De oorzaak van geschifte sojamelk kan tweeërlei zijn: ofwel is je koffie te zuur, ofwel de temperatuur van je koffie en/of sojamelk is te hoog. Je kan de zuurtegraad van je koffie checken door de pH waarde te meten. Maar daarvoor zou je een koffielaboratorium moeten hebben in je keuken.
Het gebeurt namelijk vaak dat of te warme melk wordt gebruikt, of dat de koffie zelf te heet is. Hierdoor schift de sojamelk in je koffie. Hoe je dat voorkomt? Heel simpel: laat je bakkie pleur een paar minuten afkoelen en voorkom dat de sojamelk kokend heet wordt.
Sojamelk warmt goed op en kan in elke soort koffie gebruikt worden, waaronder caffè latte's en cappuccino's.
De barista havermelk van Oatly is populair omdat hij bijzonder gemakkelijk op te schuimen is. Het bevat echter additieven, waaronder de zuurteregelaar dipotassiumfosfaat.
Sojamelk heeft het hoogste gehalte aan eiwitten en schuimt het best. Het bevat ook meer vet dan andere melksoorten, dus gegarandeerd een romige smaak.
Je kunt sojamelk opschuimen op een vergelijkbare manier als dierlijke melk. Hazelnoot- of havermelk is ook geschikt. Voor bijzonder romig melkschuim raden wij aan half zelfgemaakte cashewmelk te gebruiken. Gebruik geen rijst-, kokos-, amandel- of speltmelk, want die geven geen goed schuim.
De Alpro Soya schuimt supergoed! Precies wat we willen bij een cappuccino. De smaak is romig en iets zoetig. Het heeft de typische soja smaak, waar je van moet houden.
Milde, zachte soja voor klassieke koffie van vrijwel elke boon, melange of manier van branden. Schuim het op, koel het, schenk het. Geniet er gewoon van!
Tegenwoordig zijn er ook veel alternatieven voor het gebruik van dierlijke melk. In dat geval raden wij een alterantieve melk aan die wel speciaal ontwikkeld is voor opschuimen. Voor sojamelk raden we de Soja Barista van Alpro aan.
Welke plantaardige melk past bij welke koffie? Als je de zoetheid uit de koffie naar boven wil brengen, gebruik dan gefermenteerde gierst of havermelk. Zoals hierboven vermeld is amandelmelk het meest neutraal van smaak en past het bij zo goed als elke koffie.
De minste cafestol zit in koffie gezet met een papieren filter, koffie van koffiepads, koffie gezet met een percolator en in oploskoffie. In koffie gemaakt met cups, espresso en in koffie gemaakt met een mokkapot (ook wel moka of Italiaanse koffiepot genoemd) zit meer cafestol.
Magere, halfvolle of volle melk, koffiemelk, koffieroom, Creamer en zelfs sojamelk en haver- en amandelmelk. Wat is nu het beste voor uw gezondheid? Als u melk in uw koffie drinkt, kunt u het beste gewone magere of halfvolle melk nemen.
Barista's gebruiken over het algemeen gepasteuriseerde volle melk. Wanneer de melk ongeveer 3,5 gram vet en eiwitten bevat, is de melk geschikt voor koffie. Volle melk van de Jersey koeien wordt ook wel baristamelk genoemd, aangezien deze een heel hoog percentage vetten en eiwitten bevat.
Tip: Alpro Sojadrink Vanille en Sojadrink Choco kunnen warm gedronken worden. Altijd geldt voor het verwarmen van Alpro Sojadrink; mocht u dit in een pannetje op het vuur willen verhitten; langzaam (matig vuur) en al roerend aan de kook laten komen.
Alpro Barista Soja is gemaakt voor in jouw koffie. Waar je ook van houdt, deze plantaardige drink schuimt perfect op in iedere koffie. Dankzij de milde smaak haalt de Alpro Barista Soja het beste naar boven in je koffie! Deze plantaardige drink is van nature lactosevrij en laag in suikers.
Havermelk en sojamelk zijn de twee beste alternatieven voor koemelk als je geschuimd melk wil. Met havermelk kun je net als koemelk ook goed latte art maken. Dit komt door de (grote) hoeveelheid eiwitten die erin zitten.
De beste melk voor cappuccino is volle melk. Doordat de smaak van volle melk veel beter is dan van magere melk bij het opschuimen.
'Door de zuurtegraad van de koffie, het verschil in temperatuur en het kloppen van de melk, kan de melk gaan stremmen omdat plantaardige melk daar niet tegen bestand is. Het is daarom lastig voor barista's om plantaardige melk te gebruiken. De barista-variant is dus speciaal ontwikkeld om te gebruiken met koffie.
Havermelk bevat meer vezels dan andere melksoorten. Amandelmelk is dan weer rijk aan antioxidanten. Zelfgemaakte amandelmelk is ook een bron van calcium. Sommige plantaardige drinks zijn gesuikerd, deze gebruik je dus best met mate.
De smaak van havermelk is romig en lichtzoet en dit gaat mooi samen met de scherpere en hardere smaak van koffie.
Water, haver 10%, koolzaadolie, zuurteregelaar (dikaliumfosfaat), calciumcarbonaat, zout, vitaminen (D2, riboflavine, B12), kaliumjodide.
Wat betreft voedingsstoffen wijkt amandelmelk af van koemelk en de meest klassieke melkvervanger sojamelk. Amandelmelk bevat minder calorieën en veel minder eiwitten. Het kleine percentage aan vet in de melkvervanger omvat gezond, onverzadigd vet.
Koffiecreamer is namelijk echt iets anders dan melkpoeder, oftewel ingedroogde melk. Echte melkpoeder is helemaal niet geschikt om te gebruiken in warme dranken − en relatief duur. Vandaar dat we koffiecreamer gebruiken, dat in de verste verte niet op melk lijkt. Wel zit er melkeiwit in, een enkel bestanddeel uit melk.