Leverwaarden in het bloed kunnen soms verbeteren door een verandering in leefstijl, waardoor leverschade beperkt wordt. Gezonde voeding, matig gebruik van alcohol en regelmatig bewegen helpen om de lever gezond te houden.
In eerste instantie onderneemt een arts bij licht verhoogde waardes daarom vaak nog niets. De arts zal je adviezen geven over gezonde voeding, (over)gewicht, alcohol- en medicijngebruik. Mogelijk kun je overstappen naar andere medicijnen, die minder schadelijk zijn voor de lever.
Leverbeschadiging kan veroorzaakt worden door alcoholgebruik, maar ook door hepatitis, medicijngebruik of een andere leverziekte. 0-45 is de normale waarde voor de ASAT en ALAT. Deze normaal- of referentiewaarden kunnen per laboratorium iets verschillen. Een waarde boven de 45 wordt als afwijkend beschouwd.
Bananen. Bananen zorgen voor en een soort glucose wat fantastisch werkt voor de lever. Deze glucose gaan virussen, schimmels en bacteriën te lijf, dus echt een bondgenoot voor je lever.
Geregeld koffie drinken wordt in verband gebracht met een goed werkende lever, wat het risico op fibrose (de eerste fase in levercirrose) vermindert. Groene thee, die als rijke bron van antioxidanten je lever soepel houdt. Honing stimuleert de lever (vooral rozemarijnhoning).
Fruit bevat over het algemeen een hoop antioxidanten, maar bessen zijn daarin de meesters. Goed fruit voor de lever is grapefruit en citroenen. Dit zijn vetstoffen met een hoog gehalte aan omega 3.
Geneesmiddelen die directe leverschade kunnen veroorzaken in de vorm van acute necrose zijn paracetamol, acetylsalicylzuur, nicotinamide (vitamine B3), amiodaron, en verschillende oncolytica.
In een alcoholloze maand, kan een lever zich herstellen, zo toonde onderzoeken van Radboudumc in Nijmegen aan. Na een maand zonder alcohol dalen bovendien de cholesterolwaarden, neemt buikvet af en de bloedwaardes die wijzen op prikkeling van de lever en verval van levercellen dalen.
Dan dalen ze als je stopt met alcohol drinken. De CDT is na vier tot zes weken niet drinken weer normaal. De ASAT, ALAT, Gamma GT en MCV zijn na twee tot drie maanden niet drinken weer normaal.
Wanneer je je lever wilt ontgiften, is het ontzettend belangrijk dat je iedere dag water drinkt! Je wordt aangeraden om minstens anderhalf liter water per dag te drinken; op die manier spoel je als het ware afvalstoffen uit je lichaam. Je kunt er ook voor kiezen om citroensap in je water te doen.
De chocolade vermindert de schade aan de bloedvaten en herstelt zo leverschade door alcoholmisbruik of ziekte. Dat blijkt uit onderzoek. De donkere chocolade zorgt ook voor een lagere bloeddruk in de lever en bevat veel antioxidanten die de beschadigde cellen uit het lichaam verwijderen.
Als u meerdere weken meer dan 5 tabletten van 500 mg per dag gebruikt kan dit schadelijk zijn. U heeft dan een kleine kans op schade aan lever, nieren en/of bloed. Gebruik per dag niet meer dan in de bijsluiter staat. Dit is niet goed voor uw lever.
Hepatitis A geneest vanzelf. Ontsteking van de lever die veroorzaakt wordt door een virus. Hepatitis B kan een ernstige leverontsteking veroorzaken die vanzelf over kan gaan, maar ook chronisch kan worden.
Een vaak voorkomende oorzaak van gestegen leverwaarden is de inname van medicatie. Strikt genomen kan elk geneesmiddel de leverenzymen doen toenemen. Sommige reacties zijn bekend en komen relatief frequent voor (bijvoorbeeld het vaak gebruikte antibioticum amoxicilline-clavulaanzuur of Augmentin). Andere zijn zeldzaam.
Goed nieuws voor de koffieleuten onder ons: koffie blijkt goed voor de lever. Een Amerikaanse studie laat zien dat mensen die veel koffie drinken, minder schadelijke eiwitten in hun lever hebben in vergelijking met de koffieonthouders. Dit geldt voor de koffie met én zonder cafeïne.
Groene thee is één van de genezende ingrediënten voor de lever. Het bevat antioxidanten zoals catechinen. Deze plantaardige antioxidanten verhogen de leverfunctie en helpen bij een soepele ontgifting van de lever.
Tips om je lever te reinigen
Hierbij een overzichtje van voedingsmiddelen waar onze lever dol op is: Gember – gember zorgt ervoor dat toxische stoffen afgebroken worden en zich niet opstapelen in het lichaam. Citroenen – citroenen zijn rijk aan vitamine C. Deze vitamine trekt toxische stoffen aan en voert ze af.
Het vetgehalte en het vetprofiel van het bloed verbetert
De krachtige anti-oxidant in tomaat, lycopeen, zorgt ervoor, dat de lever beter functioneert. Het vetprofiel van het bloed verbetert en het LDL gehalte (slechte cholesterol) verlaagt.
Waar wordt je lever nog meer blij van? Ontbijt met iets dat niet zoet is, het liefst iets hartigs met eiwitten zoals zaden, noten, pitten, eieren of wilde zalm. Een mix van rood fruit met bijvoorbeeld kokosroom is ook prima. Eet een grote variatie aan verse producten in alle kleuren van de regenboog, vooral groenten.