Waardoor gaat een verflaag rimpelen? Het rimpelen van verf (schroeien) komt door het foutief aanbrengen van de lak. Over het algemeen is dit terug te herleiden naar twee oorzaken. Namelijk; doordat je 'te dik schildert' of doordat je te snel een nieuwe laag aanbrengt.
Om zakkers te voorkomen moeten er dus niet te dikke lagen worden aangebracht en moet deze goed verdeeld worden over het oppervlak. Ook is het raadzaam de aangebrachte verf eerst horizontaal uit te strijken en vervolgens verticaal, half overlappend uit te strijken. Hierdoor ontstaat een mooie vloeiing.
De pas aangebrachte nog natte verflaag sluit de porien af met als gevolg dat lucht ingesloten wordt. Vervolgens schijnt de zon erop en/of de buitentemperatuur stijgt sterk. Door de warmte zet de lucht uit en kunnen blaasjes in de verflaag, ook wel verffilm genoemd, ontstaan.
Wanneer je afbladderende verf op de binnenmuren hebt moet deze altijd verwijderd worden voordat je weer kunt gaan schilderen. Steek de losse verf weg, repareer de oorzaak (lek, slechte ventilatie, optrekkend vocht) en werk de muur opnieuw al met muurverf.
In de luchtbelletjes is vocht of oplosmiddel aanwezig. Deze zullen verdampen. Alleen heeft de verf niet gehecht aan de ondergrond. Voor het beste resultaat zul je de verfblaasjes weg moeten schuren, en een nieuwe verflaag aanbrengen.
Voor lakken op terpentine basis adviseren wij vaak de Anza vilt roller. Voor lakken op water basis adviseren wij vaak de Friess Blue felt roller. Daarnaast kan het zijn dat de verf iets te stroperig is, een klein beetje verdunnen is hierbij vaak de oplossing. Ook is het belangrijk dat het voorwerk goed is uitgevoerd.
Ontstaan van afbladderen van verf
Door onder andere temperatuur wisselingen, zonnestraling en chemicaliën gaan de eigenschappen van verf achteruit waardoor hechting verlies kan optreden en de verf gaat barsten. Deze barsten kunnen ervoor zorgen dat de verflaag gaat bladderen.
Bladert de net aangebrachte verf van de muur? Het kan zijn dat je de muur van tevoren niet goed hebt ontvet en geschuurd. Een vette ondergrond stoot verf af, waardoor deze loslaat. Ontvet eerst de muur, spons dit goed na met schoon water en schuur daarna pas.
Door te schuren zorg je ervoor dat de verf goed hecht. Maak de oude verflaag of het hout goed glad met schuurpapier en maak het hout daarna schoon. Als de ondergrond vochtig is, kan het water niet meer verdampen en zal dit leiden tot een verflaag die niet hecht. De ondergrond moet droog en vrij zijn van vuil en vet.
Tussen de verschillende verflagen schuur je lichtjes op. Zo krijg je een betere hechting tussen de lagen. Ook oude glanzende of zijdeglanzende verflagen schuur je best op. Zo ben je zeker van een goede hechting van de nieuwe lak.
Met een roller kun je grotere banen schilderen en ben je sneller klaar. Maar heb je een oppervlakte met veel lastige plekken en randen? Dan is het gemakkelijker om gebruik te maken van een kwast. Ook voor het schilderen van kasten, deuren, kozijnen, stoelen en tafels kun je het beste gebruik maken van een kwast.
Een viltroller is een verfgereedschap waarvan de roller een zachte, pluizige vacht heeft. De viltroller wordt ingezet tijdens het schilderen, met beitsen, lakken en verven. Kortom, een viltroller kan voor veel klussen gebruikt worden.
Gemiddelde droogtijden verf
Wanneer een tweede laag verf aangebracht kan worden, hangt van een aantal factoren af, maar als leidraad kun je de volgende droogtijden aanhouden: Muurverf: 3-5 uur. Lak op terpentinebasis: 16 uur. Lak op waterbasis: 5 uur.
Licht opschuren betekent dat je de verflaag mat schuurt zodat de nieuwe verflaag goed hecht. Dat is voldoende. Je ondergrond is helemaal klaar voor het nieuwe schilderwerk.
Druiper verwijderen: u kunt de druiper verwijderen door deze weg te schuren of uit te steken en daarna te schuren. Plamuren: het is het beste om de druiper zo egaal mogelijk af te schuren, maar het kan zijn dat er een oneffenheid of deukje ontstaan is in het schilderwerk.
Altijd nat-in-nat werken
Nat-in-nat werken betekent dat je de tweede laag muurverf aanbrengt terwijl de eerste laag nog niet droog is. Op deze manier drogen beide lagen mooi egaal in elkaar op en voorkom je heel makkelijk en snel strepen.
Kan je zomaar over bestaande verf heen schilderen? Ja dat kan; je hoeft niet altijd de oude verflaag te verwijderen. In sommige is gevallen is het nog goed genoeg om overheen te schilderen. In dit artikel lees je welke verfsoorten goed over elkaar kunnen en welke verfsoorten niet.
Je kan muren overigens perfect ontvetten met een scheutje dreft. Vervolgens raden we voor de meeste soorten ondergrond ook aan om de muren nog eens onder handen te nemen met water en wat ammoniak. Zo is al het vuil zeker verwijderd.
Normaliter met een buitentemp van 20oC kunt u de deur na 10 tot 12 uur ( dus geen 8 tenzij u een versneller aan uw lak toevoegt, of een externe warmte lamp op uw werk richt ) sluiten als 2 uur extra op een mensenleven u niet echt teveel wordt.
Als je schilderwerk wel verregend is dan is het belangrijk om het licht op te schuren zodat de blaasjes eruit gaan. Schuur niet te hard want dan ga je door de laag heen en moet je weer gronden. Na het schuren en afstoffen kun je weer beginnen met het aanbrengen van een nieuwe laag verf.
Dit kan verschillende oorzaken hebben. De kwaliteit van de verf is niet goed genoeg is waarschijnlijk de meestvoorkomende. De overgang kan ook te groot zijn, van wit naar zwart of andersom. De verf kan ook te dun zijn voor een directe dekking.
Je kunt een watergedragen verf over een verflaag op terpentine basis aanbrengen. Allereerst goed ontvetten en schuren, en vervolgens een hechtprimer op waterbasis aanbrengen voor een goede hechting. Daarna kan je 1-2 lagen aflakken met een watergedragen verf.
Een schuimroller wordt ook wel een lakroller genoemd. Het is de beste lakroller voor watergedragen verf. Een lakroller op terpentinebasis kan ook een schuimroller zijn. Dit is de meest voordelige optie om af te lakken.