U kunt natuurlijk ook meerdere bladeren in 1 boek laten drogen, zorg er wel altijd voor dat er maar 1 blad tussen 2 pagina's ligt, anders kunnen de herfstblaadjes door de druk aan elkaar vastplakken. Het droogproces van herfstbladeren duurt ongeveer 2 weken wanneer u dit in een boek doet.
Eén manier is om de bladeren in een glycerine-wateroplossing te plaatsen. Hierdoor blijven je bladeren in goede staat en blijven ze relatief flexibel. Deze conserveringsmethode werkt omdat het natuurlijke vocht dat in de bladeren aanwezig is, wordt vervangen door de glycerine-wateroplossing.
Aan de lucht
Verwijder overtollige bladeren en bind de bloemen met elastiekjes bij elkaar in kleine bossen. Hang ze vervolgens ondersteboven op een warme en droge plek, zoals de zolder. Om de originele kleur te behouden, kunnen bloemen het best in het donker drogen. Hoe sneller ze drogen, hoe beter het resultaat.
Hang op een droge plek, uit de zon (gedroogd in de volle zon of bij hoge temperaturen verliezen kruiden veel van hun smaak en kracht). Zorg voor voldoende ventilatie. Beste droogplek: onder een veranda, terrasoverkapping of in de schuur. Tip: spoel het blad niet af voor het drogen, dan verliest het veel smaak.
Steek de stengels van je bloemen door een stuk kippengaas. Leg het kippengaas met de bloemen in een heteluchtoven die tot 38 graden verwarmd is. Laat de bloemen gedurende enkele uren drogen. Hoe lang is afhankelijk van de soort en het aantal bloemen.
Haal alle bloemblaadjes los en leg ze b.v. op een dienblad. Bewaar het dienblad op een droge, niet winderige plek en laat de blaadjes drogen. Schud ze om de paar dagen om zodat alle blaadjes de ruimte krijgen om te drogen. Als alle blaadjes knisperen zijn ze voldoende gedroogd.
Thee zetten
Je kunt van de meeste planten zowel verse als gedroogde bladeren en bloemen gebruiken voor het maken van thee. Thee van verse planten is vaak vrij licht, maar heeft wel een sterke geur en smaak. Meng 15 gram verse kruiden op 1 liter water. Voor gedroogde thee gebruik je 1 tot 2 theelepels thee per mok.
Gebruik ongeveer een eetlepel fijn gemaakte verse bladeren of bloemen voor een kop thee, 5 minuten laten trekken. Gaat het om gedroogde planten neem dan een halve eetlepel voor een kop thee, 10-15 minuten laten trekken.
Bij mooi weer kamille droogt in 5-7 dagen. Het kan worden gedroogd op de zolder onder de dakranden of in de droger bij de temperatuur beneden de 40° C. De houdbaarheid van de bloemen is goed voor 1 jaar. De geur van het kruid heeft een sterke aromatische kruidige smaak, een beetje bitter.
Het drogen van de bloemen duurt meestal tussen 1 en 8 weken, afhankelijk van het soort.
De planten zijn na één of twee dagen droog, gaan later niet meer schimmelen en blijven prachtig op kleur. De heer Meijer vertelt u over het drogen in beeld en geluid via youtube: Video Drogen plantenmateriaal voor Herbarium.
Het duurt gemiddeld tussen de een en acht weken tot de bloemen met deze droog-methode gedroogd zijn, dit hangt af van de omstandigheden, het klimaat en de ruimte. Als het resultaat er goed uit ziet, zet dan als test een of twee bloemen twee dagen in een vaas.
Afgevallen blad verteert en wordt omgezet in opneembaar voedsel voor je planten, bomen en struiken. Als het blad tussen de heesters valt waar verder geen onderbeplanting staat kan het blad dus gewoon blijven liggen. Na 1 tot 3 jaar is het volledig verteerd en omgezet in voedzame compost.
Bladerpotje. Een glazen pot versierd met bladeren en een kaarsje erin geeft een mooie warme gloed. Een leuk idee voor de herfst! Let ook hier goed op dat je goed gedroogde bladeren gebruikt (ongeveer twee weken drogen).
De afgevallen herfstbladeren kun je goed gebruiken om er compost van te maken. Humus of bladaarde bevat namelijk goede voeding. Bovendien houd je met een laagje van deze mulch je tuinaarde mooi vochtig en luchtig. Wil je de afgevallen bladeren zelf composteren, dan kan dat.
Gemiddeld moet thee ongeveer drie minuten trekken. Als je de pot niet helemaal leegschenkt, verwijder dan de theebladeren om te voorkomen dat het laatste kopje te sterk smaakt.
Losse thee is duurzamer, omdat het niet verpakt is in een theezakje. De theezakjes uit de supermarkt zijn maar voor ongeveer 70% biologisch afbreekbaar. De andere stoffen in het theezakje zijn dat niet en er zit ook plastic in verstopt. Niet zo lekker als het in je thee terecht kan komen.
Doordat de blaadjes verteren komen de voedingsstoffen langzamerhand vrij. Thee in de tuinmaakt de bodem een beetje zuur, hoe meer thee, hoe zuurder. Dit wordt bijzonder op prijs gesteld door zuurminnende planten. Dit zijn bijvoorbeeld varens, magnolia's en hortensia's.
Kruiden die wél goed drogen zijn onder meer munt, lavendel (lekker in ijs of cakes!), oregano, tijm, salie, dragon en kamillebloemen. Kruiden die minder goed drogen, zijn vaak de zachtere groene kruiden als peterselie, koriander, dille en basilicum.
Knip je kruiden 's ochtends, nadat de dauw verdampt is, op een droge dag. Pluk geen blaadjes maar knip de stengels. Je kunt kleine bosjes ophangen, om te drogen, maar het gaat beter wanneer je de stengels uitspreidt op een droogrek of een vliegenraam, of op een fijne keukenhanddoek of neteldoek op een rooster.
Droogbloemen kunnen dus niet verwelken. Hierdoor kun je veel langer met een bos doen en kost het je dus ook veel minder geld. Een bos droogbloemen kost ongeveer net zoveel als een normale bos bloemen, maar je zult geld besparen omdat je minder vaak een nieuw boeket hoeft aan te schaffen.
Tulpen, narcissen en amaryllissen drogen bijvoorbeeld moeilijk. Welke dan wel geschikt zijn? Bloemen met houtachtige stelen, zoals rozen en zonnebloemen, zijn stevig en dus ideaal om te drogen. Maar ook korenbloemen, papaver, fluitekruid en grassoorten lenen zich er perfect voor.