met gepigmenteerde ogen zien een wazige wereld met slechts vage kleuren variërend van blauwgroen tot amber en ultraviolet. Het zien van ultraviolette stralen is voor de hamster juist handig. Door ultraviolette licht te waarnemen kunnen hamsters bijvoorbeeld urine zien.
Het opbouwen van een band met je cavia of hamster vraagt om een rustige aanpak. Plan elke dag bijvoorbeeld een half uurtje met je knaagdier in. Zo kan hij wennen aan je geur en je stem. Breng wat tijd door in de buurt van je knagertje zonder dichtbij te komen.
een darminfectie/worminfectie kan ook dodelijk zijn zonder dat je dit aan de buitenkant ziet. diarree is dan niet eens altijd het symptoom. sowieso voeding die giftig is voor de hamster kan tot dood leiden maar ook pesticiden in hoge mate dat op groente/fruit kan zitten.
Het knagen aan de tralies doet de hamster meestal niet om de tanden te slijten. Vaak wil de hamster gewoon aandacht. Het water moet dagelijks worden ververst, ook al is de fles niet leeg. Een hamster is heel schoon en zindelijk.
Hiernaast kunnen hamsters in veel gevallen niet goed tegen lactose, producten zoals zuivel zijn daarom niet geschikt.
Knagen aan de kooi kan verschillende oorzaken hebben
Als u ziet dat uw hamster aan de spijlen van zijn kooi knaagt, dan is het eerste wat u hiertegen kunt doen het dier uit zijn kooi halen om met hem te spelen. Probeer wat vaker met uw hamster te spelen en kijk of dit ervoor zorgt dat hij minder aan zijn kooi knaagt.
Piepen. Hamsters voeren graag uitgebreide gesprekken met zichzelf, bijvoorbeeld op zoek naar lekker eten of bij het bouwen van een nest. Uitgebreider en indringend gepiep kan echter ook pijn aanduiden – houdt het knaagdiertje in dit geval goed in de gaten.