Snurken kan meestal geen kwaad. Als u erg snurkt, kan dat wel problemen geven. Bijvoorbeeld: U schrikt zelf vaak wakker door uw gesnurk.
Snurken komt zowel voor bij kinderen (vooral kleuters) als bij volwassenen. Bij de volwassenen komt snurken frequenter voor bij mannen dan bij vrouwen (verhouding 1/10) en het neemt toe naarmate u ouder wordt.
Snurken ontstaat bijna altijd door een vernauwing ergens tussen de neusgaten en stembanden. Als de lucht langs die vernauwing geperst wordt, ontstaat het kenmerkende snurkgeluid. De oorzaak van zo'n vernauwing kan verschillen: bijvoorbeeld een verstopte neus, alcohol of de tong die tijdens de slaap naar achteren zakt.
Operatieve behandeling bij snurken
In een aantal gevallen wordt het snurken veroorzaakt door een te nauwe overgang van de neusholte naar de keelholte; dit is de ruimte achter het zachte gehemelte en de huig. Dit kan operatief worden verholpen.
Op volwassen leeftijd snurkt ongeveer één op de vijf mannen en één op de tien vrouwen elke nacht. Mannen snurken dus meer dan vrouwen, hoewel het snurken bij vrouwen na de menopauze toeneemt. Meestal ontstaat snurken tussen het dertigste en veertigste levensjaar.
Het brein filtert de geluiden die het lichaam zelf maakt. Hierdoor word je wel wakker van externe geluiden (wekker, verkeer etc.) maar niet van je eigen gesnurk. Anders zou je nooit in slaap komen en zou je zelfs wakker kunnen liggen van je eigen ademhaling.
We schreven er al eerder over: een snurkende partner is slecht voor je gezondheid. Het is namelijk zo dat het geluid van gesnurk leidt tot het stijgen van je bloeddruk in je slaap, wat een belangrijke risicofactor is voor beroertes, hart- en vaatziekten, nieraandoeningen en dementie.
Overgewicht. Een belangrijke oorzaak van snurken is overgewicht. Door overgewicht kunnen de spieren van de hals het vet eromheen niet ondersteunen tijdens de slaap. Hierdoor ontstaat er een vernauwing en dus ook gesnurk.
Mannen snurken meer dan vrouwen. 45 procent van de mannen snurkt ten opzichte van 25 procent van de vrouwen. Vrouwen snurken op jongere leeftijd minder, omdat het hormoon oestrogeen het weefsel van de keelholte strak en soepel houdt.
Het zagende, ruisende of brommende geluid komt circa twee keer zoveel voor bij mannen dan bij vrouwen. Van de mannen snurkt er over het algemeen tussen de 20 en 50 procent, bij de vrouwen is dit maar 10 tot 25 procent.
Traagschuim kussens worden vaak aangeraden om snurken tegen te gaan. Deze kussens ondersteunen je nek en hoofd perfect als je op je zij ligt. Zo blijft je ruggengraat in de juiste houding en komt je hele lichaam tot rust. En het snurken wordt ook nog eens minder!
Leg hem/haar wat hoger. Maak je partner even wakker en duw een extra kussen onder zijn/haar hoofd. Door in een andere hoek te liggen kan het snurken ophouden, vooral als het door overgewicht of een verstopte neus komt. Deze oplossing is vooral effectief als iemand altijd op de rug slaapt en niet op de zij kan slapen.
Eén op de zes stellen slaapt in aparte bedden, zo blijkt uit een nieuw Brits onderzoek. De helft van hen slaapt zelfs in aparte kamers. De stellen geven als reden dat ze niet goed kunnen slapen als ze met hun partner in een bed liggen.
Ongeveer 1 op de 5 koppels kiest er bewust voor om het bed niet te delen met zijn partner, althans toch niet om uit te rusten. We slapen steeds vaker apart met het oog op een betere slaapkwaliteit. Wie goed uitgerust is, is uiteraard ook aandachtiger.
Er zijn een paar dingen die je kunt proberen voor een betere slaap: Slaap allebei onder een eigen dekbed, zodat je elkaars slaap niet verstoord door het trekken aan de dekens. Neem een groter bed: dit geeft jullie meer ruimte, waardoor je elkaars slaap mogelijk minder verstoort.
Vaak slapen snurkers minder diep en tevens kan het op den duur leiden tot verschillende gezondheidskwaaltjes, zoals chronische vermoeidheid, mentale problemen en zelfs hart- en vaatziekten en dementie.
Beste prijs/kwaliteit: als beste prijs/kwaliteit product is de Anti Snurk Beugel van het merk Lazy Koala uit de test gekomen. Voor slechts €20,- heb je deze kwalitatief goed geteste anti snurk beugel al op Bol.com.
- Er is ontdekt dat onze hersengolven actiever zijn als we dromen dan als we wakker zijn. - Als je snurkt kun je niet dromen. De hersenen kunnen dit namelijk niet tegelijk. Sommige mensen denken dat dromen je iets willen vertellen.
Een snurker kan geluiden produceren tot wel 70 decibel, terwijl 45 decibel het maximale geluidsvolume is voor een gezonde nachtrust.
Het Shiepz Anti-Snurk Spraysysteem voorkomt en vermindert snurken op basis van natuurlijke extracten. Het verbetert de kwaliteit van slapen. De keelspray met pepermuntsmaak werkt direct en effectief en is eenvoudig in gebruik.
Oorzaak van praten in je slaap
Praten in je slaap kan worden veroorzaakt door stress, depressie, te kort aan slaap, alcohol en koorts. Het komt ook voor als bijverschijnsel van andere slaapstoornissen zoals, nachtelijke paniekaanvallen (slaap terreur), slaapapneu of narcolepsie.
Snoreeze Neusspray is ideaal als het snurken wordt veroorzaakt door een verkoudheid, een allergie of een verstopte neus. De spray zorgt ervoor dat de luchtwegen verder open gaan, zodat de luchtdoorstroming verbetert. Een unieke, time-release formule die de hele nacht werkt.
Het bevat verschillende oliën. Het wordt voor het slapen gaan in de keel gesprayd. Dit zou vibraties van de huig achter in de keel voorkomen of verminderen. Daardoor zou het snurken voorkomen.