De juiste keuze is vooral afhankelijk van je steensoort en de opzuigcapaciteit ervan. Ruwweg zit je voor kleinere klussen goed met voegmortel, terwijl je voor het grotere werk het best betonmortel gebruikt. Maar nog andere soorten mortel hebben specifiekere doeleinden.
Soorten mortels
Een krimparme mortel is beschikbaar in een K30, K50 en een K70 sterkteklasse. K30 wordt meestal toegepast bij lichte (grondgebonden) woningbouw, K50 wordt bij wat zwaardere woningbouw (appartementsgebouwen) en K70 is geschikt voor bijvoorbeeld utiliteitsbouw.
Metselmortel is nodig voor het metselen van onder andere gevelstenen. Betonmortel, feitelijk betonspecie, wordt gemaakt van cement, zand en grind (toeslagstoffen) en water.
De algemene verhouding van metselspecie is 1 deel cement op 3 delen zand (metselzand, korrelgroep 0-2, dus korrels van 0,063 tot en met 2 mm). Sommige metselaars prefereren een vettere specie (verhouding 1 cement op 2,5 zand) of juist een schralere (1 op 3,5).
30-35 liter per m2 aanhouden, voor een steensmuur ca. 60-70 liter per m2 aanhouden. Dit is uiteraard wel afhankelijk van bovengenoemde voegdikte. Voor elke 2000 stenen (ca 26 m2) waalformaat heeft u ongeveer: 1 kuub, 1m3 metselzand nodig en 12 zakken metselcement.
Met waalvorm steen en een voeg van 1 x 1 cm heb je zonder verlies ca. 2 liter aangemaakte specie nodig voor 1 m2. Voor 10,5 m2 wordt dat met verlies ca. 25 liter, dus twee zakken van 25 kg droge voegmortel.
25kg betonmortel heeft na aanmaken een volume van ca. 13 liter.
In het verleden bestonden mortels hoofdzakelijk uit mengsels van kalk en zand. Cement zorgt er voor dat de mortel steviger is wanneer het uithard. Mortel is wanneer het de juiste verhoudingen heeft zelfs sterker dan de meeste bakstenen.
Wie een muur gaat metselen, wilt ook een goede verbinding. Bakstenen en kalkzandstenen verbind je met betonmortel. Betonmortel kun je met het juiste recept gemakkelijk zelf mengen. Ook de mortel voor bijvoorbeeld betonstenen maak je in een handomdraai zelf!
"Wanneer je afwasmiddel aan mortel toevoegt, verhoog je het luchtgehalte in de specie. Zeker de afwasmiddelen van tegenwoordig zijn erg geconcentreerd, denk maar aan het theelepeltje Dreft. Bij een kleine hoeveelheid afwasmiddel wordt het luchtgehalte van de specie met 5 tot 10% verhoogd."
Mortel is een mengsel van cement en zand, soms met kalk toegevoegd. Het heet ook wel specie. Je gebruikt mortel om te metselen, te egaliseren, te stucen of te voegen.
Voor metselwerk wordt geadviseerd bij voorkeur ENCI- metselcement (MC 12,5) te gebruiken. Dit is een mengsel van portlandcementklinker, kalksteen- meel en luchtbelvormer. Aan dit cement hoeft alleen metselzand en leidingwater te worden toegevoegd om een goed verwerkbare metselspecie te verkrijgen.
Metsel specie met kalk wordt meestal gebruikt voor zuigende stenen, zoals normale bakstenen en kalkzandstenen. Metselspecie zonder kalk wordt meestal gebruikt voor niet zuigende stenen, zoals betonklinkers en keramische stenen.
Betonspecie verschilt van betonmortel omdat er in betonmortel geen gebruik wordt gemaakt van grind. De metselmortel samenstelling is net even anders dan die van betonspecie. Betonmortel kent verschillende toepassingen zoals het metselen van stenen of het afwerken van pleisterwerk.
krimparme of krimpvrije mortel). - de kolomvoet zal minder snel corrosie vertonen (er blijft minder goed water "staan"). Soms kan een tweecomponenten-giethars voor het ondersabelen worden toegepast (Sikkens).
En dit houd in, is de steen glad of is die ruw. Bij een gladde steen heeft de specie als het ware geen grip. En vaak is het zo dat men bij een ruwe steen de zuigvermogen ook groter is. Doordat de steen zoveel water aan de metselspecie ontrekt stopt het chemische proces tussen cement en het water.
Mortel is van nature niet waterdicht en afhankelijk van de ingrediënten en hun verhouding heeft het een bepaalde hardheid. Door de toevoeging van een additief kan mortel een bepaalde extra werking gegeven worden.
Gemiddeld worden er door een metselaar zo'n 800 tot 900 stenen per dag opgepakt en weggelegd. Het aantal bukbewegingen kan oplopen tot 1600 tot 1800. Bij het werken met blokken zijn de aantallen lager door de grotere omvang en het gewicht van de blokken: 350 tot 450 maal bukken per dag.
Hoe lang moet de mortel drogen? Na 2 tot 3 dagen kunt u al voorzichtig op de vloer. Na 1 week heeft de vloer ongeveer 80% van zijn eindsterkte. Vuistregel: 1 week per cm voor de definitieve eindsterkte.
Traditioneel verkiest de metselaar fijn zand. Maar fijn zand - en vooral kleihoudend zand (vette gele zavel) - vereist een hogere dosering aan water en bijgevolg ook cement.
Voegmortel voor metselwerk - 5 kilo. Voegmortel voor het voegen van metselwerk van bakstenen en metselstenen zoals keramische blokken, kalkzandstenen binnen, beton-stenen en blokken, steenstrips en natuursteen. Ook zeer geschikt voor het repareren van voegwerk.
De verhouding cement en zand bedraagt 1:3, waaraan ongeveer 0,5 deel water toegevoegd wordt. Voor het optrekken van een halfsteensmuur is ongeveer 30 liter cement mortel per m2 nodig, terwijl voor een steensmuur zeker 60 liter per m2 metselwerk benodigd wordt.
Een zak van 25 kg levert ca. 12 ,5 liter mortel op.