Het ziet er wat gek uit als een baby met zijn hoofd heen en weer beweegt. Schudt jouw baby met het hoofd in bed? Dit is vaak een teken dat je baby zichzelf probeert te kalmeren en zoekt naar de juiste slaaphouding. Het bewegen van het hoofd is in principe onschuldig en gaat vanzelf over.
Je baby leert nu echt communiceren. Hij gaat ja knikken of nee schudden als hij iets wel of niet wil. Het duurt dan waarschijnlijk niet lang meer voordat je voor de eerste keer 'papa' of 'mama' zult horen. Of iets wat daarop lijkt natuurlijk.
Een bijzondere en zeer ernstige vorm van lichamelijke kindermishandeling is het shakenbabysyndroom. Hierbij schudt een ouder of verzorger een baby zo hard door elkaar, dat er schade aan het hoofd en/of hersenen van het kind ontstaan en het kind daar allerlei klachten aan overhoudt.
Wat gebeurt er precies als een baby'tje wordt geschud en/of hardhandig wordt weggelegd? De hersenen botsen tegen de schedel aan, waardoor hersenschade ontstaat. De zenuwbanen in de nek krijgen een optater en raken daardoor beschadigd. Er kunnen er bloedingen in de ogen ontstaan, omdat de ogen mee worden geschud.
Essentiële tremor
Deze vorm van beven treedt bij ongeveer 5% van de mensen in de loop van het leven op, vooral in de armen en/of het hoofd. Meestal wordt het beven erger op oudere leeftijd (“ouderdomsbeven”).
Essentiële tremor is een bewegingsstoornis die gewoonlijk optreedt bij de handen, hoewel ook het hoofd, de stem en de benen kunnen worden getroffen. Essentiële tremor is geen levensbedreigende ziekte.
Beven of tremor zijn herhaalde, kort op elkaar schokkende bewegingen van één of meerdere lichaamsdelen. Ze worden veroorzaakt door onwillekeurige samentrekking van spiergroepen. De twee belangrijkste aandoeningen die met een tremor gepaard gaan zijn een essentiële tremor en de ziekte van Parkinson.
problemen met gedrag en emoties, zoals snel geïrriteerd, somberheid, impulsief, verminderd zelfvertrouwen. problemen met cognitie, zoals concentratieproblemen, geheugenproblemen, vertraagd aanleren van vaardigheden; lichamelijke problemen, zoals hoofdpijn, snel overprikkeld, vermoeidheid, verminderde motoriek.
Is er sprake van het verliezen van bewustzijn, herhaaldelijk braken, zich niets meer herinneren van het voorval, forse hoofdpijn, vreemd gedrag of een misvorming van de schedel na het stoten van het hoofd, dan ga je uiteraard gelijk naar het ziekenhuis met je baby. Er kan dan namelijk sprake zijn van een bloeding.
De meest opvallende symptomen van het KISS-syndroom bij baby's zijn duidelijke voorkeurshoudingen en een scheve stand van het hoofd. Andere symptomen zijn: Scheef ruggetje. Asymmetrisch bewegen van armen en benen.
Spugen. Hartslagvertragingen. Temperatuurswisselingen. Ook stil gedrag en geprikkeldheid kunnen er op wijzen dat de baby een hersenbloeding heeft gehad.
Wees altijd voorzichtig met de fontanel
Het stevige vlies dat tussen de schedelplaten zit, is sterk genoeg om kleine stootjes op te vangen. Maar als je te hard drukt of wrijft op de fontanel, kan het de hersenen beschadigen. Blijf dus voorzichtig met deze broze plekjes. Was het hoofdje van je kindje voorzichtig.
Schudden, niet doen!
Bij flink heen en weer bewegen lukt het niet zijn 'zware' hoofdje rechtop te houden. En al helemaal niet als hij door elkaar wordt geschud! In dat geval gaat zijn hoofd snel en hard heen en weer. Hierdoor kunnen kleine adertjes in de hersenen scheuren.
Een kind hoeft niet behandeld te worden tegen het hoofdbonken, het gedrag verdwijnt vanzelf weer. Hoofdbonken heeft wel te maken met spanningen. Als de spanning bij het kind toeneemt, zal het hoofdbonken heftiger worden. Soms helpt het om het kind heel geleidelijk tot rust te brengen voor het slapengaan.
Witte plekjes in de mond van uw baby, meestal tegen de wangen, op de tong en het gehemelte. Soms: rode, ronde plekjes in de mond. Meestal heeft een baby met spruw nergens last van. Soms drinkt uw kind onrustig en laat vaak de tepel los.
Bij pasgeboren baby's is een hersenvliesontsteking moeilijker te zien en ze hebben geen nekstijfheid. Wel zien ze vaak grauw en zijn prikkelbaar of juist lusteloos. Soms hebben ze koorts of ondertemperatuur. Ze kreunen, drinken slecht en de fontanel boven op het hoofdje kan bol en gespannen zijn.
Als de klap niet zo hard is, is dat meestal geen probleem. Bijvoorbeeld als uw kind loopt en het hoofd stoot tegen een lantarenpaal. Het doet pijn, er komt misschien een bult, maar daarna heeft uw kind geen klachten meer. Soms krijgt het een harde klap op het hoofd.
U moet meteen contact opnemen met uw huisarts of huisartsenpost als: U erg hard gevallen bent of een erg harde klap op uw hoofd heeft gekregen.
Als uw kind bij de geboorte zuurstofgebrek heeft gehad, is er kans op hersenschade. De kans dat uw kind ernstige hersenschade houdt, kan worden verminderd door uw kind drie dagen lang te koelen.
Het Joubert syndroom is een zeldzame genetische ziekte die bij ongeveer 1 op de 80.000 mensen voorkomt. De ziekte uit zich in problemen in de ontwikkeling van de hersenstam en de kleine hersenen. Hierdoor ontstaan problemen met het ademhalingssysteem, evenwicht en spiercontrole.
Verwijs kinderen jonger dan 2 jaar en een val van > 1 meter laagdrempelig naar de kinderarts in verband met verhoogde kans op hersenoedeem. Verwijs met spoed (U1) bij verminderd bewustzijn, insult, neurologische uitval, vermoeden schedelletsel of hoogenergetisch trauma (val van > 2-3 maal lichaamslengte).
"Ataxie is een neurologische aandoening die leidt tot een verstoring in de coördinatie van onze bewegingen en balans. De belangrijkste functie van de kleine hersenen is het zorgen voor een perfecte afstelling in de samenwerking tussen spieren, zodat een vloeiende beweging ontstaat.”
Een tremor herken je vaak aan een paar van deze kenmerken: je handen, armen, romp of gezicht trillen in rust. trillende benen als je stilstaat. wankel en duizelig gevoel.
Een flapping tremor is een grove, langzame aritmische tremor die optreedt bij het uitsteken van armen en handen. Bij deze tremor valt de spierspanning plotseling heel kort weg, waardoor de hand omlaag valt en dan weer terugkeert naar de oorspronkelijke positie.