Als het op een warme dag 's avonds afkoelt, vernauwen uw aderen zich weer. Het bloed stroomt moeilijker terug uit uw benen naar uw hart. Daardoor hoopt vocht zich nog meer op en krijgt u sneller last van dikke voeten en enkels.
Enkele veelvoorkomende factoren zijn langdurig staan of zitten, gebrek aan lichaamsbeweging, blessures, overgewicht, zwangerschap, onjuiste voeding, (overmatig) gebruik van alcohol en bijwerkingen van bepaalde medicijnen.
Na langdurig zitten of staan kunt u dikke voeten of enkels krijgen.De bloeddoorstroming raakt hierdoor belemmerd en uw lichaam kan het vocht minder goed afvoeren. Veel mensen hebben hier last van na een lange (vlieg)reis. Oedeem kan eveneens het gevolg zijn van een blessure, kneuzing of verstuiking.
Drink genoeg dranken met een vocht afdrijvende werking. Dit zijn bijvoorbeeld gemberthee, thee van brandnetel, groene thee of thee van peterselie. Neem genoeg eiwitten. Eiwitten zitten in verse vis, eieren, noten, zaden en peulvruchten.
Zo kun je je voedingspatroon aanpassen door meer water te drinken en minder zout te eten. Daarnaast kunnen kruiden zoals bleekselderij, mierikswortel en peterselie helpen om vocht af te drijven. Thee van rozenbottels, berkenblad, guldenroede of jeneverbes kan hier ook bij helpen.
Als u last heeft van vochtophoping, raden wij u aan uw consumptie van wit meel te verminderen en te vervangen door volkorenmeel en ongeraffineerde granen. Alcohol: Alcohol kan winderigheid bevorderen en de afvoer van gifstoffen en overtollig vocht, vooral alcohol, belemmeren.
Vermijd hiervoor zoutrijke voeding als kant-en-klaar maaltijden, voedsel uit blik en sausjes. Een eiwittekort kan de oorzaak zijn dat jij veel vocht vasthoudt zonder dat je het zelf door hebt.
In broccoli vinden we grote hoeveelheden van de mineralen magnesium en kalium. Beide zijn vochtafdrijvend.
Dikke enkels of onderbenen gaan vaak samen met vermoeide of zware benen. Dit komt nadat u een lange dag heeft gestaan of gezeten. Vaak verdwijnt dit gevoel vanzelf weer. Het kan voorkomen dat er naast dikke enkels of onderbenen ook spataderen ontstaan.
Ga afwisselend op uw tenen en op uw hielen staan.
Steun tegen een muur of een stoel om uw balans te houden. Kom omhoog op uw tenen, houd uw benen gestrekt en kom terug naar de startpositie. Herhaal deze oefening. Steun tegen een muur of een stoel om balans te houden.
Hoewel aanhoudend opgezette voeten en enkels kunnen wijzen op ernstige hartproblemen, nemen mensen deze klacht vaak niet serieus. Mensen schrijven dit eerder toe aan het warme weer, leeftijd, stress of een aandoening die ze al hebben, meldt de Hartstichting na onderzoek.
Verschijnselen van vocht vasthouden
toename kortademigheid of vermoeidheid;minder goed plat kunnen liggen; u heeft de neiging een extra kussen te gebruiken tijdens het slapen;dikke benen, enkels, vingers of buik.
Bij hartfalen heeft het hart een verminderde pompfunctie.Hierdoor wordt het bloed onvoldoende weggepompt door het hart en ontstaat er als het ware file. Hierdoor kan er in het lichaam oedeem ontstaan.
Nee, je lichaam verliest niet meer vocht als je koffie drinkt. Koffie voorziet je lichaam net als andere dranken van vocht. De cafeïne in de koffie zorgt er voor dat vocht je lichaam sneller verlaat, doordat het de nieren stimuleert. Je droogt dus niet uit van koffie.
Gelukkig is er een oplossing: water drinken. En dat niet alleen. Voldoende water drinken op warme dagen zorgt er voor dat je minder snel vocht vast houdt. Wanneer je te weinig drinkt en er dus een tekort aan vocht dreigt te ontstaan, gaat je lichaam vocht vasthouden (een soort spaarstand dus).
Dit hangt vooral samen met het hormoon cortisol dat in overmaat wordt geproduceerd wanneer je stress ervaart. Een stijging in cortisol hangt weer samen met onder andere het antidiuretisch hormoon, waardoor je vocht gaat vasthouden wanneer deze waardes te hoog zijn.
Oedeem kan vele oorzaken hebben. Als de aderen in de benen het bloed niet goed afvoeren naar het hart, kan zich vocht ophopen in de voeten, de enkels en de onderbenen. Ook een verminderde pompfunctie van het hart (hartfalen) of lever- en nieraandoeningen kunnen oedeem veroorzaken.
Als het hart door een instroombelemmering, een uitstroombelemmering of een defecte pompwerking niet voldoende veneus terugvloeiend bloed kan verwerken, stijgt de veneuze druk en treedt er meer vocht uit het vaatstelsel. Oedeem ontstaat vooral van de onderbenen en de laagliggende delen van het lichaam.
Er kunnen verschillende pathologische huidproblemen ontstaan als vochtophoping niet behandeld wordt, zoals jeuk, littekens, pigmentafwijkingen, schilfering, huidverruwing en fibrose. Specifiek bij lymfoedeem kunnen ook de volgende huidproblemen optreden: papillomatosis, verrucosus, elefantiasis, lymffistels.
In de week voorafgaand aan de menstruatie, verandert je hormoonhuishouding. Een aantal dagen voor de menstruatie dalen de hormonen progesteron en oestrogeen. Hierdoor kun je vocht vasthouden en ook in gewicht toenemen.
De meeste bekende vochtafdrijvende vitamine is vitamine B6, maar die helpt vooral als je vocht vasthoudt tijdens je menstruatie. Ook vitamine B5, vitamine B1 en vitamine D3 kunnen er voor zorgen dat je minder vocht vasthoudt. Net als de mineralen calcium, magnesium, mangaan en kalium.
Is lymfoedeem gevaarlijk? Oedeem kan serieuze complicaties geven, zoals ontstekingen, gewrichtsklachten en huidklachten. Het is dus belangrijk om het teveel aan vocht zo goed mogelijk af te voeren. Uw huisarts of specialist kan u een verwijzing geven waarmee u bij Huidkliniek Linskens terecht kunt.