Als je 16 of 17 bent en meer dan 4,5 uur werkt, heb je recht op een half uur pauze. Ook heb je recht op extra rusttijden.
Hoeveel uur mag een 16-jarige werken? Werknemers van 16 jaar mogen maximaal 9 uur per dienst werken en maximaal 45 uur per week, inclusief de tijd dat ze op school zitten. Over een periode van 4 weken mogen ze niet meer dan gemiddeld 40 uur per week werken. Dat is ongeveer 160 uur per maand.
Voor jongeren van 16 en 17 jaar gelden de volgende rusttijden: Per dag minstens 12 uur rust, in elk geval tussen 23.00 uur en 6.00 uur. Werkt je kind meer dan 4,5 uur achter elkaar? Dan heeft hij recht op een half uur aaneengesloten pauze.
Heeft u een cao (of bedrijfsregeling) waarin iets is geregeld over pauzes? Dan mag er in die cao van de wet worden afgeweken. Maar geldt nog steeds: minimaal 1 pauze van 15 minuten na 5,5 uur werken. U mag een werkdag niet beginnen of eindigen met een pauze.
Als je 14 of 15 jaar bent mag je onder voorwaarden stage lopen. Je mag dan maximaal 7 uur per dag werken. En in totaal 35 uur per week.
Jongeren van 16 en 17 jaar mogen bijna alle werkzaamheden doen, maar ook voor hen geldt dat naar school gaan voorop staat. Daarom telt voor deze jongeren schooltijd als arbeidstijd. Zij mogen geen werk doen dat gevaarlijk of schadelijk is voor hun gezondheid.
Als je 15 jaar bent, moet je iedere dag minimaal 12 uur rust hebben. En heb je recht op een pauze van 30 minuten achter elkaar als je meer dan 4,5 uur achter elkaar werkt.
Pauze nemen is verplicht. Na 5,5 uur werken heb je officieel recht op pauze. Deze 5,5 uur werken is eigenlijk het maximaal aantal uur dat je mag werken zonder pauze, omdat je anders je scherpte verliest. Wanneer je langer dan 5,5 uur werkt, heb je recht op minimaal 30 minuten pauze.
Als u minder dan 5,5 uur per dag werkt, heeft u geen wettelijk recht op pauze, al kunt u die vaak wel nemen in overleg met uw manager. Werkt u dagelijks langer dan 5,5 uur, dan heeft u een pauze van minimaal 30 minuten.
Bijbaan in de zorg
Je kan bijvoorbeeld schoonmaker worden of helpen met de maaltijden in een verzorgingstehuis, werken in de kantine of wasserij van een ziekenhuis, of solliciteren op een bijbaan als huishoudelijke hulp. Bij bijbanen in de zorg kan je als jongere vaak flink boven het minimumjeugdloon verdienen.
Je mag (hulp)werkzaamheden in de horeca uitvoeren. Zoals helpen bij de bediening in een kantine of restaurant. Als er alcohol wordt geschonken, mag je daar als 15 jarige niet werken. Dit staat in de Drank - en Horecawet.
Bij een dienst van 4,5 uur of meer hebben zij recht op 30 minuten pauze.
Algemeen principe
Elke werknemer heeft per tijdvak van 24 uren, d.w.z. tussen twee dagelijkse arbeidsprestaties, recht op een rustperiode van tenminste 11 opeenvolgende uren (artikel 38ter, §1 van de Arbeidswet van 16 maart 1971).
Wettelijk recht op rust
Na een werkdag mag u minimaal 11 aaneengesloten uren niet werken. De rustperiode van 11 uur mag eens in de 7 dagen ingekort worden tot minimaal 8 uur. Maar dit mag alleen als het nodig is voor het werk.
Als je 16 of 17 bent, mag je gemiddeld 40 uur per week werken. De tijd die je op school bent telt ook mee als arbeidstijd. Je mag niet 's nachts werken, oproepdiensten doen of overwerken. Ook heb je recht op extra rusttijden.
Geldt de middagpauze als arbeidstijd? En wordt voor deze tijd ook loon betaald? In principe geldt een middagpauze niet als arbeidsduur en zal een werknemer er ook niet voor worden betaald. Enkel de tijd waarin medewerkers ter beschikking staan van de werkgever wordt immers als arbeidsduur beschouwd.
pauze → break, hiatus, breath, pause, stop. pauze → break, pause, recess, intermission, interlude, lull, respite, interval, rest, calmness, composure, peacefulness, stillness, tranquility, deadlock, immobility, inaction, stagnation, repose, calm, quiet.
Je hebt recht op de volgende pauzetijden
Werk je langer dan 5,5 uur per dag, dan heb je recht op minimaal 30 minuten pauze. Je mag dit splitsen in 2 keer 15 minuten. Als je langer dan 10 uur werkt, dan is de pauze minstens 45 minuten. Dit mag je splitsen in 3 keer 15 minuten.
Als je onder de 18 jaar bent, mag je bepaalde werkzaamheden niet doen. Het gaat om werk dat groot gevaar kan opleveren voor je veiligheid en gezondheid. Zo mag je bijvoorbeeld niet werken met giftige stoffen of in een lawaaiige omgeving.
Vanaf 1 januari 2020 mag een kind onbeperkt bijverdienen. Er zijn geen extra regels meer voor kinderen van 16 of 17 jaar. De inkomsten van je kind hebben dus geen invloed op de hoeveelheid kinderbijslag die je krijgt.
Werken bij de boer is al mogelijk wanneer je dertien jaar oud bent, dus als je nog geen kranten mag bezorgen of in een supermarkt mag werken, is dit een goed alternatief. Het grootste voordeel van deze bijbaan is dat je er meestal maar een halve dag mee bezig bent: meestal van 7 tot 12 uur.
Het verbod van kinderarbeid geldt voor alle kinderen jonger dan 13 in Nederland. Ook voor kinderen met een andere nationaliteit. Kinderen van 12 jaar mogen alleen werken als het een werkstraf is. Ook gelden er maximale werktijden en verplichte rusttijden voor kinderen van 12 jaar.
Kinderen onder de 13 jaar mogen nog niet werken. Daarom hebben zij toestemming van de Nederlandse Arbeidsinspectie nodig als zij meedoen aan een uitvoering. Deze toestemming komt in de vorm van een ontheffing op het verbod op kinderarbeid.