Wat is het witte laagje schuim bovenin de pot met vloeibare honing? Dit zijn luchtbelletjes. Honing bevat hele kleine luchtmoleculen, deze zitten normaal opgesloten in de honing en komen na enige tijd bovendrijven. Even goed roeren en de honing is weer glad!
Gistende honing is niet meer geschikt voor consumptie. Ook niet om er mede van te bereiden. Hij kan hooguit nog aangewend worden als voedsel voor de bijen. Maar dan moeten we de gistende honing 2 tot 3 minuten opwarmen tot 70°C om alle gistcellen te doden.
Afschuimen doe je met een zuivere doek die weinig (!) bevochtigd is zodat de onzuiverheden eraan blijven plakken. Zie dat de doek niet te nat is, want honing is hygroscopisch en onttrekt vocht uit de lucht.
De hoge concentratie aan suikers in honing is de oorzaak van de kristallisatie, voornamelijk de oververzadiging van de suiker glucose. Glucose is minder oplosbaar in water dan fructose en kristalliseert van beide suikers het eerst. Uitzonderlijk zorgen andere suikers dan glucose voor de kristallisatie van honing.
Het fermenteren van de honing - dat wil zeggen het toevoegen van enzymen - begint al nadat de honingbij nectar heeft verzameld uit bloemen. voegt er daar via klierafscheiding al stoffen aan toe. Deze stoffen zijn enzymen die de nectar tot honing maken.
In principe is elke soort honing onbeperkt houdbaar. Je kunt er dus gerust een paar jaar mee doen. Toch staat er wel een houdbaarheidsdatum op het etiket omdat de wet dat voorschrijft. Na verloop van tijd zal de honing gaan kristaliseren, maar dat betekent niet dat de honing niet meer goed is.
Honing en knoflook gaan ontstekingen tegen en hebben een natuurlijke pijnstillende werking die behulpzaam kan zijn bij aandoeningen als artritis, vochtretentie en spierziekten. Beide ingrediënten gaan virussen tegen en bevorderen de aanmaak van antilichamen die de luchtwegen beschermen.
Alle echte goede, onvervalste, rauwe honing gaat op den duur kristalliseren. Dit natuurlijke proces wordt ook wel 'versuikeren' genoemd. Kristallisatie betekent de eindfase van de ontwikkeling in de honing. Hoe snel de honing kristalliseert wordt beïnvloed door de hoeveelheid glucose en fructose.
Tip: zet een gekristalliseerde honingpot liever niet in de magnetron. Het wordt vaak getipt, maar dan verlies je veel essentiële voedingsstoffen die het bijengoud juist zo gezond maken.
Gekristalliseerde honing kan gemakkelijk weer vloeibaar worden gemaakt door ze in handwarm water te zetten (het water mag niet te warm zijn). Ook kunt u de pot enkele dagen op de verwarming zetten, deze manier is natuurlijk wel minder controleerbaar.
Niet roeren net voordat de honing in de pot moet. Dit vanwege de lucht die in de honing kan komen. Wacht dan ongeveer 8 uur met afvullen. Als je met de roerstaaf geulen door de honing trekt die langzaam dichtslibben, is het tijd om de potten af te vullen.
ze trekt vocht uit de lucht aan. De honing zal in de rijper meer vocht aantrekken dan in een pot en het water gehalte loopt dan IETS op. Vroeger dacht men dat je met rijpen het vocht gehalte omlaag bracht bij onrijpe honing. onrijpe honing schift niet maar gaat gisten (smerig gezicht, alcohol lucht).
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Honing bederft niet snel door hoog suikergehalte. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
– Doe een lepeltje honing in een glas water. Als het meteen oplost dan weet je dat het suiker is. Echte honing moet je flink roeren voordat het oplost in water. – In tegenstelling tot wat veel mensen denken, echte honing gaat in de loop der tijd kristalliseren.
Gemiddeld genomen kun je honing 2 jaar bewaren. Hierna nemen de enzymen in honing af en wordt de honing donkerder en stroperiger. Op het moment dat bijen nectar uit bloemen halen en dit in de honingraten stoppen, bevat de nectar 80% water. Bijen dikken de honing middels ventilatie terug tot 20%.
Honing wordt door imkers uit de korf of kast verwijderd. De bijen krijgen hier suikerwater voor terug. Dit is net als honing lekker zoet, maar mist belangrijke voedingsstoffen voor de bij die honing wel bevat. Het suikerwater verzwakt de bijen; ze worden vatbaarder voor schimmelinfecties, mijten en virussen.
Zoals eerder genoemd worden vooral tijm-, heide- en manukahoning als gezondere opties gezien. Deze soorten zijn donker van kleur en onderzoek van een Sloveense universiteit wijst uit dat donkere honingsoorten meer voedingsstoffen en antioxidanten bevatten dan lichte honing.
Daarnaast bevat honing ook een aantal waardevolle mineralen die hartstikke goed voor je lichaam zijn. Echter gaan deze mineralen en enzymen kapot wanneer je de gekristalliseerde honing in de magnetron opwarmt om weer vloeibaar te maken. De honing wordt te snel te warm, waardoor de waardevolle stoffen verloren gaan.
Honing beschermt tegen kanker en hart- en vaatziekten, omdat het boordevol flavonoïden en antioxidanten zit. Regelmatig een kleine dosis rauwe honing en kaneel innemen, is goed voor je cholesterol. Het voorkomt bloedvatenvernauwing omdat het je aders schoonhoudt.
Dit wordt ook wel kristaliseren of versuikeren genoemd. Misschien denk je dat de honing dan aan het bederven is, maar dat is niet zo. Het is juist een teken dat de honing van goede kwaliteit is en niet is gepasteuriseerd of verwarmd. Het is een volkomen natuurlijk proces.
Honing invriezen
Honing die gebruikt is een taart, cake, of in een ander gerecht, kun je mee invriezen. Ook honing zelf kun je gewoon invriezen, maar er is voor het invriezen eigenlijk geen goede reden, omdat honing al heel lang houdbaar is.
Honing met gember is niet alleen erg lekker, het wordt ook frequent gebruikt door mensen met keelpijn en verkoudheid. Honing en gember vormen samen een lekkere natuurlijke opkikker!
Knoflook staat erom bekend dat het de functie van het immuunsysteem een oppepper geeft. Daarnaast kan knoflook een gunstig effect hebben op de bloeddruk en kan het helpen bij een gezond cholesterolgehalte. Knoflook bevat antioxidanten die kunnen helpen bij het voorkomen van Alzheimer en dementie.
Knoflook biedt een verlichting van een hardnekkige verkoudheid en griep. Door twee à drie teentjes knoflook per dag te nemen of een paar kopjes knoflookthee te drinken (met een vleugje honing of gember om de smaak te verbeteren), verdwijnt een verstopte neus, geneest de verkoudheid en versterkt het immuunsysteem.