Muziek maken vraagt om goede concentratie, het vermogen om de aandacht te richten en doorzettingsvermogen. Onderzoek heeft uitgewezen dat personen die samen muziek hebben gemaakt, beter kunnen schakelen tussen verschillende taken, makkelijker problemen kunnen oplossen en sneller informatie kunnen verwerken.
Muziek ontspant en prikkelt de hersenen
Zelf muziek maken, zorgt voor veranderingen in de grijze stof en een toename van verbindingen in gebieden die betrokken zijn bij het luisteren en de motoriek. Ook als u luistert naar muziek heeft dat al een positieve invloed op de hersenen.
Muziek vermindert pijn
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat muziek zowel acute pijn als chronische pijnklachten vermindert. Rustige muziek maakt endorfine, oxytocine en dopamine vrij in de hersenen. Dit zijn hormonen en neurotransmitters die zorgen voor pijnverlichting en een betere stemming.
Dat muziek een heel oude functie heeft, blijkt wel uit het feit dat het luisteren naar muziek zorgt voor de aanmaak van endorfine, oxytocine en dopamine. Deze hormonen en neurotransmitters vormen samen de belangrijkste geluksmakers van ons brein.
Uit hersenonderzoek blijkt dat het luisteren naar en maken van muziek de verbinding en de activiteit tussen linker en rechter hersenhelft bevordert. Melodie wordt meer in de rechter- en ritme in de linkerkant van de hersenen verwerkt.
Muziek kan sociale banden versterken
Dit is een stof in je hersenen dat een belangrijke rol speelt bij de hechting en opbouwen van vertrouwen tussen mensen. Een andere studie toont aan dat bij het luisteren naar muziek het ”feelgood-hormoon” dopamine vrijkomt. Dit hormoon wordt geassocieerd met leren en geheugen1234.
Als je muziek luistert zijn alle verschillende hersengebieden tegelijkertijd actief. Muziek stimuleert motorische gebieden, waardoor een onweerstaanbare drang om te dansen ontstaat. Hersengebieden die emoties verwerken, worden ook geactiveerd door muziek.
Muziek luisteren werkt positieve gevoelens in de hand en vermindert stress. Tijdens het luisteren naar muziek komen er namelijk verschillende stoffen vrij. Muziek kan je laten glimlachen of huilen van ontroering, je laten ontspannen na een drukke dag of je oppompen voor een rondje hardlopen.
De conclusie. Uit het onderzoek blijkt dat nummers met een hoger tempo dan normale pop-nummers (zoals dit meest geluisterde nummer van 2022) mensen vrolijker maakt. Uit het onderzoek kun je de conclusie trekken dat mensen het vrolijkst worden van nummers met 150 beats per minute.
Uit onderzoek aan de Universiteit van Helsinki is gebleken dat klassieke muziek de hersenfunctie aantoonbaar versterkt. Luisteren naar klassieke muziek verbetert de activiteit van neuronen die betrokken zijn bij dopamine secretie en de regulatie van de neuronen betrokken bij neurodegeneratie.
Negatieve effecten van muziek
Te lang luisteren naar verdrietige of met woede gevulde muziek kan de afgifte van cortisol verhogen en hersengebieden stimuleren die geassocieerd worden met negatieve emoties. Het kan zelfs de bedreigingsdetectiesystemen in de hersenen inschakelen.
Onderzoeksresultaten. Volgens medische onderzoekers kan muziek ook een geneeskrachtige werking hebben. Het beïnvloedt de hersenen dusdanig, dat er stoffen aangemaakt worden die voor genezing kunnen zorgen. Uit een onderzoek van Lombard uit 1887 bleek namelijk dat het menselijke zenuwstelsel reageert op muziek.
Muziek is een tijdskunst, met hoorbare (geluiden, klanken, tonen) of (onhoorbare stiltes, pauzes) elementen in opeenvolging of tegelijkertijd. Daarnaast worden geluiden alleen tot muziek gerekend als zij met die bedoeling voortgebracht worden door een muziekinstrument of de menselijke stem.
Muziek luisteren is goed voor je hele welzijn
Muziek luisteren heeft bewezen effect op je hartslag, bloeddruk, ademhaling, spijsvertering, spierspanning en je hersenen. Daarnaast zou muziek zelfs hersenschade kunnen herstellen.
Uit lichamelijk onderzoek is gebleken dat muziek onze hartslag verlaagt, de bloeddruk laat dalen, de spieren ontspant, pijn kan verlichten, de productie van stresshormonen afremt, ons makkelijker in slaap kan doen vallen, en dat zelfs het immuunsysteem er beter door kan gaan functioneren.
Muziek stimuleert de emotionele en cognitieve ontwikkeling. Muziek brengt emoties teweeg en kan mensen met elkaar verbinden. Hierdoor is het een uitstekend hulpmiddel om contact te maken met kinderen en jongeren met autisme.
Maar van muziek kun je ook hartstikke gelukkig worden. Als je naar muziek luistert maakt je lichaam dopamine aan in de hersens. Dat een stofje dat bijvoorbeeld ook vrijkomt wanneer je seks hebt of drugs gebruikt. De proefpersonen op wie de test gedaan werd, kozen nummers uit waar ze kippenvel van zouden krijgen.
Het maken van muziek draagt bij aan de emotionele intelligentie van kinderen en het stimuleert hun creatieve activiteit, motoriek, sociale vaardigheden en schoolprestaties. Dat zegt Erik Scherder, hoogleraar Klinische Neuropsychologie aan de Vrije Universiteit.
Volgens Asrami staat er niets expliciet in de Koran over muziek, ook niet tijdens de ramadan. Wel zijn er theologische bronnen die ingaan op muziek in het algemeen. "Zo zijn er bronnen die aangeven dat naar de trommel luisteren oké is.'' Deze teksten bieden volgens haar ruimte voor interpretatie.
Antwoord: Daar is niet even een simpel een antwoord op te geven. Maar verschillende hersengebieden worden geactiveerd als je naar muziek luistert. Een combinatie van plekken in je hersenen die te maken hebben met je emoties, aanmaken van dopamine en zelfs abstract denken maken dat muziek zo diep kan binnendringen.
Naast de sportieve activiteiten is muziek een van de populairste hobby's voor kinderen. Als regelmatige vrijetijdsbesteding heeft het vele voordelen voor de persoonlijke ontwikkeling van jouw kind: Verbetering van het gehoor en de fijne motoriek.
Muziek luisteren. Helpt ook al om je hoofd leeg te laten lopen. En muziek (écht) luisteren mag je best een hobby noemen. Maak er vinyl-platen luisteren van en je komt helemaal geloofwaardig over.
Klankkleur is de sfeer die muziek, of bij zingen het stemgeluid, geeft. Dit kan bijvoorbeeld warm, romantisch, donker, vrolijk, scherp of sprankelend zijn.
Muziek vormt een culturele uitingsvorm naast vele andere. Aan de hand van reeds bestaande onderzoeken wordt een beeld geschetst van de stand van zaken van muziek en nauw daaraan verwante kunstvormen in Nederland en de recente ontwikkelingen daarin.