Door de airco in het vliegtuig is de lucht erg droog.Om te compenseren produceren de talgklieren extra veel talg, met een vette huid en meer verstoppingen tot gevolg. Ook de puistjes die onderhuids op de loer lagen, worden door een vlucht sneller rijp.
Je kan zelfs een acne-uitbraak krijgen na de vakantie. Dat komt omdat de zon de hoornlaag en het talg verdikt, waardoor talg zich ophoopt in de opperhuid. Dit is te zien aan kleine onderhuidse bultjes, ook wel 'white heads' genoemd, die een glad huidoppervlak verstoren.
De zon is nooit goed voor de huid (uitzondering hierop zijn enkele huidziekten). De huid droogt uit in de zon. Een tegenreactie is dat er dan extra talg aangemaakt wordt, waardoor je huid juist vetter wordt en bacteriën een kans krijgen. Het is echt een mythe dat acne verholpen kan worden door in de zon te gaan.
' is het verhaal dat veel klanten dan vertellen. Helaas is het een hardnekkige opvatting dat zon, zee en strand erg goed zijn voor je huid. Bij sommige huidaandoeningen kan UV licht of zout water (mits goed gecontroleerd) inderdaad een positieve werking hebben, maar bij acne is dit verraderlijk en onwaar.
HOE WORDT MALLORCA ACNE BEHANDELD ? Behandeling is meestal niet nodig, het gaat vanzelf weer over. Eventueel kunnen tijdelijk anti-acne producten worden gebruikt die de porieën openen, zoals tretinoïne crème of benzoylperoxide gel. Verder is het belangrijk om de overmatige blootstelling aan zonlicht te voorkomen.
Bij zonneallergie reageert uw huid overgevoelig op ultraviolette straling (uv-straling). Uv-straling zit in zonlicht, maar ook in licht van de zonnebank. Het kan zomaar ontstaan, terwijl u voorheen altijd goed tegen de zon kon. Meestal krijgt u de huiduitslag als uw huid nog niet gewend is aan zonlicht.
Nee. Er is geen enkel onderzoek te vinden waarin aangetoond wordt dat zeewater acne verbetert. Wel verstoort zeewater bij langdurige blootstelling de barrièrefunctie van de huid, waardoor deze uitdroogt. Uitdroging zal ten gevolge van een verhoogde talgproductie uiteindelijk de acne verergeren.
Vermijd zwemmen als je een opstoot hebt van eczeem, psoriasis, acne of als je merkt dat je huid nogal droog aanvoelt. Als je de keuze hebt tussen verschillende zwembaden, ga dan naar hetgene waarvan je weet dat het de minste chloor bevat.
Acne verergert door peuteren, dus laat je huid met rust. Gebruik liever geen make-up die de huid afsluit. Een gel met benzoylperoxide kan helpen. Dit koop je bij de apotheek of drogist, zonder recept.
Ja, is het antwoord. Door flink te zweten worden de poriën van je huid als het ware 'schoongespoeld'. Maar dat niet alleen, zweten kan zelfs slechte bacteriën bestrijden, zoals de E-coli bacterie en de staphylococcus aureus.
Puistjes voorkomen op vakantie
Door reiniging van de huid regelmatig over te slaan, hoopt het vuil op in de poriën en ontstaan er zwarte puntjes. Probeer toch in ieder geval elke avond je huid te reinigen en scrub of exfolieer de huid ten minste twee keer per week. Daarmee kan je veel onzuiverheden voorkomen.
Zonnebrand kan ervoor zorgen dat talg, vuil en dode huidcellen opgehoopt worden wat de poriën verstopt en uiteindelijk zorgt voor puistjes. Inmiddels weten we allemaal dat SPF niet iets is wat we alleen op een zonnige dag moeten gebruiken, maar wat we iedere dag moeten smeren.
Wat ik wel heb kunnen vinden is dat zout water op bepaalde huidaandoeningen een positieve werking heeft (zoals psoriasis). Zout kan de waterhoudende capaciteit van de huid verhogen; het zoute water zorgt ervoor dat de bovenste huidlaag (stratum corneum) niet teveel water verliest.
Zuivere huid
Opgehoopte afvalstoffen in je huid worden door de zweetdruppels naar buiten geduwd en daardoor gaat je huid glanzen. Zo krijg je een gezonde glow op je huid en zullen ook de onzuiverheden verminderen. Ga dus regelmatig sporten want dat is goed voor je huid.
Blootstelling aan zeewater
Irritaties van de huid kunnen ontstaan en de huid kan uitdrogen na een lange duik in de zee. De huidbarrière van een normale huid herstelt zich snel na 'beschadiging' waardoor vaak niets merkbaar is aan de huid. Voor mensen met een gevoelige- of droge huid is dit lastiger.
Chemische stoffen. Bepaalde chemische stoffen kunnen de oorzaak zijn van puistjes. Een vette lucht en chloorhoudende producten zijn bijvoorbeeld niet bevorderlijk voor je huidconditie. Ze vergroten de kans op verstopping van de talgklieren.
Door de antibacteriële werking is dode zee zout een ideaal én natuurlijk middel om je huid te reinigen en te desinfecteren. Veel mensen met een huidaandoening zoals bijvoorbeeld eczeem, psoriasis of acne hebben veel baat bij het gebruik van dode zee zout.
Zeewater bevat diverse zouten in opgeloste toestand en is daarmee ongeschikt als drinkwater. Het zoutgehalte of saliniteit wordt in promilles (‰) uitgedrukt. In 1 liter zeewater komen gemiddeld de volgende hoeveelheden zouten voor: 24 gram natriumchloride (NaCl)
Zout zeewater tast je broek aan, Dus moet je altijd na een seawash je broek goed uitwassen met schoonwater. Eigenlijk gaat het vooral om het strand zand! Je duikt de zee in en daarna ga je met je natte broek in het zand zitten en wrijf je broek in met het strandzand.
Warmte uitslag is een (jeukende) huiduitslag die ontstaat na blootstelling aan (extreme) warmte. Warmte uitslag staat ook bekend als “hitte uitslag”, “warmte-allergie” , “zweetuitslag” of “warmte bultjes” . De Engelse benaming is “prickly heat” of “sweat rash”. De medische term voor warmte uitslag is miliaria.
In het kort. Bij een zonnesteek is het lichaam te warm en te droog geworden. Dit kan klachten geven zoals: hoofdpijn, duizeligheid, overgeven, een hele warme huid, veel zweten, slap voelen. Laat het lichaam afkoelen, bijvoorbeeld met een koude douche of door in een koele ruimte te zijn.
Warmte-uitslag bestaat uit kleine, rode bultjes of blaasjes die met vocht gevuld zijn. De huid wordt meestal rood en je hebt een aanhoudend prikkelend of jeukend gevoel. Warmtebultjes komen meestal voor bij zeer warm en vochtig weer, bij te strakke kleding of als je je erg inspant.
Er even op uitgaan is voor mensen met zonneallergie niet altijd een optie, want bij het geringste ultraviolette licht kunnen de alarmbellen gaan rinkelen. Toch is het niet gevaarlijk; er zijn geen ernstige gezondheidsrisico's aan verbonden.
Hoe weet uw dermatoloog of u zonneallergie heeft? Lichttesten zijn testen om te zien of uw klachten door zonlicht komen en zo ja, welke golflengte van het zonlicht (uv A of uv B) verantwoordelijk is voor de klachten.