Vrijwel altijd: meer dan 95% van de implantaten groeit probleemloos vast. Als dit niet gebeurd, kan over het algemeen een nieuw implantaat worden geplaatst na een korte genezingsperiode.
In principe kan bij iedereen met een volgroeid kaakbot (vanaf ongeveer 18 jaar) een implantaat worden geplaatst. Er moet wel aan enkele voorwaarden worden voldaan. Er is voldoende kaakbot aanwezig. Voor een goede houvast is voldoende kaakbot een noodzaak.
Hoe lang blijft een implantaat zitten? Een implantaat vergroeit met het bot en blijft levenslang zitten. Maar voor implantaten geldt hetzelfde als voor je eigen tanden en kiezen: het vergt een goede reiniging, anders ontstaat er tandsteen en en daarmee ontstoken tandvlees.
Het plaatsen van het implantaat
De behandeling wordt onder plaatselijke verdoving uitgevoerd. Nadat de verdoving is ingebracht, maakt de tandarts op de plaats waar het implantaat moet komen het tandvlees los. Hij boort een gaatje in het kaakbot, waar het implantaat in wordt geplaatst.
Het is wel bekend dat na 10-15 jaar de kans op scheuren en lekken van de implantaten toeneemt. Geen enkel implantaat gaat een leven lang mee. Daarom moeten ze op den duur vervangen worden. Hierbij moet de chirurg samen met u het risico van de operatie afwegen tegen het risico van het laten zitten van de implantaten.
Heb je nood aan een uitneembare of vaste prothese zoals een kroon, een brug of een implantaat? Dan heb je recht op een tegemoetkoming van 60% van de kosten voor aankoop en plaatsing, tot 1.050 euro (bij verhoogde tegemoetkoming: 75% met een maximum van 1.050 euro).
Deze bacteriën in de tandplaque halen hun voeding hieruit. Ze veroorzaken in de eerste instantie een beginnende ontsteking van het tandvlees rondom het implantaat, de zogenaamde peri-implantaire mucositis. De symptomen zijn dat het tandvlees lokaal rood is en pijnlijk bij aanraking.
Ook kan een implantaat pas na langere tijd los gaan staan. Er kan dan sprake zijn van zogenaamde 'peri-implantitis'. In beide gevallen moet de kaakchirurg het implantaat verwijderen. Na genezing kan de kaakchirurg beoordelen of opnieuw een implantaat geplaatst kan worden.
Wat is het? Het verwijderen van een implantaat uit het kaakbot in een moeilijke situatie waarbij het tandvlees aan de kant moet worden geschoven (mucoperiostale opklap) zodat de tandarts beter bij het te verwijderen implantaat kan. Het is dan vaak nodig dat rondom het implantaat ook bot wordt weggenomen.
Onbegrepen klachten
Vermoed wordt dat het risico op het ontwikkelen van klachten kleiner is dan 1 procent. Klachten die beschreven worden bij BII zijn atypische klachten zoals vermoeidheid, vergeetachtigheid, haaruitval, spierpijn, brainfog, etc.
Hoe kunt u dit het beste doen? Zorg voor een tandenborstel met een kleine zachte borstelkop (een kinderborstel of eventueel gewone zachte borstel). Het is belangrijk dat u de implantaten helemaal poetst, maar vooral dat de overgang van implantaat naar tandvlees vrij blijft van plaque en tandsteen.
Prikkelende stoffen: Deze stoffen kunnen complicaties veroorzaken. Daarom is het raadzaam, de eerste drie dagen na de ingreep alcohol, nicotine, koffie, zwarte thee en verse melkproducten te mijden.
Wat is eraan te doen? Met verschillende technieken kan bot dat verloren is gegaan worden teruggewonnen. Met behulp van uw eigen bot en/of botvervangers wordt de kaak weer opgebouwd. Na 4-6 maanden is het bot voldoende ontwikkeld en kunnen de implantaten worden geplaatst.
Wat te doen bij een groot aantal ontbrekende tanden en/of kiezen? Mochten er meerdere ontbrekende tanden en kiezen zijn, dan kunt u voor een complete gebitsprothese kiezen. Bij een complete gebitsprothese kiest u tussen een kunst- of klikgebit. In het geval van een klikgebit moet u implantaten laten plaatsen.
U zult zien dat het implantaat op de lange termijn een veel betere optie is om een ontbrekende tand of kies te vervangen. De plaatsing van de brug faalt uiteindelijk en vaak gaan na verloop van tijd nog meer tanden verloren. Ook wordt de contour van het tandvlees aangetast.
Is de behandeling pijnlijk? Met een plaatselijke verdoving is de behandeling zelden pijnlijk, maar na een operatieve ingreep is er altijd een zekere mate van napijn en/of zwelling. De verdoving is na 2 tot 4 uur uitgewerkt. De napijn is goed te bestrijden door het innemen van een pijnstiller.
De behandeling is niet pijnlijk omdat deze plaatsvindt onder plaatselijke verdoving. Tegen de napijn krijgt u medicijnen voorgeschreven van uw behandelaar.
Kronen en bruggen op implantaten zijn duurder, omdat we hier niet alleen het vergelijkbare kroon- en brugwerk maken, maar ook de gehele ontbrekende tandwortel vervangen én eventueel ook nog een deel van het kaakbot moeten opbouwen. Hiervoor worden hoogwaardige en daardoor dure materialen gebruikt.
In de regel geldt voor een klikprothese in de onderkaak twee tot vier implantaten en in de bovenkaak vier tot zes implantaten. Voor een vaste brugconstructie is het aantal benodigde implantaten groter, maar dit kan echter ook variëren.
Gebruik een milde, niet al te hard schurende tandpasta om je implantaten schoon te houden. Denk hierbij aan merken zoals Elmex, Zendium of Sensodyne. Je kunt ook speciale tandpasta voor implantaten gebruiken om te poetsen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor ImpaClean Tandpasta of Bluem Tandpasta.
Samengevat is een kroon een oplossing voor één tand of kies, een brug voor meerdere tanden en/of kiezen en een implantaat biedt weer de basis voor het plaatsen van een kroon of brug wanneer er geen bestaande tand of kies meer aanwezig is.