In alle gevallen is er tijdens het bestijgen sprake van een emotionele reactie, denk hierbij aan bijvoorbeeld angst, verlangen of frustratie. Bij deze reacties speelt ook stress of opwinding een rol (niet per se seksuele opwinding, maar ook opwinding in het algemeen).
Vaak wordt het rijgedrag van honden geassocieerd met dominantie. De hond zou hiermee willen aantonen de baas te zijn. Het verband tussen rijgedrag en dominantie is echter nog nooit wetenschappelijk aangetoond. Dat wil niet zeggen dat dominantie geen rol speelt, maar wel dat er ook andere redenen meespelen.
Een hond springt tegen je op simpelweg omdat hij het leuk vindt - het is puur enthousiasme. Het is een manier van begroeten. Honden willen graag in de buurt van jouw gezicht komen voor een snuffel of een likje, en daarom springt hij omhoog tegen je op. Je hond is blij je te zien en heeft je enorm gemist!
Bij een teef is het geen paringsdrang, aangezien de reu degene is die dan bovenop zit. Veel voorkomende oorzaken van het rijden zijn onzekerheid of spanning. Het rijden voelt dan 'gewoon' prettig en is een manier om die spanning kwijt te raken.
Dominant gedrag wordt vaak bestempeld als gedrag waarbij de hond altijd probeert om de leiding (over) te nemen. Wanneer we van de nieuwe inzichten uitgaan, weten we dat gedrag dat wij als dominerend zagen niet als doel heeft de baas te worden, maar vaak ontstaat uit onzekerheid of een gevoel van onmacht.
Honden zijn van nature sociale slapers: ze slapen graag samen en voor honden is het onnatuurlijk om alleen te slapen. Een hond komt daarom ook graag tegen je aan liggen, dit wordt ook wel contactliggen genoemd. Wat je vaak ook ziet is dat de hond op je voeten gaat liggen of dat de hond tussen de benen slaapt.
Honden die zich over willen geven gaan op hun rug liggen. Hierbij komen de buik en de hals van de hond boven te liggen, kwetsbare delen van het lichaam van de hond. Om jou die kwetsbare delen te laten aaien, moet hij je dus vertrouwen.
Wat moet je WEL doen bij rijgedrag: Je hond uit de situatie halen door hem bijvoorbeeld mee te lokken met een voertje, op te tillen (makkelijk bij pups en kleine hondjes) of desnoods aan de lijn te doen en op die manier uit de situatie te halen.
De beste manier om dat te doen is door duidelijk en consequent te zijn, de leiding te nemen (bijvoorbeeld tijdens wandelingen),en door regels te stellen en die rustig maar beslist te handhaven. De hond merkt zo dat zijn eigenaar een goede leider is die overwicht heeft en te vertrouwen is.
Honden die vertrouwd zijn met elkaar likken soms elkaars gezichten alvorens ze gaan ruiken aan geurklieren en andere lichaamsdelen waar er een sterke lichaamsgeur is als de mond, neus, anus en de geslachtsdelen. Dit gesnuffel om elkaar te begroeten en te identificeren kan ook omslaan tot likken.
Als de hond opspringt, geef het stopsignaal en vraag een zit. Beloon als hij is gaan zitten. Als dit goed verloopt kan je ook wat rechter gaan zitten, zodat je gezicht wat verder is verwijderd van de hond. Na wat training kan je zelfs gewoon blijven rechtstaan.
Het bestijgen van teddyberen, ander honden, kussen of zelf je been heeft negen van de tien keer niets te maken met seksuele driften. Maar het heeft te maken met spanning die hoog oploopt bij de hond. Overprikkeling of zich oncomfortabel voelen. De hond gaat dan opzoek naar een manier om zichzelf te kalmeren.
De reden dat een hond dit gedrag vertoond, is simpel: ze worden er rustig van. Vaak valt een hond met de knuffel of het kleed in de bek in slaap. Vaak zie je dit gedrag vlak na een spannend moment, maar kan ook gewoon zo maar gebeuren vlak voordat ze gaan slapen.
Neem aankondigende signalen serieus en help je hond door de situatie te veranderen. Op die manier hoeft het niet tot grommen, of uitvallen, te komen. Je hond leert om deze manier dat jij de situatie oplost en je hond in bescherming neemt. Laat je hond dus niet zelf de situatie oplossen als hij dat nog niet kan.
Wanneer een pup erg moe of overprikkeld is, weten ze vaak geen raad meer met zichzelf. Ze kunnen dan erg vervelend worden en veel en hard bijten in alles wat ze maar voorhanden hebben. Het is erg belangrijk om deze momenten tijdig te herkennen en niet mee te gaan in dit gedrag. Boos worden heeft ook niet veel zin.
Honden volgen de blik van de baas om te zien waar die naar kijkt, zodat ze kunnen anticiperen op wat hij van plan is. Als ze iets niet mogen pakken, pakken ze het vaak toch zodra de baas zich omdraait of de ogen sluit: ze beseffen dus dat de baas het op dat moment niet ziet.
Wat je vooral nooit moet doen is je hond straffen omdat hij gromt. Als hij gromde uit angst zal hij zich door de straf niet zekerder gaan voelen, en als hij gromde omdat hij dacht dat hij het voor het zeggen had zal hij de straf misschien niet pikken. Wat je doet door te straffen is je hond afleren om te waarschuwen.
Komt je pup naar je toe en bijt hij in je handen, dan wil hij vaak uitdagen tot spel. Dit kan komen omdat hij zich verveelt. Het is belangrijk dat je op dit moment de pup niet wegduwt of tegen hem praat. Hij heeft dan namelijk bereikt waar hij voor kwam, namelijk aandacht!
Als mensen zijn we geneigd een arm om iemands schouder te slaan, te zoenen en te knuffelen. Het is daarom niet zo gek dat we hetzelfde doen bij onze honden. Maar de meesten hebben helemaal niets met knuffelen. Honden drukken genegenheid niet uit door elkaar te 'ompoten', want zo zijn ze nou eenmaal niet geëvolueerd.
Bovenop het hoofd, aan de oren, poten, benen en de staart zelf zijn gevoelige plekjes waar honden liefst gerust gelaten worden. Trage bewegingen, zacht masseren of lichtjes kriebelen zijn de beste methodes.
U kunt met hen terug communiceren in dezelfde taal van oogcontact. Als een hond je lang, aanhoudend oogcontact geeft, is dat een manier om te zeggen: "Ik hou van je." Een recente studie toont aan dat oxytocine, de 'liefdeschemicalie', omhoog gaat bij zowel honden als mensen wanneer ze een vriendelijke blik delen.
De voornaamste reden dat honden likken is plezier. Je hond heeft het naar zijn zin of ontmoet nieuwe mensen die met hem willen spelen. Wanneer een hond je gezicht, handen of voeten likt bij thuiskomt, is het erg waarschijnlijk dat hij blij is dat je thuis bent. “Welkom thuis en geef mij aandacht!”.
Honden hebben net als mensen emoties. Ze kunnen blij, boos bang of verdrietig zijn. Je kunt die emoties ook herkennen aan de lichaamstaal van de hond. Een boze hond kan zijn tanden laten zien.