In het buitenverblijf moet er een droog en tochtvrij nachthok zijn. Je cavia's moeten zich daarin kunnen terugtrekken om zich te beschermen tegen wind en andere weersinvloeden. Daarnaast moeten ze ook genoeg ruimte en afleiding hebben.
Tocht is funest voor je cavia. Mensen die op de tocht staan worden dan hooguit verkouden, maar cavia's gaan er al snel dood aan. Een verkoudheid is al niet best voor een cavia, maar dit kan heel snel omslaan in een longontsteking en dat is een ernstige ziekte.
Geoefende cavia's springen ca. 10 tot 20 cm vanuit stilstand omhoog; hoog genoeg om op een slaaphuisje te springen. Let er daarom bij de koop van het caviahuisje op dat het een vlak dak heeft, zodat de diertjes erop kunnen gaan zitten.
Hou er ook rekening mee dat cavia's niet goed tegen de kou kunnen. Bij een middagtemperatuur van minder dan 15 graden hebben de cavia's een goed warm hok nodig. En vooral in de winter hebben de cavia's een vorstvrije plek nodig om te overwinteren, dit kan bijvoorbeeld een schuur zijn.
Het korte antwoord is: Ja, cavia's kunnen het hele jaar door buiten leven, maar als u ervoor kiest om uw cavia in de winter buiten te houden, moet u ervoor zorgen dat zijn hok beschermd is tegen de kou, wind en regen. Cavia's zijn gevoelig voor extreme temperaturen.
Cavia's zijn zeer vriendelijke en nieuwsgierige dieren die graag wat te doen hebben. Speelgoed is daarom een belangrijk onderdeel voor de Cavia. Zo zijn Cavia's dol op knabbelspeelgoed.
Cavia's kunnen niet tegen extreme koude, warmte of regen. Ze zijn zéér gevoelig hiervoor en kunnen snel dood gaan aan een longontsteking! In de winter moeten ze in een tocht- en vorstvrije schuur staan of binnenshuis worden gehouden.
Een cavia slaapt zo'n zeven uur per dag. Een hamster het dubbele, namelijk veertien uur! Beide knaagdieren slapen vaak in een klein bolletje met hun pootjes onder hun lichaam. Dit laat zien dat ze tevreden zijn.
Net zoals bij een kooi die binnenshuis staat kun je een hok dat buiten staat warmer maken door te zorgen voor warme plekken. Leg oude handdoeken en fleecedekens in het hok, en zet kleine plastic huisjes en andere kleine structuren neer waar je cavia's onder en in kunnen kruipen.
Hoe lang kan ik een cavia zonder grote problemen alleen laten? Als het echt niet te vermijden is, kan een cavia maximaal 2 dagen alleen gelaten worden, als er genoeg water en voer beschikbaar is. Optimaal is het absoluut niet, maar soms is het echt niet te vermijden.
Maar hoe vaak moet je een kooi nou verschonen? Een caviakooi moet 1 tot 2 keer per week verschoond worden. Elke cavia is anders en sommige plassen nou eenmaal meer dan andere. Je hoeft niet alles uit de bak te gooien, maar zorg ervoor dat je de natte plekken er uit haalt en vervangt met schoon zaagsel.
Je nieuwe cavia moet nog steeds wennen en zal zich nog niet vaak laten zien. Geen nood, dat komt vanzelf. Praat veel tegen hem, ook al zie je hem niet, zo went hij aan je stem. Neem hem wel iedere dag één of twee keer uit de kooi.
In het wild leven cavia's op grasvlakten en slapen in leegstaande holen van andere dieren. Ze graven zelf geen hol. Ook kunnen ze maar beperkt springen en klimmen.
U kunt het hok isoleren met extra stro. Daarnaast is meer stro in de winter zeker aan te bevelen, omdat cavia's daar lekker in weg kunnen kruipen en zich zo kunnen beschermen tegen de kou. Het is fijn als cavia's in de winter samen zijn. Dan geven ze elkaar namelijk warmte.
De lichaamstemperatuur van een cavia moet tussen de 37.2 en 39.5 graden zijn. De geschikte omgevingstemperatuur voor cavia's ligt tussen de 16 en 24 graden. Als het kouder is dan 15-10 graden dan kunnen cavia's het te koud krijgen. Is het warmer dan 25 graden, dan bestaat het gevaar van een hitteberoerte.
Daarom zijn cavia's bevattelijk voor hittebevanging: ze kunnen het dus snel te heet krijgen. Daarom mag de cavia nooit in de volle zon of in de zon staan. Je moet altijd letten op de temperatuur want ook in de schaduw kan het snel te warm worden. Cavia's kunnen veel beter tegen kou dan tegen hitte.
Let op, alle cavia's en ratjes kunnen zwemmen maar ze vinden het niet altijd leuk, laat je dier dus zelf beslissen of hij in het water wil. Zo voorkom je een paniekreactie.
Beide houden van veel hooi en vers groenvoer. Aangezien konijnen iets groter zijn, kunnen de voerkosten ook net iets hoger uitvallen dan bij cavia's. Beide huisdieren hebben de neiging om spijsverteringsstoornissen te ontwikkelen. Informeer je van tevoren dus goed over de voeding van konijnen en cavia's.
Cavia's buiten houden is helemaal niet moeilijk. Als de dieren vanaf het voorjaar al aan de buitenlucht gewend zijn, kunnen ze zelfs 's winters buiten worden gehouden. De enige vereiste is geschikt onderdak.
Cavia's slapen erg veel, dag én nacht, ze maken meestal geluid als ze opgewonden zijn, dus als je met voedsel aankomt of ze horen een zakje kraken.
Cavia's kunnen windjes laten. En soms grote winden. En ze kunnen ook stinken. Toch stinken ze niet zo heel erg als mensenwindjes.
Als je je cavia's elke dag wat uurtjes los laat lopen , blijven ze lekker in beweging en krijgen ze een goede conditie! Daarnaast is het voor cavia's heel leuk om regelmatig even uit het hok, in een andere omgeving te komen.
Huisdieren mogen gewoon op het kunstgras lopen. Doorgaans vinden huisdieren dit vaak ook een erg fijne ondergrond om op te liggen en op te ravotten. Kunstgras is gemaakt van erg sterke materialen waardoor het uitermate geschikt is voor huisdieren zoals katten, honden, konijnen, hamsters en cavia's.