Binnen een medewerkersonderzoek meet Effectory de veranderingsbereidheid van de organisatie en teams door middel van enkele vragen in de vragenlijst. De vragen gaan over de mate van werktevredenheid, betrokkenheid bij de organisatie en attitude ten opzichte van de verandering.
Het DINAMO-model (ontwikkeld door Erwin Metselaar) kijkt naar drie motivatoren die van invloed zijn op veranderbereidheid en daarmee op gedrag, nodig om je verander-resultaten te bereiken: willen veranderen (de attitude van medewerkers), moeten veranderen (de noodzaak of druk die men ervaart) en kunnen veranderen (de ...
Deze theorie – de basis voor het door VAViA ontwikkelde WWK-model voor het succesvol realiseren van verbeterprojecten – stelt dat bewust menselijk gedrag gestuurd wordt door 3 soorten overwegingen: 1. Waar leidt dit gedrag toe?
Betrek mensen bij het bedenken en maken van veranderingen
Een van de ergste dingen die je kunt doen, is mensen het gevoel geven dat de verandering hen wordt opgedrongen. Je wilt mensen juist meekrijgen, zodat ze gaan geloven in de verandering. Dus, betrek ze bij het bedenken van nieuwe ideeën en oplossingen.
Veranderingsbereidheid slaat op de wil om mee te werken aan aanpassingen en veranderingen binnen bijvoorbeeld de structuur, cultuur of werkwijze van een organisatie of team.
Een verandering start meestal met een beeld van het doel. Het is nog niet concreet hoe het eruit gaat zien en onduidelijk wat het voor iedereen in gaat houden. Het is de start van een ontdekkingsreis voor jou en je team of organisatie. En kenmerkend van een ontdekkingsreis is dat je niet weet wat je gaat vinden.
De Change Capacity Scan is een diagnose-instrument dat vooral inzicht geeft in vijf onderdelen van de hedendaagse verandercapaciteit, namelijk: 1. mens; 2. leiderschap; 3. kennis; 4.
Benoemen: zeg hardop dat je weerstand voelt: dat geeft de ander de gelegenheid te reageren en aan te geven wat zijn bezwaren zijn. Erkennen: laat weten dat je begrijpt dat de ander weerstand voelt: dat maakt dat de ander zich gehoord voelt en dat neemt een deel van de weerstand vaak al weg.
DINAMO als diagnosemodel
Het model wordt als instrument gebruikt om de veranderbereidheid van de organisatie in kaart te brengen op basis van de facetten 'moeten', 'willen' en 'kunnen'. Ook worden de verwachtingen getoetst rondom het eindresultaat van de verandering.
Een veranderstrategie is de manier waarop een organisatie een bepaalde verandering aanpakt. Het is een vooropgesteld mechanisme om ervoor te zorgen dat eventuele negatieve neveneffecten die ingrijpende veranderingen met zich meebrengen geminimaliseerd worden en te profiteren van de transformatie.
Verandercapaciteit definiëren we als het vermogen van een organisatie om van punt A naar punt B te komen, waarbij B een punt is in de toekomst waar de organisatie naartoe wil en dat nu nog niet past binnen de huidige werkwijze.
aanpassing, accommodatie, adaptatie, afwisseling, alteratie, alternantie, alternatie, alternering, assimilatie, beweging, bewerking, bijstelling, changement, correctie, gedaantewisseling, hervorming, keer, kentering, metamorfose, modificatie, mutatie, ommekeer, ommezwaai, omslag, omvorming, omwenteling, omzetting, ...
In het interventiewiel geeft hij vervolgens aan welke sturinginstrumenten bij welke aspecten kunnen worden ingezet om verandersucces te realiseren. Daarbij wordt aangegeven welke activiteiten (interventies) daarbij horen op persoonsniveau, op groepsniveau en op het niveau van de organisatie als geheel.
Mensen hebben weerstand tegen veranderingen. Iemand met weerstand is emotioneel, koppig en enigszins irrationeel. Veranderingen leiden tot een soort rouwproces met gevoelens van ontkenning, een vecht of vlucht reactie en uiteindelijk ook de berusting en het zien en benutten van nieuwe kansen.