Een plastic of siliconen lepel voelt voor je baby zachter en warmer. Kies daarnaast een lepel voor je baby die smal en ondiep is. Dan past-ie goed in het mondje en kan je kleintje er makkelijk eten van afhappen.
Waarom is dit? Voor de zekerheid. Bij het uitscheppen van een glazen pot met een metalen lepel bestaat er een (kleine) kans dat je met de lepel tegen de pot tikt, waardoor er een stukje glas los kan laten. Om dit te voorkomen raden wij aan om een houten of kunststof lepel te gebruiken voor het uitscheppen.
waarschijnlijk gaat het niet om het uitscheppen zelf, maar om het voeren van een baby. metaal kan scherpe randen hebben, en dat is natuurlijk niet prettig voor een baby mondje. metaal is ook veel kouder, en dat is ook niet prettig voor een beginnend etertje.
Kies voor de eerste oefenhapjes een lepel gemaakt van siliconen of plastic. Deze voelt voor je baby zacht en warmer aan dan een metalen lepel. Een metalen lepel is hard en koud. Ook de vorm van de lepel is belangrijk.
Je kan je baby zijn vitamines geven door de druppels op een lepeltje te doen of via een pipet. Een alternatief is de druppels te mengen met de voeding van je baby, bijvoorbeeld in zijn fruithapje. Zorg er wel voor dat je dit doet nadat je zijn voeding hebt opgewarmd, zodat de vitamines niet verloren gaan.
Het eten is dan wat makkelijker te grijpen en valt minder snel op de grond. Sommige kinderen willen hun eten graag 'gescheiden' opeten. Dus los de groente en aardappelen, of de saus en pasta apart. Een bord met vakjes voor verschillende ingrediënten kan dan handig zijn.
Hout is inert
Hout als materiaal loogt geen schadelijke chemicaliën uit en reageert niet met zuur voedsel, zodat het de smaak van het voedsel niet verandert zoals metalen lepels dat doen.
Breng het lepeltje horizontaal in de mond en druk het lichtjes op de tong. Houdt je baby het hoofdje lichtjes voorover gebogen, dan kan hij of zij de lepel makkelijker met de lippen leegmaken. Het is normaal dat je baby een beetje morst.
Bij het bereiden van een zoet recept, is de houten lepel de beste hoofdrolspeler om te mengen. De redenen om het te gebruiken zijn: Het behoudt de smaak van de ingrediënten omdat het niet negatief reageert op andere chemicaliën. Het voorkomt schade aan tefloncontainers.
Ja, de groenten van HAK zijn net zo gezond als verse groenten. De groenten worden direct na de oogst verwerkt en zitten gemiddeld binnen 5 uur in de pot. Hierdoor blijven de vitaminen en mineralen behouden.
Als het blik of de pot al geopend is, geldt de datum niet meer. Groenten uit een geopend blik of een geopende pot, kun je nog drie dagen bewaren in een bakje in de koelkast.
Start vaste voeding met milde smaken
Tussen de 4e en de 6e maand begin je met de eerst hapjes vaste voeding van je baby, naast de borst- of flesvoeding. Dit begint met kleine hapjes in de vorm van gemalen of geprakte papjes groente en fruit.
Wanneer je kleintje leert eten volgens de Rapley-methode, raakt hij vertrouwd met meer verschillende smaken en texturen dan baby's die gepureerde voeding krijgen. Hierdoor is hij later minder kieskeurig en weigert hij minder vaak voedsel. Minder kans op overgewicht.
4 à 6 voedingen per dag. Richtlijn hoeveelheid per dag: 150 ml x gewicht in kg. Als je baby hieraan toe is: 1 à 2 keer per dag een paar lepeltjes vast voedsel (goed geprakt).
Tips om je kindje genoeg te laten eten
Combineer iets dat je kindje niet lust met eten waar hij dol op is. Leer hem dat hij niet alles moet opeten van wat hij echt niet lekker vindt. Laat je kindje wel altijd proeven, ook al is het maar één hapje. Zet je kindje nooit onder druk om iets te eten.
Starten met fruit-of groentepap
Is de ene pap goed opgestart, dan kan je de andere beginnen geven. Kies in het begin vooral voor zachte smaken Begin je rond de zesde maand met vaste voeding, dan heeft je baby zijn ijzervoorraad al opgebruikt en start je beter eerst met groenten.
Laat je houten planken/lepels nooit in water weken, zet ze niet in de vaatwasser en droog het goed af. Dit zorgt ervoor dat je hout niet splijt en dat de haartjes van het hout niet omhoog gaan staan. Als je het echt wilt desinfecteren, na gebruik van rauw vlees bijvoorbeeld, gebruik dan een beetje (pure) azijn.
Je lepel behandelen met olie
Elke voedingsgeschikte olie komt in aanmerking, zoals lijnolie, walnootolie of zuivere tungolie. Gebruik geen olijfolie, want die wordt plakkerig en trekt vuil aan.
Pollepels. soms heb je een pollepel nodig in plaats van een gewone lepel om sauzen, soepen en stoofschotels mee te serveren.
Wat is een Monkey Platter? Een Monkey Platter is een groot bord met vakjes, waarin je verschillende etenswaren legt. Zet het bord op tafel zodat je kind er goed bij kan, en laat 'm zelf bepalen wat er naar zijn mond gaat.
Het Nuby oefenbestekset (vork en lepel) met easy grip handvaten is zo gemaakt dat de baby het makkelijk zelf kan vast houden. De vork en lepel van Nuby helpt bij het zelfstandig leren eten van het kindje. Geschikt voor kinderen vanaf 12 maanden.
“Haal opgelucht adem: af en toe eens die vitamine D-druppeltjes vergeten, kan echt geen kwaad. Van de druppeltjes die je toedient, heeft je baby niet élke dag de volledige dosis nodig. Vitamine D is een vetoplosbare vitamine: het teveel kan dus opgeslagen worden, zodat het lichaam een reservevoorraadje heeft.
Een vitamine D-tekort bij jonge kinderen kan leiden tot vermoeidheid, minder goede weerstand en een verhoogd risico op infecties, zoals bijvoorbeeld oorontsteking. De onderzoekers zagen een verband met middenoorontsteking, dat 2,7 keer vaker optrad bij kinderen met een vitamine D-tekort.