Je weet met een stamboom wie de voorouders van het dier zijn en hebt meer zekerheid dat er bijvoorbeeld geen inteelt plaatsvindt. Veel rasverenigingen stellen daarnaast gezondheidsonderzoeken verplicht bij de honden die gebruikt worden voor het fokken om zo eventuele erfelijke aandoeningen op te sporen.
De meest voorzichtige conclusie is dat honden met een stamboom het zeker niet beter doen dan honden zonder stamboom. Men kan dus beter het extra geld voor een stamboom in de zak houden en reserveren voor de dierenarts aangezien een groot percentage van alle rashonden erfelijke gebreken hebben.
Op een stamboom staan de ouders, grootouders en overgrootouders, soms 4 en soms 5 generaties. Niets meer en niets minder. Dit is voor jou als liefhebber misschien niet zo interessant maar voor een fokker is dit onmisbare informatie. Op een goede manier fokken kan men alleen met stamboom.
De stamboom van je pup ontvang je via de fokker. Alle stamboomhonden herken je aan het unieke chipnummer dat begint met 52814.
Ook verschillen de kosten bij een fokker van de kosten bij een asiel. Heeft je pup een stamboom? Dan ligt de aanschafprijs rond €1250. Een hond zonder stamboom kost gemiddeld €450.
Aankoopprijs puppy
Voor een puppy uit het asiel betaal je ongeveer 100 euro. Een raspup van een erkende fokker kost al snel honderden euro's. Voor een kleine rashond mag je vanaf 400 euro rekenen. De prijzen van grote rashonden kunnen oplopen tot 1000 euro of meer.
De pups worden ingeënt (getiterd), ontwormd, gechipt, worden geregistreerd, krijgen een stamboom met afstammingscontrole en DNA-profiel en krijgen voedsel. Per pup is men daar een behoorlijk bedrag aan kwijt als de fokker alles op een juiste manier wil doen.
De kosten van een stamboom zijn 85,20 euro, en de verplichte DNA-afname kost 32,50. Totale kosten voor een stamboom per pup bedragen 117,70 euro. Per jaar verkoopt de Raad van Beheer ruim 34 duizend stambomen.
Als de aanvraag van de fokker bij ons binnen is, duurt het vaak een aantal maanden voordat je als nieuwe eigenaar de stamboom van je hond krijgt. De gemiddelde levertijd van een stamboom aan de fokker is tussen de 12 tot 14 weken na de geboorte. Dit kan in de praktijk echter ook wat korter of langer zijn.
Een officieel 'Raad van Beheer' stamboom kun je herkennen aan de goudenzegel van Raad van Beheer in de vorm van een hond. Alle stamboomhonden, gefokt in Nederland, hebben een uniek chipnummer dat begint met: 52814. Dit chipnummer kun linksonder vinden op je stamboom. De fokker geeft jouw de stamboom van je hond.
Voordelen van een rashond
Er is ook meer bekendheid over de algehele gezondheid en mogelijke erfelijke aandoeningen, je kunt hier dus rekening mee houden bij de verzorging van de hond. Daarnaast moet dit meespelen bij de keuze die je maakt voor een bepaald ras.
Je kunt via internet een DNA-onderzoek aanvragen, om je geografische herkomst te achterhalen. In zo'n onderzoek duiken soms ook onverwachte verwanten op, verre familie die je eerder niet kende. Met een stamboomonderzoek kun je uitzoeken op welke manier jullie familie zijn.
Laten we echter aannemen dat je hond in 2022 geboren is en dat de letter van het jaar “V” is.
De enige “echte” wordt vaak omschreven als de FCI-stamboom (Fédération Cynologique Internationale) maar wordt –bij een in Nederland geboren rashondenpup, afgegeven door de Raad van Beheer. Met logo van de FCI er op! De pup heeft dus een 52814-chipnummer (weet u nog).
Rashonden, stamboomhonden, look-alikes, kruisingen
Rashonden met een stamboom noemen we 'stamboomhonden'. Van stamboomhonden is de afkomst en die van hun voorouders bekend. Sinds 2014 wordt in Nederland DNA afgenomen bij stamboomhonden om daarmee hun afkomst te controleren.
Acht weken is een ideale leeftijd om pups in hun nieuwe thuis te plaatsen, zodat verdere socialisatie met mensen, gecombineerd met zindelijkheidstraining en opvoeding kan plaats vinden.
Wat zegt de wet? In de Nederlandse wet is de leeftijd waarop een pup het nest mag verlaten geregeld in Artikel 1.20. Leeftijd scheiden van dieren. Hierin staat vermeld dat een puppy minstens 7 weken oud moet zijn wanneer deze van de moeder wordt gescheiden.
Een jonge pup vanaf 8 weken oud kun je vergelijken met een baby. Hij speelt, eet, slaapt - en dat gaat heel de dag door. Het advies is om na elk slaapje en elke maaltijd naar buiten te gaan en hem zo langzaam zindelijk te maken. In de loop van de tijd vraagt de pup iets minder aandacht.
Vanaf de zomer 2021 is iedereen die een nestje honden fokt, of het er nu een van meerdere per jaar is of een toevallig oepsnestje met de reu van de buren, verplicht om een registratienummer aan te vragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Hoeveel kost een hond? De aankoopprijs van een hond varieert van 200 euro voor een adoptiehond tot 2000 euro of meer voor een rashond. Voor de aankoop van een tuig en leiband, een mand, een voerbak, waterbak en kauwmateriaal mag je tussen 100 en 400 euro rekenen.
Puppy's kosten maandelijks veel geld
Een nieuwe mand, een hondenriem, voerbakjes en kleedjes, ach: meestal zijn dit eenmalige kosten. Maar de kosten voor voer, de hondenschool, oppas en de dierenarts gaan altijd gewoon door. Gemiddeld genomen kost een hond zo'n 80 euro per maand.
Soms zie je ze in dierenwinkels, je vindt advertenties in een krant of op internet, je krijgt een tip via een rasvereniging of je gaat naar een fokker. Zorg dat je altijd naar een asiel gaat of een erkende fokker. Koop niet via handelaars die een nestje of enkele pups op internet aanbieden. Dit zijn vaak broodfokkers.