Verf bestaat uit een deel vaste stof en een deel vluchtige stof. De vluchtige stof kan Terpentine of water zijn dat verdampt tijdens het drogingsproces. Het vaste deel blijft dus na droging over en bestaat altijd uit een bindmiddel en eventueel ook uit vulstoffen, pigmenten, siccatieven en andere additieven.
Eeuwenlang maakten ze verf door de pigmenten te mengen met eigeel en water. Pas in de 15e eeuw gingen ze olie gebruiken als basis voor de verf. De kleuren werden hierdoor helderder en frisser. Een groot voordeel was dat de verf niet zo snel opdroogde, waardoor schilders meer de mogelijk kregen preciezer te werken.
"Verf maken is een proces. Hierbij mengen wij grondstoffen in verschillende verhoudingen in mengketels. De basisingrediënten van verf zijn bindmiddelen, pigmenten, vulstoffen, additieven en oplosmiddelen. De samenstelling, hoeveelheid en het type grondstof bepaalt het soort verf en de kwaliteit.
Verf bevat namelijk schadelijke stoffen en ook de productie en het vervoer belasten het milieu. Geen enkele verf is in iedere situatie een milieuvriendelijke keuze.
De kleur wit bestaat uit alle kleuren bij elkaar. Als je wit licht breekt met bv een prisma krijg je lichtstralen in alle kleuren. Als je veel kleuren verf door elkaar gooit wordt het een soort vieze bruine modderkleur.
De oplosmiddelen zijn eigenlijk de schadelijkste componenten in verf. Voor de gezondheid zijn vooral de 'Vluchtige Organische Oplosmiddelen' (VOS) in verf schadelijk. Ze zijn schadelijk voor de hersenen, de huid en zijn nadelig voor de voortplanting.
Verf en andere gevaarlijk stoffen kunnen de vruchtbaarheid van mannen en vrouwen beïnvloeden. Ook leveren ze gevaar op voor de gezondheid van je ongeboren kind en je borstvoeding.
Slapen in een kamer waar je een verflucht ruikt, kan schadelijk voor je gezondheid zijn. Dit hangt ervan af of je een verf hebt gekozen met weinig of veel vluchtige organische stoffen (VOS). Hoe hoger het VOS-gehalte in de verf, hoe schadelijker het is. Dit kan resulteren in hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid.
De verf maakten de mensen toen van gekleurde aardpigmenten uit de buurt, zoals rode en bruine aarde. Om witte verf te maken, maalden ze gevonden krijt of dierenbotten fijn tot pigmentpoeder. Voor zwarte verf gebruikten ze verkoold hout.
Zwarte verf kun je maken door op een palet gelijke hoeveelheden rode, gele en blauwe verf te mengen. Je kunt tevens complementaire kleuren mengen, zoals blauw en oranje, rood en groen of geel en paars. Door blauw en bruin te mengen krijg je een volle zwarte kleur.
Vulstoffen: Latexverf bestaat voor ongeveer de helft uit vulstoffen, zoals calciumcarbonaat en/of kwarts. Vulstoffen zorgen ervoor dat de verf voldoende dekt en oneffenheden opvult. Conserveermiddelen: Verf op waterbasis bederft veel sneller dan verf op terpentinebasis.
Natuurlijk moet je het niet doen met verf van de schilder. Daarin zitten oplosmiddelen die voor een gedeelte door de huid gaan en allerlei schadelijke opgeloste bestanddelen meenemen. Bovendien, als ze eenmaal zijn opgedroogd sluiten ze je huid volledig af. En dat is ook ongewenst.
Niet braken na inslikken van terpentine
Bij het braken kan er namelijk een kleine hoeveelheid terpentine in de longen komen. Dat kan leiden tot een ernstige longontsteking.
Het gebruiken van vegan verf kan dus zowel voor jezelf als voor het milieu een goede keuze zijn. De verf bestaat voor een groot deel uit recyclebare elementen en afbreekbare stoffen. De kwaliteit van de verf is minstens net zo goed als die van de verf op water- en terpentinebasis die we al even kennen.
Moose Färg bevat geen schadelijke stoffen en een minimale hoeveelheid oplosmiddelen. De verf is watergedragen en heeft zijn basis in bewerkte natuurlijke grondstoffen, zoals lijnolie en andere natuurlijke plantaardige oliën.
Bedorven muurverf
Ga af op de geur van rotte eieren. Zo ruikt verf die niet meer goed is. Soms is de verf op de grens van houdbaar dan wel bedorven. Als u deze muurverf toch gebruikt, verdwijnt de stank meestal na enkele dagen.
Sommige mensen reageren sterk op niet-allergische prikkelende stoffen zoals tabaksrook, (verf)luchtjes, mist en temperatuurwisselingen met neusverstopping, niezen en loopneus. Dit wordt niet-allergische of vasomotore rhinitis genoemd.
Van het inademen van veel oplosmiddel, wordt u licht in het hoofd. Ook hoofdpijn komt voor en in ernstige gevallen hartkloppingen en misselijkheid. Deze klachten verdwijnen zodra u stopt met het werken met oplosmiddelen. Wie toch heel regelmatig blijft schilderen, zal merken dat de klachten verergeren.
Vluchtige organische stoffen (VOS): In verf zitten vaak VOS. VOS verdampen snel en blijven vervolgens in de lucht hangen. VOS zijn schadelijk voor de gezondheid. Je kunt door het inademen van een grote hoeveelheid VOS last krijgen van luchtwegirritatie, duizeligheid, misselijkheid en een dronken gevoel.
Terpentine is een licht ontvlambare stof en dus erg gevaarlijk in huis. Inademing kan bovendien voor gezondheidsproblemen zorgen zoals hoofdpijn, duizeligheid en geïrriteerde ogen en slijmvliezen.
Goud is zijn pure vorm is donkergeel maar door de toevoeging van andere metalen kan je de kleur veranderen. Voeg je bijvoorbeeld koper toe aan je goud dan zal je goud wat roder worden, door het toevoegen van zilver wordt het goud lichtgeel en door het toevoegen van palladium krijgt je goud een witte kleur (witgoud).
Andere kleuren ontstaan door het mengen van rood, groen en blauw in verschillende verhoudingen. De hoofdmengkleuren zijn cyaan, geel en magenta: geel is een mengsel van 100% groen en 100% rood, cyaan is een mengsel van 100% groen en 100% blauw, magenta is een mengsel van 100% blauw en 100% rood.
Zo kun je bijvoorbeeld de kleur bruin krijgen door rood en groen met elkaar te mengen. Echter kun je ook bruin krijgen met de secundaire kleuren oranje en paars of de primaire kleuren rood, geel en blauw.