Je kat voelt zich angstig en voelt zich alleen met jou in de buurt veilig genoeg om zijn behoefte te doen. Ook dingen die naar de eigenaar ruiken, voelen veilig en worden daarom als kattenbak gebruikt. Denk aan dekbedden en handdoeken.
De kat heeft een medisch probleem
Soms plast of sproeit een kat in huis omdat het plassen pijn doet. De oorzaak kan liggen in een nierprobleem, diabetes of een blaasontsteking. Wanneer de kat plaspijn associeert met de kattenbak, zal hij logischerwijs op een andere plek in huis gaan plassen.
Als de kat pijn heeft bij het plassen, zal hij een andere plek in huis, zoeken waar het, hoopt hij, geen pijn doet. Zo'n kat zal vaak op vele plaatsen in huis, kleine plasjes doen. Favoriete plaatsen zijn de badkamer en de gootsteen. Advies: Bij plotseling ontstaan van de problemen urine opvangen.
Laat uw kat altijd nakijken op medische problemen bij plassen buiten de kattenbak. In veel gevallen heeft de kat last van blaasproblemen: blaasgruis of blaasontsteking. Maar er zijn ook andere medische aandoeningen, zoals diabetes, waardoor een kat niet meer op zijn bak wil.
Kattenurine is goed te verwijderen met zeep en verdunde azijn. Als eerste behandel je de vlekken met zeep. Daarna doe je er zelfgemaakte azijnreiniger op. Hiervoor meng je een deel azijn met twee delen water.
Het verwijderen van de klonten kattenbakvulling met ontlasting van je kat moet je minimaal één keer per dag doen. De hoeveelheid kattengrit wordt dan natuurlijk steeds minder dus vul deze om de twee à drie dagen wat bij. Zo zorg je dat er genoeg kattenbakvulling in de kattenbak zit.
Een blaasontsteking bij uw kat kunt u herkennen aan de volgende symptomen: Buiten de kattenbak plassen/in huis plassen. Pijnlijk/miauwen tijdens het plassen. Vaker plassen en kleinere plasjes.
Als je kat soms op kleding plast en bij anderen in de kattenbak, dan markeert je kat zijn territorium of zoekt hij je aandacht. Gezondheidsproblemen, zoals urineweginfecties en incontinentie, kunnen er ook toe leiden dat katten op kleding plassen. Je moet er ook voor zorgen dat je kat zijn kattenbak nog steeds prettig.
de gemiddelde kat plast twee keer per dag en poept één keer per dag op de bak. Katten die buiten komen doen vaker hun behoefte; sommige katten gaan slechts één keer op een bak.
Ruimte in huis beperken en/of meerdere bakken plaatsen. Als een kat altijd op een vaste plaats plast, dan DAAR de bak neerzetten. Als de kat graag op tapijt plast, stukje tapijt in bak, en daarover geleidelijk steeds meer strooisel, totdat het strooisel zo dik is dat het tapijt er onder uit kan.
Re: Plassen in de wasbak
Over het algemeen doen katten het omdat ze gevoelig zijn voor veranderingen maar ik heb bv bij mijn kater het gehad toen hij blaasgruis had en inene overal kleine plasjes begon te doen.
Als je wit-grijze badkamer hebt, kun je een grijze, witte of zwarte kattenbak voor je kat kiezen. Afhankelijk van de plattegrond kun je de kattenbak achter bestaande meubels of de wasmand plaatsen. De badkamer is een goede plek voor de kattenbak.
Medische problemen zijn de meest voorkomende oorzaak van onzindelijkheid. Katten zijn heel gevoelig voor blaasproblemen zoals blaasgruis en ontstekingen. Ook andere aandoeningen kunnen onzindelijkheid veroorzaken, bijvoorbeeld nierproblemen, suikerziekte, tandpijn, parasieten….
Waarom ruikt kattenurine zo sterk? De sterke geur komt omdat katten zeer geconcentreerde urine hebben. Een kat kan een grote hoeveelheid water uit hun urine absorberen. Veel katten zie je dan ook weinig drinken.
Zet je kitten op vaste tijdstippen op de bak: 's ochtends, 's avonds, na het eten en na het spelen. Beloon je kitten als hij zijn behoefte doet. Houd je kitten de eerste dagen goed in de gaten. Merk je dat hij zijn behoefte moet doen (draaien, zoeken naar een plekje) zet hem dan op de kattenbak.
Door te sproeien willen katten dus een boodschap overbrengen. Dit kan een boodschap zijn voor andere katten, voor zichzelf of voor ons. Bijvoorbeeld dat de kat zich niet lekker voelt, pijn heeft of gestresseerd is. Niet-gecastreerde katten kunnen ook sproeien om aan te geven dat ze vruchtbaar zijn.
Zorg voor een schone kattenbak
Verschoon de kattenbak regelmatig. Schep in ieder geval 1 x per dag plas en poep uit de bak. Katten gebruiken de bak meestal niet als deze vies is. Maak de kattenbak regelmatig (wekelijks) helemaal leeg om hem schoon te maken.
Vaak hebben katten met een idiopatische blaasontsteking een aantal dagen klachten en verdwijnen de symptomen hierna weer. Deze vorm komt vaak bij jonge katten voor en kan ook terugkeren. Uiteindelijk verdwijnen de klachten meestal vanzelf en groeien de katten er overheen.
Struvietdieet. Zoals al gezegd is kan rauwe voeding ervoor zorgen dat de blaasgruis verdwijnt. Als je rauwe voeding gaat geven dan verzuurt de urine sowieso al en wordt de pH-waarde dus lager. Brokken bestaan namelijk uit koolhydraten en die zorgen ervoor dat de urine en verteringssappen te basisch worden.
Een urine onderzoek voor je kat kan ongeveer tussen de €18,- en €55,- kosten. De prijs is afhankelijk van de dierenarts. Deze prijzen zijn zonder consultkosten.
Zet de kattenbak op een rustige plaats waar je kat makkelijk bij kan. Een plek waar je kat in alle rust kan gaan zitten, zonder dat ze zich opgejaagd voelt. Plaats de kattenbak bovendien nooit naast de voer- en drinkbakjes of een slaapplaats. De kat is een zeer proper dier en wil die plekken niet bevuilen.
Urine sijpelt door naar onderin de kattenbak. Een matje of een laag kranten die je om de twee dagen vervangt, voorkomt dat de kattenbak, ondanks regelmatig schoonmaken, gaat stinken.
Kattenbakvulling hoort na gebruik in de vuilnisbak bij het restafval. Gooi het dus niet in de gft-bak: op de verpakking staat vaak te weinig informatie waardoor je niet zeker weet of de vulling volledig composteerbaar is.