Een muffe geur in huis is vrijwel altijd het gevolg van een te hoge luchtvochtigheid. Bij te veel vocht in huis kunnen schimmels en bacteriën zich makkelijk verspreiden. Zodra de schimmels en bacteriën zich uitbreiden zal ook de muffe geur in huis sterker worden.
Een stinkende wasmachine wordt vaak veroorzaakt door vetluis. Door deze zeepbacterie ruikt het wasgoed niet fris, muf en schoon als het uit de wasmachine komt. Ook ontstaan vaak grijze vlekken, omdat in de rubbers van de deur een grijze drab blijft zitten. Veel problemen met de wasmachine komen voort uit vetluis.
Azijn neutraliseert geuren, en meestal gaat die muffe lucht er dan al direct uit. Daarna kun je de kleren nogmaals wassen, dit keer met gewoon wasmiddel, om je kleren weer lekker fris te laten ruiken. Het klinkt misschien een beetje gek, maar ook wodka is een heel goed middeltje tegen een muffe geur.
Muffe kleding kun je behandelen met soda, azijn of Dettol. Laat je kleding bijvoorbeeld weken in sodawater. Witte was kan prima een uurtje weken, met bonte was moet je oppassen, want soda kan de kleur aantasten. Laat de bonte was daarom niet te lang in de soda staan.
Azijn en citroen zijn beide goede middelen om vieze geuren te neutraliseren. Azijn neutraliseert een vieze lucht en citroen zorgt voor een frisse geur in huis. Breng een pan met azijn en citroenpartjes aan de kook. Laat dit een uur op een zo laag mogelijk vuur staan, zonder deksel.
Dit wordt ook wel vetluis genoemd. Soms kun je zelfs een dikke grijze vetachtige afzetting zien in de wasmachine. Dit vetluis zorgt ervoor dat de was die net schoon uit de wasmachine komt gewoonweg stinkt. De oplossing voor dit probleem is de machine zo nu en dan te laten draaien op 90 graden.
Het enige wat je nodig hebt om je was weer heerlijk te laten ruiken, is een beetje gedistilleerde witte azijn. Doe hier een klein beetje van in de vakje waar je normaal je wasverzachter doet. Je gebruikt het dus in plaats van je wasverzachter. Je was zal vervolgens heerlijk ruikend uit de trommel komen.
Na het wassen kan je kleding wel fris ruiken, maar als het binnen hangt te drogen kan het met een nare geur opdrogen. Dit komt doordat het klam en vochtig is binnen, vooral in de zomermaanden. Hierdoor droogt de was ook klam op. Probeer, voornamelijk 's zomers, de was buiten te laten drogen.
Meestal komt de stank uit een leiding, afvoerputje, door dode dieren zoals muizen, uit de kruipruimte, spouwmuur of uit luchtbehandelingskanalen. Met de neus de stank opsporen is een mogelijkheid, maar zal in veel gevallen lastiger blijken dat het vooraf leek.
Leg de schoenen in de vriezer en laat ze hier een nacht in liggen. De kou doodt de bacteriën en de volgende dag ruiken je schoenen weer als nieuw. Je schoenen moeten nu even op temperatuur komen. Leg ze op een droge plek in je huis en laat ze wennen aan de kamertemperatuur.
Heb je dus geen natuurazijn in huis, pak dan wat soda uit je keukenkastje en vul daarmee een bakje. Soda neutraliseert ook geurtjes én het neemt ook nog eens vocht op. Kijk, dat doet natuurazijn dan weer niet. Dus is het aan de vochtige kant in huis, dan helpt soda daar dus ook bij.
Wanneer jouw wasgoed na het draaien van een was stinkt betekent dit dat er viezigheden in de wasmachine zijn blijven steken. Kijk eens in de wastrommel en inspecteer eens of deze volledig schoon is. Er kan namelijk wasmiddel, schimmel, haar of enkele pluisjes zijn blijven liggen in of achter de trommel.
Laat je kleding met zweetlucht een nachtje weken in een emmer water met een flinke hoeveelheid azijn. Daarna het gewone wasprogramma draaien. Je kunt (natuur)azijn ook als natuurlijke wasverzachter gebruiker door het toe te voegen aan je was. Azijn in de wasmachine is ook een onderhoudsmiddel voor je wasmachine.
Azijn verwijdert kalk uit het water. Dit ontkalkte water zorgt voor zachtere kleding en minder kalkaanslag in de wasmachine. Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn als wasverzachter gebruiken. Hoeveel azijn je gebruikt, hangt af van de hardheid van het water.
Oudere mensen zouden een minder intense lichaamsgeur moeten hebben dan jongere mensen. Ze produceren minder verschillende geslachtshormonen, zoals testosteron, die bij jonge en middelbare mensen als geurmotoren worden beschouwd.
Ruikt schimmel überhaupt? Jazeker. Schimmel ruikt muf. En deze muffe geur kan uw woongenot behoorlijk bederven, maar kan ook nog eens invloed hebben op uw gezondheid.
Mocht je liever natuurlijke geuren in de slaapkamer hebben, dan kun je partjes citroen of kruidnagel op je nachtkastje leggen. Deze trekken vieze geuren aan die in de citroen en kruidnagel trekken. Kies in ieder geval voor een geur die jij lekker vindt en die je slaapkamer een fris gevoel geeft.
Het eerste signaal van vetluis is meestal een vieze geur: er komt een rioollucht uit de trommel en de schone was ruikt niet fris.
Ruikt je was juist heel muf? Dan kun je je kleding laten weken in koud water, gemengd met een kopje baking soda. Dit zuiveringszout helpt bij het vrijgeven van alle geurtjes die in de stof zitten. Vergeet niet om eerst even te kijken of je kleding tegen baking soda kan, door het op een stukje binnenin te testen.
Waarschijnlijk is je opgevallen dat de donkere/zwarte was vaker minder fris ruikt dan de witte was. Hoe kan dit toch? Dit komt doordat er bij zwarte kleding vaker gebruik wordt gemaakt van synthetische vezels. Het is dus een combinatie van een vieze wasmachine en de synthetische vezel van de donkere was.
Geur meet men over het algemeen met behulp van de menselijke neus. Volgens een gestandaardiseerde methode worden met behulp van een olfactometer verschillende verdunningen gemaakt van een luchtmonster dat geurcomponenten bevat.
Laat je je beddengoed langer dan twee weken liggen, kan er een muffe geur in je slaapkamer ontstaan. Iedere nacht heb je direct contact met je huid op de lakens, dus niet zo gek dat er een muffe geur kan ontstaan. Daarnaast zweet je -zeker in de zomer- behoorlijk als je in bed ligt.
Kosten. De kosten van dit onderzoek zijn € 250,- inclusief btw. U kunt een schriftelijke rapportage ontvangen voor € 50,- inclusief btw. Het is ook mogelijk dit onderzoek met andere onderzoeken te combineren of uit te bereiden naar wens.
Soms moet je de was dus binnen of buiten ophangen. Maar wist je dat je de was beter niet in huis kunt ophangen? Uit een onderzoek van The Asthma Society of Ireland blijkt dat de was drogen ín huis niet zo goed is voor je gezondheid. In de zomer en lente is het ideaal om je was buiten op te hangen.
Te veel wasmiddel of -verzachter kunnen de handdoeken een plakkerige laag geven. Ook dit kan leidden tot een vieze geur. U kunt, in plaats van wasverzachter, een kopje azijn van 250 milliliter toevoegen. Dit dood de bacteriën en is ook nog eens goed voor de ontkalking van de machine.