De naam spaghetti is de meervoudsvorm van het Italiaanse spaghetto, dat bindgaren betekent. Spaghetto is het verkleinwoord van spago (bindtouw). Letterlijk vertaald betekent spaghetti dus bindtouwtjes.
als trefwoord met bijbehorende synoniemen: pasta (zn) : deegwaren, noedels.
Middeleeuws Italië
Het oudst bekende recept voor pasta verschijnt rond het jaar 1000 in het boek "De arte Coquinaria per vermicelli e macaroni siciliani", (De kunst van het koken van Siciliaanse macaroni en vermicelli) geschreven door Martino Corno, kok van de machtige Patriarch van Aquilea.
Het nummer op de verpakking van spaghetti verwijst naar de verschillende diktes waarin deze deegwaren verkrijgbaar is.
Is het 'de spaghetti' of 'het spaghetti'?
Het is 'de spaghetti', want spaghetti is mannelijk. Als je het aanwijst is het 'die spaghetti'.
Spaghettoni XXL di Garofalo is, met een diameter van 2,5 mm, de dikste spaghetti ooit en garandeert een rijke smaak en een stevige textuur.
Op het oog is het enkel de vorm die het verschil maakt tussen spaghetti en macaroni. Macaroni zijn de bekende elleboogjes en spaghetti zijn de lange rechte slierten. Toch betaal je in de supermarkt meer voor de spaghetti slierten.
De dikke Spaghetti, Spaghettoni genoemd, is een dikkere variant van een grote klassieker. Spaghettoni is lang en rond en de naam betekent “stukjes touw” in het Italiaans.
Wat wij in Duitsland spaghetti noemen, is in Italie in een grote verscheidenheid aan diktes verkrijgbaar. Capellini zijn de dunste pasta`s van dit type met een diameter van minder dan 1 mm. Ze worden ook wel engelenhaar genoemd.
Zij kwam te weten dat spaghetti de Italiaanse term is voor het meervoud van de pastasoort en was er zodanig over verbaasd dat het met iedereen werd gedeeld. Het enkelvoud van spaghetti en dus van één enkel sliertje is namelijk spaghetto.
Tekst. Wie pasta precies heeft ontdekt, weten we niet. Het verhaal gaat dat toen Marco Polo op één van zijn reizen in China was, noedels proefde. Hij vond ze zó lekker dat hij ze in 1295 mee terug nam naar Italië.
Producten gemaakt van tarwe, zoals brood en pasta, passen juist in een gezond voedingspatroon. Wie wil afvallen kan gewoon pasta eten. Het is echter beter om de voorkeur te geven aan volkoren pasta, omdat het gezonder is, meer vezels bevat en beter verzadigt dan pasta gemaakt met witte geraffineerde meel.
Pasta bevat vooral koolhydraten.Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor het lichaam.Verder bevat pasta vezels, eiwitten, B- vitamines en mineralen. Volkorenpasta bevat veel meer vezels dan gewone pasta omdat het gemaakt is van de hele (vermalen) graankorrel.
Eten en drinken
Door hun buisvorm houden ze meer spoelwater vast en koelen ze beter af, zodat ze beter geschikt zijn voor koude schotels dan de spaghetti.
Een Italiaanse doodzonde: pasta met een mes in stukken snijden en daarna met een lepel naar binnen spelen.Pasta eet je alleen met een vork. Stop je vork in je spaghetti of tagliatelle en draai. Zelfs lasagne eet je alleen met een vork: gebruik de zijkant om de lasagne te 'snijden'.
De Nederlandse taal kent veel leenwoorden. Voorbeelden: sport: finish, coureur, goal. eten: spaghetti, lunch, knäckebröd.
De reden is eenvoudig: Italianen combineren niet zomaar eender welke pasta met eender welke saus, en bij een dikke saus hoort dikke pasta. Een bolognesesaus zal een Italiaan dus nooit bij spaghetti serveren, eerder bij tagliatelli of in een lasagne.
De Spaghetti van Grand'Italia komt dus als winnaar uit de bus en kan met een 8,6 met recht een goede spaghetti genoemd worden. De echte Italiaanse Barilla doet het ook niet slecht en wordt tweede in de test.
Macaroni
Wel maccheroni, al is dit niet helemaal hetzelfde. Wij kennen macaroni in Nederland als korte en gebogen pijpjes. Maccheroni is twee tot drie keer zo lang en recht in plaats van gebogen. Ook eten de Italianen het vooral in de soep.
Niet zo gek, want linguine lijkt veel op spaghetti. Toch zijn het totaal andere pastasoorten. Waar het verschil dan in zit? Linguine bestaat uit dunne, platte reepjes, en spaghetti uit lange, ronde slierten.
Conchiglie is de Italiaanse naam voor schelpjespasta. Deze pasta bestaat in twee varianten: glad of geribbeld. Allebei heerlijk, maar onthoud dat saus beter aan pasta met ribbels (rigate) blijft plakken. Grote conchiglie bestaat trouwens ook, dan heten de schelpen conchiglioni.
Ja en nee. Veel mensen denken dat je van het eten van pasta aankomt omdat het zo veel koolhydraten bevat. Maar de koolhydraten uit pasta zijn het probleem vaak niet. Mits je over de dag niet meer energie binnenkrijgt dan dat je verbrandt, maakt pasta zeker niet dik.
Rauwe pasta is niet giftig en niet slecht voor je. Dat rare gevoel in je buik komt waarschijnlijk omdat het moeilijk verteerbaar eten is. Als je dit gevoel in je buik wil voorkomen moet je er dus niet te veel van eten per keer.
Pastalepel als maatstaafje
Maar dat kun je voorkomen: het ronde gat in de pastalepel is een maatstaaf voor je pastaportie. Het gat geeft namelijk aan hoeveel spaghetti je nodig hebt voor één persoon: de hoeveelheid ongekookte pastaslierten die je door het gat krijgt, is exact de portie die je per persoon nodig hebt.