Het parvovirus is maar één van de redenen waarom het zo belangrijk is dat je hond gevaccineerd wordt en niet met andere honden of de poep van andere honden in aanraking komt.
Pups moeten bij hun nestgenoten blijven totdat ze 8 weken zijn. Nestjes moeten regelmatig contact met mensen hebben vanaf 3 weken leeftijd. Pups moeten op 8 weken, als ze bij hun nestgenoten weggaan, meteen in een normale huissituatie geplaatst worden, en niet nog een tijd bij de fokker in de kennel blijven.
Het introduceren van de pup begint eigenlijk al in de weken voordat de puppy in huis komt, met het puppy proof maken van je huis. Zet de nieuwe spullen voor de kleine pup alvast in huis, zodat de hond hier alvast aan kan wennen. Houd de bench wel gesloten, dit wordt het plekje van je nieuwe huisgenoot.
Als u hem te snel ophaalt, mist hij deze belangrijke leerperiode die zijn toekomstige fysieke en emotionele welzijn kan beïnvloeden. Maar als u hem veel later dan 10 weken bij de moeder en nestgenoten weghaalt mist u een groot deel van hun socialisatie-fase.
Een regel die ik vaak hanteer is dat een pup per etmaal ongeveer 5 minuten per levensweek aan actieve lichaamsbeweging mag hebben. Voor een pup van 7 weken is dat dus maar 35 minuten per 24 uur! Daarin zitten ook zijn “eigen” wilde spelletjes en bewegingen. Deze regel moet echter met de nodige souplesse worden bekeken.
Wacht ook niet met de laatste maaltijd tot laat op de avond. Zo geef je je pup veel tijd om zijn eten te verteren, en voor een grote boodschap vóór bedtijd. Voor pups is het zéker belangrijk dat ze voedzaam eten krijgen.
HOE LANG MOET JE EEN PUP BIJ JE LATEN SLAPEN? Hoe lang je een pup bij je laat slapen is afhankelijk van de pup en zijn gedrag, maar meestal is een paar nachten voldoende. Belangrijk is dat je pup rustiger is en doorslaapt. Dit zal per nacht steeds beter gaan.
Puberteit: Als je pup ongeveer 12 weken is, zal hij gaan experimenteren met dominant gedrag en zal hij grenzen gaan aftasten om erachter te komen wat zijn plek in het gezin is. Dit is het moment waarop je consequent moet zijn, maar de pup ook veel bevestiging moet geven.
de dagindeling voor een pup
Puppy's kunnen nog niet zolang hun behoeften ophouden, regelmatig uitlaten is van belang. Ze eten in het begin ook vaker dan naarmate ze ouder worden. En ze slapen heel erg veel. Puppy' hebben ongeveer 18 uur slaap per dag nodig.
Puppy's kunnen de geur van hun moeder al vroeg vóór de scheiding oppikken en kunnen het gebruiken om hun ouders te herkennen als ze elkaar ontmoeten. Deze dieren bezitten op zijn best ook een associatief geheugen van repetitieve gebeurtenissen.
Honden kiezen als favoriet vaak iemand met hetzelfde energieniveau en dezelfde persoonlijkheid als zijzelf. Daarnaast zijn er hondenrassen die vooral een band opbouwen met één persoon, waarbij de favoriete persoon dus ook vaak de enige persoon is.
De hondentaal is duidelijk gericht op speelsignalen: licht geopende bek, staart in een boog, kwispelen, overdrijvingen in mimiek en bewegingen; ziet er soms zelfs clownesk uit. Als er gegromd wordt klinkt dit niet dreigend maar juist helderder en hoger dan tijdens een conflict.
Als een van de twee honden negatief gedrag vertoont is het belangrijk om te voorkomen dat de ander dit overneemt. Maak voor het eerst kennis op neutraal terrein. Zo kunnen de honden elkaar een beetje leren kennen en is de nieuwe hond niet meteen een indringer van het territorium.
Dit is de vaccinatie tegen zowel hondenziekte als parvo. Op negen weken leeftijd moet de pup opnieuw worden gevaccineerd tegen parvo. Ook vaccineren we dan tegen leptospirose (de ziekte van Weil). Op twaalf weken leeftijd krijgt de pup dan de volledige cocktailenting om de voorgaande vaccinaties te 'boosteren'.
Het wisselen van tanden gaat gepaard met pijn en ongemak wat ervoor zorgt dat de bijt- en kauwbehoefte van je puppy juist zal toenemen. Ook hebben puppy's geen handjes om mee te voelen, maar willen ze wel de nieuwe wereld waarin ze leven ontdekken. Dit doen ze veel met de bek door te happen, kauwen en bijten.
Hond afleren te reageren op andere honden
Maak een plan voor training en bouw dit in kleine stapjes op, waarbij je steeds meer uitdaging en afleiding opzoekt. Om je hond te leren dat hij andere honden moet negeren, is het belangrijk dat je hem alternatief gedrag leert.
Zorg er 's avonds voor dat de pup al redelijk moe is, maar stop met wilde spelletjes een half uur voor bedtijd. Leg de doek of knuffel uit het nest bij de pup. Een warme kruik in handdoeken kan ook helpen de nestsituatie te simuleren. Zorg dat de pup 's avonds laat nog de kans krijgt om zijn of haar behoefte te doen.
Vlak voordat je naar bed gaat, laat je jouw puppy nog even uit. Geef hem na zes of zeven uur 's avonds geen eten meer en laat hem daarna ook niet al te veel meer drinken. Dit zorgt ervoor dat je jouw puppy 's nachts minder of zelf niet moet laten plassen of poepen.
Wat veel mensen niet weten is dat een hond dergelijk gedrag ook kan vertonen als de hond mentaal niet lekker in zijn vel zit. Depressie komt bijvoorbeeld ook bij honden voor! Gezien vanuit het perspectief van de hond kan “rustig” gedrag in bepaalde gevallen dus wel degelijk probleemgedrag worden genoemd.
Mijn pup bijt in mijn handen als hij wil spelen
Komt je pup naar je toe en bijt hij in je handen, dan wil hij vaak uitdagen tot spel. Dit kan komen omdat hij zich verveelt. Het is belangrijk dat je op dit moment de pup niet wegduwt of tegen hem praat.
Wanneer dit moment is verschilt enorm per hond. Zo kan het zijn dat je hond al iets rustiger wordt bij een leeftijd tussen de 6 en 9 maanden. Wanneer je hond volwassen is, dit is tussen de 1 en 2 jaar, zie je vaak dat de grote hoeveelheid puppy energie is verdwenen.
Voor jonge pups van 8 tot 12 weken is het volledig normaal dat ze midden in de nacht hun behoefte moeten doen. Als hij in een bench slaapt, zal hij jou (hopelijk) wakker maken door te blaffen of piepen. Laat hem dan snel uit met zo weinig mogelijk poespas, dat wil zeggen, geen geknuffel, spelletjes of snoepjes.
Een puppy (t/m 6 maanden) slaapt ongeveer 18 tot 20 uur. Dit heeft de pup nodig om te groeien, maar ook om alle prikkels te verwerken. Een jonge hond (vanaf 6 t/m 24 maanden) slaapt ongeveer 16 tot 18 uur. Een volwassen hond slaapt ongeveer 16 uur.
Als de hond blaft, jankt, piept of gilt mag je de bench nooit opendoen, anders leert de hond dat dit gedrag succes oplevert en zal hij dit blijven inzetten om bevrijd te kunnen worden.