Bijen zijn misschien wel de meest bekende 'bestuivers', maar ook kevers, vlinders, motten en vliegen zijn belangrijk voor de bestuiving van bloemen. Deze insecten leven vaak in een ecosysteem met verschillende soorten bloemen.
Van nectar en stuifmeel smullen
Volwassen insecten zoals bijen, vlinders, nachtvlinders, kevers en vliegen komen eten van de nectar, een zoetige vloeistof middenin de bloem. Onder andere bijen en zweefvliegen verzamelen ook het stuifmeel. Dat is dan weer het eten voor hun larven.
Stuifmeel is nodig voor de bevruchting van planten en bomen. Stuifmeel is het mannelijke zaad van de bloem en insecten nemen wat mee op hun rug. Als ze bij een andere bloem komen raken zij met hun rug de stamper (vrouwelijke deel) en bevruchten zo de plant waardoor er een vrucht kan groeien.
Het overbrengen van stuifmeel gebeurt door de wind of door dieren: meestal insecten, maar ook wel door water, vogels of vleermuizen.
Bestuiving door hommels
Stuifmeel is de voornaamste voedselbron voor de larven en bevat heel wat eiwitten. Nectar is dan weer zeer suikerrijk en zorgt voor de energienoden van de koningin, werksters en mannetjes, maar wordt ook in beperkte mate aan de larven gevoerd.
Hommels kunnen uren achter elkaar stuifmeel verzamelen. Met hun voorpoten mengen ze stuifmeel en nectar tot bolletjes.Die plakken ze aan hun achterpoten en vervoeren ze zo naar het nest. Ze kunnen meer dan de helft van hun eigen lichaamsgewicht aan nectar en honing transporteren.
Bijen en hommels zijn het makkelijkst te herkennen aan hun harige vacht. Hommels hebben een bontjasje aan met zwarte en warmgele strepen en zijn iets groter dan bijen. Wespen daarentegen zijn kaal en hebben zwarte met felgele strepen. Ze zijn doorgaans ook kleiner dan bijen en hommels.
Volwassen wespen eten geen insecten maar zijn verzot op suiker zoals nectar. Bij de jacht naar nectar nemen ze stuifmeel mee van plant tot plant. Waar de bestuiving minder effectief is dan die van bijen en hommels, vervullen ze toch een waardevolle rol.
Bijenpollen verhogen het uithoudingsvermogen en kunnen helpen bij het leveren van sportieve inspanningen. Mensen die last hebben van hooikoorts en andere allergieën doen er ook goed aan om bijenpollen in te nemen. Ze verlagen de aanwezigheid van histamine waardoor de allergische symptomen kunnen afnemen.
De stuifmeelkorrels kunnen makkelijk overgebracht worden door de wind doordat de meeldraden uitsteken. Bij een windvlaag laat de plant dan veel stuifmeelkorrels vrij (nog veel meer dan bij de insectenbloemen). Deze korrels verspreiden zich in de hoop om op een andere plant van dezelfde soort terecht te komen.
Grassen en hooikoorts
Dat stuifmeel wordt over het algemeen in de lucht verspreid van mei tot augustus en vormt een zeer lang stuifmeelseizoen van bijna 4 maanden.
Bijen verzamelen stuifmeel vanuit hun behoefte naar eiwitten, vetten, mineralen en vitamines. Werksters verzamelen het door stuifmeelkorrels van bloemen in korfjes aan hun achterpoten samen te voegen tot klompjes die bestaan uit duizenden korrels.
Om het kort samen te vatten ; Stuifmeel is van vitaal belang voor bijen, zowel als voedselbron als voor de voortplanting van planten. Het verzamelen van stuifmeel stelt bijen in staat om hun larven te voeden, energie op te doen en te zorgen voor de bestuiving van bloemen en het bevruchten van zaden en vruchten.
Paardenbloem belangrijk voor weidevogels
In de tuin, in plantsoenen en weilanden, overal wordt de paardenbloem uitgetrokken, weggemaaid of bestreden. Dat zorgt ervoor dat de soort achteruitgaat. Meer dan tachtig procent van de soorten, en daarbij dus ook de biodiversiteit, is verdwenen.
Lavendel
Niet alleen aantrekkelijk voor het parfumeren van diverse cosmetica, ook vlinders, bijen en hommels houden van de geur van lavendel.
De struik heeft grijze bladeren en heeft een typerend paars bloemetje dat kruidig en zoet ruikt. De lavendelstruik is een echte trekpleister voor bijen, hommels en vlinders, aangezien het hun bron is voor nectar en stuifmeel.
Pollen zijn een gele, bruine of witte poederachtige substanties die in planten zitten. Ze zorgen voor de bestuiving van planten en bloemen, waardoor nieuwe planten kunnen groeien. Je hebt misschien wel gehoord dat mensen zowel over pollen, als over stuifmeel praten. Beide termen zijn goed, want ze betekenen hetzelfde.
Bijenpollen worden gemaakt door bijen van het stuifmeel van bloemen en zijn één van de meest voedzame superfoods. Boordevol vitaminen, mineralen, aminozuren en antioxidanten.
Dit kan met water, met melk of met wat yoghurt of vla of muesli. Op een boterham met honing komen de goede stoffen nog beter tot zijn recht! Indien gewenst kan het gebruik van de hoeveelheid stuifmeel worden verhoogd tot 35 gram per dag. Het verdient aanbeveling stuifmeel niet 's avonds te gebruiken.
Verjaag wespen met geur
Wespen komen af op vlees en zoetigheid, maar houden niet van de geur van munt en rozemarijn. Met een kruidentuin of potjes verse kruiden zou je wespen op afstand kunnen houden van je terras of balkon. Wespen houden ook niet van de geur van kruidnagels en citronella.
Hoewel bijen dus minder agressief zijn dan wespen en de steken niet altijd even pijnlijk zijn, kunnen de symptomen zeer gevaarlijk zijn.
Vijanden van de wesp zijn vogels, spinnen en andere wespen. Deze dieren eten wespen. Ook de mens is een vijand van de wesp doordat wespennesten vaak bestreden worden als deze zich op ongewenste locaties bevinden.
Wespen houden niet van sterke geuren en al helemaal niet van rook. Steek daarom meerdere wierookstokjes aan en plaats die op een plek waar veel wespen vliegen. Ze zullen die plek mijden.
In het algemeen kun je stellen dat bijen rust nodig hebben. Ook voor geuren zijn ze erg gevoelig. Mijd vreemde luchtjes zoals shampoo, eau de cologne of parfum in de buurt van een bijenkast. Ook de geur van alcohol kan de agressie van bijen opwek-ken, net als een overdadige transpiratielucht.
Solitaire bijen en wespen
Deze groep van bijen en wespen houdt er dus een solitaire leefwijze op na. Er zijn zelfs bijen en wespen die afwachten tot een ander dier voldoende voedsel heeft verzameld en er dan hun ei stiekem op leggen. Deze worden koekoeks bijen en koekoeks wespen genoemd.