Je kunt je een restje rijst prima opwarmen in de pan. Doe wat olie in een koekenpan, braadpan of wok en bak de rijst in een paar minuutjes lekker warm. Even stomen kan ook! Zet een stoommandje of zeef op een pan met kokend water en sluit af met een deksel of bord.
Rijst- en pastagerechten kunnen besmet raken met de Baccillus Cereus-bacterie. Deze bacterie maakt gifstoffen aan die tot een voedselvergiftiging kan leiden. Je voorkomt een besmetting door het eten snel terug te koelen naar 4 graden, niet langer dan 2 dagen te bewaren in de koelkast en goed te verhitten voor gebruik.
Doe de rijst daarvoor in een magnetron bestendig bakje met deksel en voeg hier een eetlepel water of bouillon en een klein beetje olie of boter aan toe. Roer goed door en herhaal dit na 1 minuut verwarmen op de hoogste stand. Verwarm vervolgens nog een minuut of totdat het geheel goed heet is.
Ook het opnieuw opwarmen van rijst- en pastagerecht is volgens verschillende nieuwsbronnen iets wat men beter niet kan doen. Als dit soort gerechten te lang of niet koel genoeg bewaard worden en daarna in de magnetron of pan belanden, kan het zijn dat iemand de bacillus cereus bacterie binnenkrijgt.
Rijst bewaren is in principe niet gevaarlijk, zolang je het maar op de juiste manier bewaart. Dat houdt in dat je de rijst dus snel moet afkoelen en vervolgens in de koelkast of vriezer zet. Op die manier rem je de groei van bacteriën en is het veilig om later nog te eten.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Eten opwarmen in de magnetron is makkelijk, maar het voedsel wordt niet altijd gelijkmatig verhit.
De beste rijst kook je kort en eet je koud. Dat schrijven Nederlandse onderzoekers. Zij ontdekten een ingewikkelde relatie tussen rijst en bloedsuiker. Witte rijst verhoogt de kans op diabetes type 2 meer dan bruine rijst.
Om Nasi te maken, is het wel het lekkerst om de rijst een dag van te voren gekookt te hebben. Dit bakt namelijk beter op. Dus kook of de avond ervoor een portie rijst of als je toch al rijst eet, maak dan gewoon wat extra klaar.
Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Heb je rijst gekookt? De rijst moet zo snel mogelijk terugkoelen na het bereiden. Zet de maaltijd binnen 2 uur in de koelkast of vriezer. Vervolgens kun je de rijst 2 dagen in de koelkast bewaren.
Ja, je kunt rijst koken in de magnetron! Doe daarvoor de rijst met ongeveer 2 keer zoveel water in een magnetronbestendig bakje of schaal. Dek goed af en verwarm ongeveer 10 minuten op de hoogste stand of net zo lang tot er kleine gaatjes in de rijst zitten waar stoom uit ontsnapt.
Als je ooit hebt geprobeerd om rijst op te warmen in de magnetron, dan weet je dat de rijst er vaak droog en onsmakelijk uitkomt. Echter, door water toe te voegen en een afgesloten stoomomgeving te creëren, krijg je heerlijke restjes rijst uit de magnetron, pan of oven.
Zilvervliesrijst (de volkoren variant) bevat nog het vliesje en is daarom de meest pure en voedzaamste rijst die je kunt kopen. Daarom is deze vorm van rijst dus de gezondste.
Het Voedingscentrum heeft als vuistregel dat restjes eten twee dagen in de koelkast bewaard kunnen worden op 4°C. Na deze twee dagen neemt de kans toe dat er ziekmakende bacteriën in het eten aanwezig zijn. Restjes kunnen langer bewaard worden, maar dan wel in de vriezer.
Ruik het eerst. In tegenstelling tot vers gekookte rijst, die bijna geen geur heeft, zal bedorven rijst een onaangename of vreemde geur hebben. Ten tweede, bekijk de textuur van naderbij. In plaats van luchtig te zijn, kan bedorven rijst slijmerig of kleverig worden.
Voor het opwarmen van nasi met de magnetron doe je de benodigde hoeveelheid nasi in een magnetron geschikte schaal met deksel. Heb je geen deksel? Dek dan het schaaltje af met wat plastic keukenfolie. Zet de nasi afgedekt in de magnetron en zet hem op vol vermogen voor 1 minuut.
Spoel de rijst met koel water voor het koken.
Doe de rijst in een vergiet, fijnmazige zeef of pan. Laat koel water over de rijst lopen om extra zetmeel te verwijderen. Dit voorkomt dat de rijst aan elkaar plakt en papperig wordt. Als je een pan gebruikt, giet het water er dan uit en vul hem weer bij.
Langzame koolhydraten
In feite heeft iedereen die op zijn bloedsuikerspiegel wil letten baat bij bruine (zilvervlies)rijst. Die is gezonder dan witte omdat het langzamere koolhydraten zijn, oftewel een lagere zogeheten glykemische index heeft.
Wist je dat basmati 'geurig' betekent? Er bestaat ook basmatirijst zilvervlies. Hierbij zit het vezelrijke vliesje nog om de korrel en dat maakt het daardoor een gezondere keuze!
Koel de kliekjes allereerst zo snel mogelijk af. In kleine porties gaat dat sneller dan in één grote. Wie toch iets groots – bijvoorbeeld een stuk vlees – wil bewaren, kan het met schaal en al in een bak koud water met ijsblokjes zetten.
Doe het eten in een (voor de magnetron geschikt) bakje en dek dit af met magnetronfolie, prik met een vork een paar gaatjes in de folie. Zet het bakje in de magnetron en laat dit op vol vermogen 5 minuten opwarmen. Roer het eten goed door, controleer of het heet is en anders herhaal je de vorige stap.
Je kan nasi goreng twee dagen in de koelkast goed houden. Gebruik hiervoor het liefst een luchtdicht afsluitbaar vershoudbakje. Zorg er bovendien voor dat de restjes snel afkoelen, en dat ze binnen twee uur na het bereiden in de koelkast worden gezet. Zo kunnen schadelijke bacteriën zich niet te snel vermenigvuldigen.
Soep staat immers meerdere minuten te koken. Daardoor zijn de meeste bacteriën gedood, door het koken. Bij opwarmen kun je juist extra veel bacteriën in het gerecht krijgen. Daarom soep en andere gerechten slechts één keer opwarmen, en niet veelvuldig opwarmen.