Als je buik flink groeit tijdens de zwangerschap, kan er zoveel druk van binnenuit op de buikwand komen te staan dat je navel uit gaat puilen. Als je navel naar buiten 'plopt' tijdens de eerste zwangerschap, gebeurt dat meestal in het eind van het tweede of in het derde trimester van de zwangerschap.
Een verworven navelbreuk kan voorkomen bij volwassenen en kinderen.Het wordt veroorzaakt door een verhoogde druk in de buikholte of verzakking van de buikwand. Dit kan komen door zwangerschap, overgewicht, zwaar lichamelijk werk, veel hoesten of bepaalde ziekten zoals levercirrose.
Je navel is een erogene zone
De achterkant van je navel bevat veel zenuwuiteinden en is vergroeid met onder meer de blaas. Vandaar dat, als iemand je navel aanraakt, je dat in je kruis kunt voelen. Voor veel mensen is de navel dan ook een erogene zone.
De pijn is meestal te voelen in de liesstreek of rond de navel, met name bij bijvoorbeeld omdraaien in bed of bij het opstaan uit een stoel.
De natuur doet de rest: de navelstreng, bestaande uit drie bloedvaten die in een stevige gelei zitten, droogt uit. Na ongeveer een week valt hij af. Wat overblijft, is een wondje. Dat is aanvankelijk iets opgebold, maar na verloop van tijd trekt het meestal naar binnen: de holle navel.
Dat kun je bereiken door het volgende te doen: Was je navel voorzichtig met een zeep die bacteriën tegengaat. En was hem bij voorkeur elke dag. Droog je navel goed af na het baden of douchen om hem droog te houden en niet het middelpunt van een "schimmelfeest" te laten zijn.
Iedere navel is uniek
Maar dan ook écht elke navel. Dit komt doordat het een litteken is en elk litteken geneest anders. Daarbij wordt de navelstreng ook bij iedereen anders doorgeknipt. Zelfs eeneiige tweelingen hebben een andere navel.
De bevruchting voelen: kan dat? Het antwoord is nee, maar de innesteling volgens sommige vrouwen wél. Zij beschrijven een gevoel van kramp in hun baarmoeder op het moment dat de eicel zich innestelt. Of dit klopt is alleen niet wetenschappelijk bewezen.
De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!
De urachus is een kanaal dat ontstaat in de periode dat het embryo in de baarmoeder verblijft. Dit kanaal verbindt bij het embryo de navel en de blaas. Normaal gesproken verdwijnt de urachus na de geboorte. Urachuskanker kan in heel de urachus voorkomen, maar komt het meest voor bij de navel en de koepel van de blaas.
Het beste is om je navel dagelijks schoon te maken met water en een niet-agressieve zeep.
De navel hoort dan dicht en droog te zijn. Bij een aantal pasgeborenen verloopt dit soms wat anders. Sommige van de pasgeborenen, met name kinderen die te vroeg zijn geboren, kunnen navelbreuk krijgen. Ook komt een ontstoken navel of een navel waar wild vlees of een poliep in groeit wel eens voor bij zuigelingen.
Na de geboorte wordt de navelstreng doorgeknipt en sterft die af. De wonde in de navel geneest maar de navel blijft gedurende het leven toch een zwakke plaats in de buikwand.
Maak je je navel niet goed schoon, dan kan een opeenstapeling van bacteriën, vuil, zweet, lotion en pluis een nare geur ontwikkelen in je navel.Ook kan het leiden tot infecties, wat vaak gepaard gaat met een rode, jeukerige huid – zeker als je een navelpiercing hebt.
Medische aspecten van de navel
Na het afvallen van de navelstreng heeft de navel geen medische functie meer. Desondanks wordt de navel zelden verwijderd omdat het dan ontstane litteken minder elastisch is dan het originele litteken.
Heb je een onregelmatige menstruatiecyclus, ga dan uit van je langste cyclus in de afgelopen maanden. Heb je geen idee wanneer je weer ongesteld zou moeten worden, dan is het een goede richtlijn een zwangerschapstest te doen 19 dagen nadat je voor het laatst onveilige seks hebt gehad.
In de eerste twee weken van de zwangerschap ben je feitelijk nog niet zwanger, omdat je nog geen eisprong hebt gehad. Je zult geen zwangerschapssymptomen opmerken voordat de bevruchting heeft plaatsgevonden. Vroege zwangerschapstekenen na de bevruchting kunnen op verschillende momenten door vrouwen worden opgemerkt.
De eerste zwangerschapssymptomen zul je pas na een aantal weken kunnen merken. Een paar weken na de bevruchting kun je bijvoorbeeld merken dat je gevoelige borsten hebt. Niet iedereen heeft meteen last van de eerste zwangerschapssymptomen. Bij sommige vrouwen kan het wel even duren voordat zij symptomen krijgen.
Jouw lichaam bij 2 weken zwangerschap
Ze hebben bijvoorbeeld last van misselijkheid en overgeven (vooral 's ochtends), gespannen borsten die misschien al wat groter worden, moeheid en veel aandrang om te plassen. Een beter reukvermogen, trek in bepaalde voeding of wisselende stemmingen komen ook voor.
Het kan wel voorkomen dat je het hormoon hCG te weinig aanmaakt.Je kan dan vaginaal bloed verliezen, zonder dat er een eisprong is geweest. Dit proces wordt ook wel spotting of een pseudo-menstruatie genoemd. Het vaginaal bloedverlies komt overeen met het bloedverlies dat je ervaart als je ongesteld bent.
Tijdens een menstruatie hebben veel last van diverse klachten, zoals een opgezwollen buik of menstruatiekrampen. Het hebben van een opgezwollen buik is niet alleen een menstruatieklacht, maar ook een symptoom dat je zwanger bent. Doordat je kindje groeit houd je meer vocht vast en werken je darmen trager.
Navelpluis: mannen vs vrouwen
Navelpluis bestaat hoofdzakelijk uit kledingvezels, maar ook deels uit haar- en huidcellen. De beharing op je buik schraapt als het ware kleine stukjes pluis van je kleding af. Dat blijft vervolgens plakken in de talgrijke diepte van je navel.
Een navelbreuk is een uitstulping van buikvlies door een zwakke plek in de buikwand. Bij druk op de buik, door bijvoorbeeld hoesten en persen, puilt de zwelling naar buiten. Meestal zijn er geen klachten en hoeft u er niets aan te doen.
Meestal is de navelbreuk gevuld met buikvet of dunne darmen die makkelijk terug te duwen zijn. Wanneer de navel- breuk niet al te groot is, kan deze spon- taan dichtgroeien.