Het paard van Sinterklaas moet natuurlijk tegen drukte en lawaai kunnen. Vooral moet hij goed op de daken van de huizen kunnen lopen. En ja, dat kunnen politiepaarden als de beste. Dat was hem weer Waarom Daarom.
De naam van Ozosnel komt voort uit het Sinterklaasliedje Hoor de wind waait door de bomen. In dat liedje komt de volgende tekst voor: “Ja, hij rijdt in donk're nachten, Op zijn paardje, o zo snel.” En daaruit is de naam Ozosnel voort gekomen.
In 2010 gaat Amerigo met pensioen en loopt Okki voor het eerst mee tijdens de intocht, dit blijft hij tot en met 2018 doen. Al die tijd draagt ook Okki de naam Amerigo. Oud-politiepaard Amerigo geniet sinds 2010 van zijn pensioen.
Quadis - zoals de merrie eigenlijk heette - werd 30 jaar. Het Sinterklaasjournaal kondigde daarom in de aflevering van gisteravond aan dat Amerigo met pensioen is. Bovendien werd de naam Amerigo pas sinds 1990 gebruikt voor het edele dier. De jaren daarvoor luisterden de paarden naar andere namen als Sasmona en Juan.
In België heeft het paard van Sinterklaas een andere naam, namelijk “Slecht Weer Vandaag”. De legende wilt dat Sinterklaas aan zwarte Piet vroeg hoe het paard noemde, maar die had hem verkeerd verstaan en antwoordde daarop: slecht weer vandaag. Sindsdien heet het paard in België dus “Slecht Weer Vandaag”!
Sinterklaas is al heel oud, maar we weten niet precies hoe oud. In elk geval was hij rond het jaar 300 bisschop van het Turkse stadje Myra. Nicolaas werd later vereerd als heilige, en daardoor werd hij vanaf dat moment Sint-Nicolaas genoemd. De naam Sinterklaas komt daar vandaan.
Algemeen wordt aangenomen dat de onderwijzer Jan Schenkman (1806-1863) de eerste was die Sinterklaas uit Spanje liet komen. Volgens hem was Sinterklaas de "Bisschop van Spanje". Schenkman introduceerde ook de knecht die later Zwarte Piet zou gaan heten, en de stoomboot waarmee hij naar Nederland kwam.
Maar hoe komt Sinterklaas aan de naam Ozosnel? De naam Ozosnel komt uit het Sinterklaasliedje “Hoor de wind waait door de bomen”. De tekst gaat daar over “Ja hij rijdt in donk're nachten, op zijn paardje o, zo snel!”. En zo komt het nieuwe paard van Sinterklaas aan zijn naam Ozosnel.
De viervoeter overleed aan de gevolgen van een tumor in zijn buikwand. Het dier heeft een jarenlange carrière achter de rug. Hij was niet alleen te zien als het paard Amerigo van Sinterklaas bij de landelijke intocht, maar schitterde ook op het witte doek.
Brokken, hooi en water. Hij kan wel drie emmers water per dag op! Paarden houden ook van vers eten. Appels, gras en wortels.
,,Ozosnel is het beste paard van stal. Maar hij is zwart! En dan is hij niet goed zichtbaar in de nacht.
Het paard van Sinterklaas heet Amerigo. Het is een stoere witte schimmel die natuurlijk ieder jaar met Sinterklaas naar Nederland komt. Maar het is niet voor niets dat het paard van Sinterklaas wit is. Dat is niet alleen zodat die rode tabberd zo prachtig mooi afsteekt bij de witte vacht.
Ozosnel heet in het echt Iko. De twaalfjarige ruin woont op Hippisch Centrum Muiderberg.
Dit jaar wordt het paard van Sinterklaas 9 jaar oud. Het duurt namelijk ongeveer 6 jaar voordat het skelet van een paard helemaal volgroeid is en bereden mag worden. Als dit eerder gebeurt dan kan een paard last van zijn rug krijgen.
En de lievelingskleur van de goedheiligman? Dat zijn er veel, maar onder andere wit, want 'Amerigo is wit'. Sinterklaas is zo verknocht aan zijn bekende paard, dat hij even vergat dat Amerigo met pensioen is gegaan.
Waar is het paard van Sinterklaas? is een Nederlandse jeugdfilm uit 2007, een vervolg op Het paard van Sinterklaas uit 2005. De film werd geregisseerd door Mischa Kamp, Tamara Bos schreef het scenario.
Bij de meeste kleinschalige paardenhouders vinden de dekkingen van de merries plaats op de natuurlijke manier, dus via dekking door de hengst, maar ook kunstmatige inseminatie is een mogelijkheid. Paarden hebben een draagtijd van 11 maanden en brengen over het algemeen één veulen ter wereld.
In België heeft het paard van Sinterklaas 2 verschillende namen: "Mooi Weer Vandaag" en "Slecht Weer Vandaag". De naam is afhankelijk van de regio waar Sinterklaas gevierd wordt. Het paard heeft deze naam gekregen toen Sinterklaas aan Piet vroeg hoe hij zijn schimmel zou noemen.
Van het gedomesticeerde paard en de pony zijn vele rassen erkend. Bovendien worden er per ras soms meerdere kleurslagen en tekeningen erkend. Er is ook een lijst van paardenstamboeken waarop de verschillende stamboekorganisaties van enkele erkende rassen terug zijn te vinden. Er bestaan ongeveer 300 rassen.
BeverenNaar jaarlijkse gewoonte rijdt Sint-Maarten te paard door Beveren om snoepjes uit te delen aan de kinderen.
Als extra voer geeft Paardenpiet ook wel eens paardenbrokjes. Ozosnel is verder dol op wortels, appels, broccoli en zelfs spruitjes. Alleen dit mag niet te veel zijn. Net als Amerigo heeft ook Ozosnel het gras of hooi als basis en daarnaast krijgt het paard er groente of fruit als extraatje bij.
Een bekende Knabstrupper is Witje, het paard van Pippi Langkous.
Zwarte Piet bestaat in Duitsland niet. Sinterklaas wordt vergezeld door verschillende andere hulpjes, afhankelijk van deelstaat en regio. In grote delen van Duitsland is Knecht Ruprecht de rechterhand van Sinterklaas.
De meeste kinderen twijfelen op een gegeven moment al wel een beetje. Daar kun je op inhaken. Praat over de twijfels en laat je kind zijn eigen conclusies trekken, of geef hem een extra zetje door de waarheid te vertellen. Neem je kind vooral te allen tijde serieus.
Het kan ook zijn dat Sinterklaas toch gekozen heeft voor een rustige plaats om te wonen op het vasteland van Spanje zoals in het ongeveer 80 inwoners tellende dorp San Nicolás del Real Camino in de provincie Palencia in de deelstaat Castilla y León.