Lucht wordt via het melkschuimkraantje bij de melk gedoseerd, maar als het kraantje niet goed schoon is, zal er ook geen schuim vormen. Werkt je melkopschuimer niet goed, maak dan als eerste alle onderdelen goed schoon om te zien of je daarmee het probleem verhelpt.
Gebruik je geen goede koude melk, dan schuimt je melk een stuk minder goed op. Ga je melk ook vooral niet verhitten voor het opschuimen. Je melk schuimt dan bijna niet op en zal ook een vreemde smaak krijgen doordat de temperatuur uiteindelijk te hoog komt.
Probeer het volgende om het probleem te verhelpen: - Zorg ervoor dat de stoomfunctie is geselecteerd op het bedieningspaneel . - Zorg ervoor dat de stoomknop volledig open staat. - Controleer of de melkpijpjes helemaal schoon zijn en geen melkresten bevatten.
Wanneer het apparaat niet ontkalkt is, kan de schuimlaag bij cappuccino onvoldoende zijn. Wanneer er geen koude halfvolle melk gebruikt wordt, kan de schuimlaag bij cappuccino onvoldoende zijn. Wanneer de melkkan en de uitlaat verstopt zitten, kan de schuimlaag bij cappuccino onvoldoende zijn.
Heb je wel eens gewone havermelk gebruikt om schuim van te maken voor je cappuccino? Goede kans dat dit mislukt is, want het schuimt voor geen meter. Havervlokken bevatten namelijk totaal geen vetten, die je wel nodig hebt, en daarnaast zit er per 100 gram ook slechts 1,1 gram eiwitten in. Dit is te weinig.
Het geheim van perfect opgeschuimde haverdrank is om constant en snel te blijven bewegen. Hierdoor wordt er lucht ingeklopt en ontstaat er schuim.
Havermelk produceert niet dezelfde schuimhoogte als koemelk. Havermelk schuimt gemakkelijk , maar het schuim verdwijnt sneller dan bij zuivelproducten. Als u van schuim houdt, schuim de havermelk dan direct op voordat u het drinkt.
Het eiwit zal zich tijdens het opschuimen aan het oppervlak van de luchtbellen hechten. Eiwitten zorgen voor de stabiliteit van de schuimkraag. Kies daarom altijd voor volle koemelk.Eiwit zorgt voor het schuim en het vet zorgt ervoor dat het melkschuim compact en lobbig wordt.
Voor het goed opschuimen van melk dient deze goed koud te zijn. Zo krijgt de melk de tijd om luchtig te worden, voordat de melk te heet wordt tijdens het opschuimen. Te heet schuim verliest luchtigheid en zakt weer in. Je kunt melkschuim tot maximaal 65 ˚C verhitten.
Een cappuccino is ongeveer een drankje van derden – een derde espresso, een derde gestoomde melk en een derde schuim. Het schuim moet ongeveer 1 cm diep zijn en een beetje stevig zijn.
- Het stoompijpje zit vanaf het begin te diep in de melk . - Er wordt niet genoeg lucht ingebracht tijdens de beluchtingsfase. - De melk is niet vers. - Til het stoompijpje iets op om de eerste 3-5 seconden lucht in te brengen.
Met een reserve ventiel kun je testen of het ventiel defect is of de melkschuimer niet goed schoon is. Als je na het verwisselen van het ventiel goed schuimt hebt, dan is de melkschuimer goed schoon. Mocht je dan nog geen goed schuim hebben, dan is in 9 van de 10 gevallen de melkschuimer niet schoon genoeg.
In de meeste gevallen zal het deksel van de melkkan verstopt zijn. Dit betreft geen technisch defect. De verstopping zal veroorzaakt zijn door melkvetten en/of opgedroogde melkresten. In veel gevallen kan je het deksel zelf reinigen.
Melk neemt beter lucht op als het kouder is . Voor een fijn latteschuim zou alle lucht erin moeten zitten tegen de tijd dat de buitenkant van de kan begint op te warmen. Op dat moment plaats je de staaf een haartje dieper in de melk en vind je een puntpositie en hoek waardoor de melk gaat rollen.
Het beste is om te beginnen met verse halfvolle melk rechtstreeks uit de koelkast. Giet halfvolle melk in je melkkan, waarbij je genoeg ruimte aan de bovenkant overlaat zodat de vloeistof niet tot de bodem van de schenktuit komt (je hebt die ruimte nodig zodat de melk schuim kan maken!).
U gebruikt niet de juiste melk
Als de melk niet schuimt zoals u wilt, kunt u een andere soort of een ander merk melk proberen. Wij adviseren u om halfvolle koemelk te gebruiken op koelkasttemperatuur voor de beste opschuimresultaten.
hoe meer de melk verwerkt is, hoe beter die schuimt. Dus houdbare, gesteriliseerde melk schuimt als een trein, gepasteuriseerde melk schuimt minder. Hoe homogener de melk, hoe meer die zal schuimen. Melk schuimt door eiwit, niet door het vetgehalte.
“ Terwijl de drank staat, begint de melk uit het schuim te lekken, waardoor de lichtere luchtbellen opstijgen .” Lucht is minder dicht dan zowel melk als water, dus het zal geleidelijk naar de oppervlakte drijven, terwijl de vloeistoffen in het schuim zullen zinken. Thom voegt toe: “Eerst zal de vloeistof uit het schuim lekken onder invloed van de zwaartekracht.
Als de melk te veel bubbelt of schuimt, steekt het stoompijpje te ver uit de melk .
Je wilt namelijk een mooi lobbig microfoam met zo klein mogelijke luchtbelletjes. Dat blijft ook veel langer in tact en lekker. Dus ga voor vette melk.Mag of wil je geen vet, ga dan liefst voor halfvolle in plaats van magere melk.
Een goede vuistregel is om niet meer dan twee vingers al opgeschuimde melk te gebruiken in een volgende schuimsessie. Opgeschuimde melk terugkoelen, zorgt ervoor dat je evenveel tijd hebt om de melk te schuimen als met nieuwe melk uit de koelkast, maar maakt de eiwitten niet zacht.
Havermelk en kokosmelk lijken op elkaar, omdat ze allebei weinig proteïne bevatten. Dit zorgt voor een probleem omdat ze een langere stoomtijd nodig hebben om microschuim te vormen, maar ze werken bij temperaturen rond de 149 graden Fahrenheit , dus ze kunnen worden gebruikt.
☁️ KOUD SCHUIM THUIS
Maar dat is nog niet alles wat je ermee kunt doen! Zo maak je een heerlijke cold foam: Giet wat van je favoriete Oat Creamer in een kleine kom en gebruik je handopschuimer of garde om het op te kloppen tot een licht en luchtig cold foam.
Voor het beste resultaat verwarm je eerst je havermelk.Zodra het warm is, doe je de opschuimer erin en gebruik je het een minuut lang, waarbij je het over het hele oppervlak beweegt .