De koolrabi heeft dus een lage klimaatbelasting en is daarnaast een gezonde, natuurlijke voedingsstoffenbron: het bevat onder meer calcium, kalium, magnesium, en voedingsvezels is rijk aan vitamine C. Het blad van de koolrabi bevat ontzettend veel vitamine A, dat ook veel in vlees te vinden is.
Koolrabiblad is lastiger te verteren als het rauw is. Het is rijk aan voedingsvezels en te gebruiken in recepten op dezelfde wijze als verse boerkool. Eigenlijk kun je het zien als een soort zomer-boerenkool.
De koolraap is rijk aan vitamine C en bevat ook een goede hoeveelheid folaat (vitamine B11). Je lichaam heeft folaat nodig voor de vorming van nieuwe cellen en weefsels, waaronder ook je rode en witte bloedcellen. Vitamine C is een antioxidant, waardoor het je lichaam helpt beschermen tegen oxidatieve schade.
De wortels van koolrabi groeien namelijk ondiep. Heeft je koolrabi te weinig water gehad dan kan de kool taai en vezelig worden en barsten.
De koolrabi is een verdikte stengel van de koolplant. De koolrabi is ontstaan uit een kruising van wilde kool en wilde witte biet. Anders dan koolraap groeit koolrabi boven de grond, het is dus niet de wortel die je eet. Afhankelijk van de soort zijn de knollen bleekgroen of blauwviolet van kleur.
Je kunt het verpakken in vershoudfolie of in een afgesloten bewaarbakje doen. In de diepvries (bij minimaal -18°C) kun je rauwe koolrabi tot 12 maanden bewaren. Blancheer de koolrabi 2-4 minuten kort voor invriezen. De koolrabi kun je vervolgens in een goed gesloten plastic zakje of bakje bewaren.
Welk deel van koolrabi kun je eten? Voor het bereiden verwijder je eventuele bladeren en stengels weg. Snijd ook een klein schijfje van de boven- en onderkant weg. De schil van jonge koolrabi is eetbaar, maar bij oudere exemplaren smaakt dit taai.
De meeste koolrabi wordt verbouwd in Duitsland, waar men er per jaar 40.000 ton van voortbrengt. In Nederland vindt in het zuiden op kleine schaal ook teelt plaats. Koolrabi kan zowel rauw als gekookt genuttigd worden.
De koolrabi gaat voor 90 minuten in de weckketel op 100 graden. Ingemaakte of geweckte koolrabi. De weck of inmaak is goed geslaagd als het lipje van de ring naar beneden wijst.
Koolrabi planten
Koolrabi groeit op bijna alle grondsoorten, al verkiest deze groente een voedzame bodem. Vooraf een flinke portie goed verteerde compost laten aanrukken en inwerken met een woelvork is raadzaam. Extra meststof geven is niet noodzakelijk. Geef koolrabi een plekje in de zon of halfschaduw.
Net als andere groentesoorten bevat prei veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Het donkergroene gedeelte van de prei bevat de meeste vitamines en mineralen. Veel groente eten verlaagt het risico op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker.
De koolrabi heeft dus een lage klimaatbelasting en is daarnaast een gezonde, natuurlijke voedingsstoffenbron: het bevat onder meer calcium, kalium, magnesium, en voedingsvezels is rijk aan vitamine C. Het blad van de koolrabi bevat ontzettend veel vitamine A, dat ook veel in vlees te vinden is.
Waarom is knolselderij goed voor je gezondheid:
Knolselderij bevat goede hoeveelheden vitamine C, folaat (vitamine B11) en kalium. Vitamine C heeft in je lichaam een belangrijke functie als antioxidant en helpt je botten, tanden, huid en bloedvaten sterk en gezond te houden.
Koolrabi is de knolvormige, verdikte stengel van een koolplant. Anders dan koolraap groeit koolrabi boven de grond. Het is dus niet de wortel die je eet. Afhankelijk van de soort zijn de knollen bleekgroen of blauwviolet van kleur.
Koolrabi oogsten
Doordat de knol boven de grond groeit kun je goed zien wanneer de groot genoeg, zo'n 7 tot 10 cm, is om te oogsten. Je oogst de plant door deze met een schoon en scherp mes net boven de grond af te snijden. Zonder blad kun je de knollen tot enkele dagen bewaren in de koelkast.
In de koelkast is koolrabi ongeveer een week houdbaar. Buiten de koelkast, maar op een koele plaats blijft een verse kool 4 à 5 dagen goed. Diepgevroren koolrabi blijft tot 12 maanden goed bij minimum -18°C in een goed afgesloten plastic zak.
Je kunt het verpakken in vershoudfolie of in een afgesloten bewaarbakje doen. In de diepvries (bij minimaal -18°C) kun je rauwe koolraap tot 12 maanden bewaren. Blancheer de koolraap 2-4 minuten kort voor invriezen. De koolraap kun je vervolgens in een goed gesloten plastic zakje of bakje bewaren.
Plant koolrabi uit op een afstand van 30 x 30 centimeter, in kruisverband. Plant de zaailingen niet te diep uit, en wacht ook niet te lang met planten. Als de zaailingen te groot zijn, zullen ze even stoppen met groeien bij het uitplanten. Hierdoor wordt het risico op doorschieten groter.
AH Koolrabi bestellen | ah.nl.
Wanneer in het seizoen
De koolraap is uit eigen land verkrijgbaar van oktober tot en met maart.
Er zitten 17 kilocalorieën in 1 opscheplepel (55 gram) koolrabi. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'koolrabi'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
GROENTE KRUIDEN EN OF SPECERIJEN AARDAPPELEN; Basilicum, bieslook, koriander, nootmuskaat, paprika, rozemarijn, selderij. ANDIJVIE; Bieslook, citroenmelisse, dragon, mosterd, nootmuskaat, peper, selderij, uien. ASPERGES; Bonenkruid, dille, kerrie, nootmuskaat. AUBERGINES; Basilicum, kervel, salie, rozemarijn.
De meiraap, ook wel knolraap of meiknolletje genoemd, is een bolvormige paars-roze-witte knol ter grootte van een biet. Deze raap groeit onder de grond. De meiraap is een echte lentegroente, vandaar ook deze naam. Hij wordt vaak verward met koolraap en koolrabi maar dit zijn toch echt andere groenten.
Blancheren is een kooktechniek waarbij je fruit of groenten heel kort kookt en daarna afkoelt in koud water. Zo wordt het kookproces onderbroken en zal het voedsel niet verder garen.