Overmatige borstontwikkeling bij jongens of mannen wordt in het medisch jargon 'gynaecomastie' genoemd. Door een verstoring van de balans tussen het vrouwelijk hormoon oestrogeen en het mannelijk hormoon testosteron gaat borstklierweefsel aan één of beide kanten groeien.
Dikkere borsten komen bij pubers en bij mannen ouder dan 50 jaar vaak door veranderingen in hormonen. Het kan ook komen door overgewicht, medicijnen, een ziekte of anabole steroïden (bij bodybuilding). Bij de meeste pubers gaat het vanzelf weg. Bij mannen boven de 50 jaar meestal niet.
Als je geen medische aandoening hebt en je hebt last van manboobs ga dan aan de slag met een gezonde levensstijl. Een slappe borst is niet aantrekkelijk en vooral niet gezond, dus verlaag je stress, eet gezond en ga naar de sportschool. Doe het niet alleen voor je uiterlijk, maar doe het voor jezelf als mens.
Mannenborsten verwijderen
Lokaal afvallen of sporten helpt vaak niet of niet voldoende wanneer u last heeft van mannenborsten. Met een liposuctie-behandeling kunnen we borstvorming bij mannen, ook wel gynaecomastie genoemd, uitstekend en definitief verminderen of verwijderen.
Ga voor kleine of medium patronen, zonder al te veel kleurcontrast. Zwart met grijze ruitjes of blauwe blokjes of een donkerblauwe achtergrond zijn bijvoorbeeld een goed idee. Als het koud is, zijn dikkere stoffen of verschillende lagen kleding een goede manier om je manboobs te verbergen.
Hermafrodiet. Vroeger werden mensen met mannelijke en vrouwelijke geslachtskenmerken 'hermafrodiet' genoemd. Hermaphroditus is de naam van een oud-Griekse god die borsten had en een penis. Deze term wordt nauwelijks nog gebruikt.
Als de hormoonhuishouding voldoende verstoord is, bijvoorbeeld door een klierziekte, kan ook een mannenlichaam melk produceren. Prolactine, een hormoon dat de melkproductie stimuleert, komt ook bij mannen voor. Als het door ziekte overmatig aanwezig is, kan er melk gevormd worden.
Conclusie. Gynaecomastie tijdens de puberteit en bij mannen boven de 50 jaar komt vaak voor en is meestal fysiologisch. Na zorgvuldige anamnese en lichamelijk onderzoek zijn geruststelling en afwachtend beleid geïndiceerd. Bij patiënten van andere leeftijden moet men rekening houden met een onderliggende oorzaak.
De ontwikkeling van borstweefsel vindt plaats als gevolg van een hormonale disbalans die de hoeveelheid oestrogeen en testosteron in het lichaam van de tiener verstoort. Over het algemeen veroorzaakt deze disbalans slechts zwelling in één tepel.
Er bestaan geen manieren om borsten sneller of langzamer te laten groeien. De grootte van je borsten is vooral erfelijk bepaald, maar heeft ook te maken met lichaamsgewicht. Ze bestaan namelijk voor een groot gedeelte uit vetweefsel. Ook de tepels kunnen verschillen in uiterlijk of grootte.
Welke behandelingen zijn er tegen gynaecomastie.
Gynaecomastie kan alleen operatief worden verwijderd, omdat het overtollige weefsel moet worden weggehaald. Manieren die hiervoor worden gebruikt zijn: Liposuctie, borstverkleining of verwijdering van klierweefsel in combinatie met liposuctie.
Maar kan een man dan ook melk geven als gevolg van overmatige borstontwikkeling? Ja. Als de hormoonhuishouding verstoord is, bijvoorbeeld door een klierziekte, kunnen ook tepels van mannen melk produceren.
Mannen produceren melk als hun hormoonhuishouding is verstoord. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je aan een klierziekte lijdt. Op dat moment gaat het lichaam meer prolactine produceren, het hormoon dat ervoor zorgt dat het lichaam melk aanmaakt.
Bij afscheiding uit de tepel loopt er spontaan vocht uit de tepel. Dit kan ook gebeuren tijdens massage van de borsten of knijpen in de tepel. Het vocht kan uit één of uit beide tepels komen. Ook kan het bij zowel vrouwen als bij mannen optreden.
Een man die namelijk écht sterk in zijn schoenen staat, voelt niet de drang om zich altijd en overal te bewijzen. Een echte man begrijpt dat hij onzekerheden heeft en hé: die heeft iedereen. Hij laat zijn leven er dan ook niet door bepalen, maar kijkt naar hoe hij zijn zwakheden kan verbeteren.
Een areola is in de menselijke anatomie een rond of soms ovaal gebied dat meer gepigmenteerd is dan de omringende huid. De term wordt meestal gebruikt voor de tepelhof, de donkerdere huid rond de menselijke tepel (areola mammae), maar kan ook slaan op bijvoorbeeld een opgezet deel van de huid rond een pustel (puistje).
,,Zo'n E-cup, laten we duidelijk zijn, kan zo'n kilo tot anderhalve kilo wegen per borst. Dat is niet weinig.
Daarnaast is er nog iets nodig: een eicel. Vrouwen bezitten velen eicellen, waarvan maandelijks één (of soms twee) tot rijping komt. Een man bezit geen eierstokken, geen eileiders en geen baarmoeder. Praktisch gezien is het voor een man onmogelijk om zwanger te worden.
Moedermelk is de perfecte voeding voor baby's, maar dat geldt niet voor volwassenen. De voedingsstoffen in moedermelk worden door een volwassene anders afgebroken dan door een baby. ,,Voor een volwassene zitten er minder eiwitten in moedermelk dan in andere melk zoals koemelk'', aldus Steele.
Massage. Masseren van de borst voor en tijdens het voeden of kolven zorgt ervoor dat de melk wat makkelijker richting de tepel gaat maar het kan ook een toeschietreflex opwekken. Ook het masseren van de nek en schouders tijdens het voeden of kolven kan ontspannend werken en zodanig een toeschietreflex opwekken.
Vocht uit de tepel noemen we tepelafscheiding of tepelvloed. Dit kan op elke leeftijd optreden, maar vooral in perioden van hormonale veranderingen. Denk bijvoorbeeld aan de menstruatie, het begin van de puberteit en het begin van de overgang. Tepelafscheiding komt veel voor en is in de meeste gevallen onschuldig.
Dan gaat het vaak om een onschuldig kwaaltje. Maar als het blijft doorzetten, dan kan er sprake zijn van eczeem, een schimmelinfectie of een borstontsteking. Als je dus voelt dat het niet helemaal in orde is na de zwangerschap, neem dan contact op met je huisarts.
Een ingetrokken tepel trekt in het midden naar binnen toe. De tepel kan er altijd zo uitzien of alleen indien gestimuleerd. Soms trekken ingetrokken tepels zich verder terug zodat ze helemaal niet meer boven de tepelhof uitsteken of ze kunnen zelfs nog dieper in het borstweefsel zinken.
De tepels van een vrouw hebben een functie. Als een vrouw moeder wordt, gebruikt het pasgeboren baby'tje de tepels van de moeder om moedermelk te drinken. Maar de tepels van mannen hebben deze functie niet.