Als je een hekel hebt aan de smaak van koriander, kun je dus prima peterselie proberen. Hak wat blaadjes fijn en verwerk deze in je gerecht, maar let op dat je niet overdrijft. Peterselie is namelijk iets bitterder dan koriander en is daardoor een stuk meer aanwezig in je eten.
Korianderzaad/gemalen koriander – gelijke hoeveelheid karwijzaad, komijn, venkel of een combinatie van de drie. Mosterdzaad (geel en/of bruin) – Wasabi poeder of mierikswortel.
De smaak van het korianderblad lijkt op dat van peterselie, koriander is ook familie van peterselie, dus dat is ook wel enigszins logisch. De smaak van korianderblad is echter veel intensiever dan peterselie en het heeft een beetje een citroen-achtige nasmaak.
Ketoembar wordt gemaakt van gedroogde en gemalen zaden van de koriander plant. Het heeft een mildere smaak dan verse korianderblaadjes.
Ketoembar = korianderzaad. Koenjit = Kurkuma of geelwortel.
Ze worden o.a. in marinades en stoofgerechten toegevoegd, maar ook in likeur, ratatouille en curry. Koriander is vaak standaard onderdeel van het kruidenmengsel kerrie en de Nederlandse kruidenmixen speculaas- en koekkruiden. Ook de stengels van koriander zijn eetbaar, die bij bonen en soep worden gebruikt.
Toch zijn er qua gezondheidsvoordelen maar weinig verschillen tussen de twee kruiden te vinden. Ze zijn beide gezond en een goede manier om gerechten van een lekkere smaak te voorzien - en er tegelijkertijd een extra dosis vitamines aan toe te voegen.
Het gaat om het OR6A12-gen; iedereen die dit gen dubbel bezit, proeft een zeepachtige smaak. Aan het onderzoek deden bijna 30.000 mensen mee. Hiervan bleek één op de zes het eten van koriander onmiskenbaar te vergelijken met het spoelen van je mond met zeep.
De mensen die koriander naar zeep vonden smaken, vertoonden gelijkenissen in een bepaald groepje geurreceptoren. Het gen OR6A2 zou er een rol bij kunnen spelen. Bij sommige mensen zorgt dat gen ervoor dat een van hun geurreceptoren erg sterk reageert op die zepige aldehyden. Zij vinden die naar zeep smaken.
HOE SMAAKT KORIANDER? De verse bladeren en stengels van het kruid hebben een kenmerkend, lichtzoet aroma en een frisse, geurige salie-citrussmaak. Gedroogde korianderzaadjes hebben een aardse, nootachtige smaak en aroma en geven een verwarmende maar pittige kick.
Zo goed als de hele korianderplant is eetbaar, maar met name de blaadjes en de zaadjes worden gebruikt in de keuken. Botanisch gesproken is korianderzaad (ook bekend als ketoembar) trouwens geen zaad maar een vrucht. Hier richten we ons echter op de blaadjes; dus koriander als kruid.
Komijn is een specerij waarvan de zaden in de keuken worden gebruikt. Je kunt het herkennen aan de scherpe, bittere smaak met een vleugje pepermunt. Als het zaad verwarmd wordt, geeft het meer smaak af en is het zaad sterker van smaak.
Korianderzaad - Ketoembar gemalen
Koriander (Coriandrum sativum) is een plant uit de schermbloemenfamilie (Apiaceae). De plant wordt ook wel 'ketoembar', 'coander' of 'wantsenkruid' genoemd. Gemalen korianderzaad is een specerij die in veel verschillende keukens wordt gebruikt.
Een goed alternatief voor komijn is karwij(zaad). De beide zaden lijken veel op elkaar en worden dan ook vaak door elkaar gehaald, het enige verschil is dat karwijzaad krom is en komijnzaad recht. Naast de uiterlijke overeenkomsten heeft karwij ook een gelijkende smaak, waardoor het een goede vervanger is.
Kruiden met zachte blaadjes zoals peterselie, bieslook, koriander, dragon, dille en basilicum geven snel hun smaak af en kun je het beste op het eind van het kookproces toevoegen of vlak voor het opdienen. Te lang verhitten of meekoken leidt bij deze zacht-bladerige kruiden tot smaakverlies.
Koriander zit boordevol vitamines, mineralen en vezels. Zo is het rijk aan vitamine C, een vitamine die onder andere bijdraagt aan een goede weerstand en je lichaam door zijn functie als antioxidant helpt beschermen tegen oxidatieve schade. Ook bevat koriander veel bètacaroteen.
Voor 4 tot 14 procent van de wereldbevolking heeft koriander een zeepachtige nasmaak.
Harde en zachte stelen
De zachte stelen zijn allemaal eetbaar. Ze hebben dezelfde smaak als de blaadjes van het kruid. Kruiden met een zachte, eetbare, steel zijn bijvoorbeeld bieslook, dille, peterselie, basilicum en koriander.
Koriander is zeer rijk aan verschillende vitaminen en mineralen. Het is goed voor de spijsvertering, het zou helpen bij een goede werking van de darmen en kan helpen tegen diarree. Koriander zou een gunstig effect hebben op de vertering van voedsel en zou de werking van de lever verbeteren.
Peterselie en koriander zien er vrijwel hetzelfde uit, maar ze zijn duidelijk verschillend als we het hebben over de smaak. Peterselie heeft een milde, peperige en bittere smaak. Het kan de smaak van elk hartig gerecht gelijkmatig maken. Koriander heeft een veel scherpere smaak - die dus geliefd of gehaat is.
In gedroogde kruiden zitten dus ietsje minder gezonde stoffen dan in de verse varianten, maar het verschil is echt minimaal. Voor je gezondheid maakt het dus weinig uit.
De geur en smaak doet denken aan sinaasappel en anijs. Ketoembar is een van de vier varianten gedroogde kruiden van conimex. Naast ketoembar is er ook djintan (gemalen komijnzaad), Laos (gemalen galangawortel) en djahe (gemalen gemberwortel).
Djintan (gemalen komijnzaad) – heeft een opvallend en scherp aroma en geeft daardoor een uitgesproken smaak. Vooral veel gebruikt in Indonesische en Indiase gerechten. Ketoembar (gemalen koriander) – heeft een mildere smaak dan verse koriander.
Koriander (Coriandrum sativum) komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten, maar wordt ondertussen in zeer veel keukens gebruikt. Met het kruid is iets eigenaardigs aan de hand. Ofwel vind je de smaak echt aangenaam, ofwel vind je het goedje ronduit vies met een nasmaak van zeep.