Voor de meeste medicijnen geldt: bewaren bij kamertemperatuur (maximaal 25°C) in een droge ruimte. Sommige medicijnen moeten in de koelkast worden bewaard (maar niet in het vriesvak!). Bijvoorbeeld oogdruppels, oordruppels of klysma-medicijnen.
Droge kast onder 25°C (meestal is dit goed)
Voor de meeste medicijnen is een droge, afgesloten kast tot 25°C is een goede plek om te bewaren. Ook bij een hittegolf blijven uw medicijnen hierin goed.
Wanneer de medicijnen worden blootgesteld aan hogere temperaturen kan het zijn dat de werking van het medicijn verminderd. Daarom is het belangrijk om medicijnen op een koele plaats te bewaren, bijvoorbeeld in een koele kast. De koelkast kan ook maar kan weer nét wat te koud zijn voor bepaalde medicijnen.
Wij raden aan de capsules te bewaren bij een (droge) kamertemperatuur (tussen 15-25 °C) en te beschermen tegen zonlicht (net als andere oliën) . Mocht de kamertemperatuur stijgen, kunt u het product bewaren in de koelkast.
Bewaar ze niet in een medicijnkastje in de badkamer of in de koelkast, want daar zullen ze vocht opnemen. Een koele donkere plaats, zoals een keukenkastje, is ideaal.
Voor vrijwel alle middelen geldt dat het goed is om ze koel, droog en donker te bewaren. En natuurlijk op een plaats waar kinderen en huisdieren er niet bij kunnen. Bewaar medicijnen liever niet in de badkamer, omdat het daar vochtig is.
Sommige medicijnen moeten in de koelkast worden bewaard (maar niet in het vriesvak!). Bijvoorbeeld oogdruppels, oordruppels of klysma-medicijnen. De beste plek is achter in de koelkast, liefst op het schap onder het vriesvak of boven de groentelade. Let op: voorkom dat het medicijn aan de achterwand vastvriest.
Volgens Woltermann is er altijd een marge. “Één week na de houdbaarheidsdatum is het medicijn niet meteen niet meer goed. Of na 1 maand, 3 maanden of 1 jaar.” Maar u wilt wel graag dat een middel goed werkt en het geen giftige stoffen bevat. “Daarom is het beter om u gewoon aan de houdbaarheidsdatum te houden.
Kun je medicijnen over de datum innemen? Zijn medicijnen over datum gevaarlijk? Het antwoord op deze vraag is duidelijk: ja! Gebruik nooit medicijnen na de uiterste gebruiksdatum of bewaartermijn. Hoe langer je een bepaald medicijn bewaart, hoe minder de werking wordt.
Onder invloed van warmte kan een geneesmiddel bijvoorbeeld minder doeltreffend of zelfs toxisch worden. Daarom worden op de verpakking en in de bijsluiter van elk geneesmiddel bewaarvoorschriften vermeld en ook de temperatuur waarbij u het middel moet bewaren.
Persantin (Dipyridamol): Dit is een bloedverdunner die in combinatie met Ascal wordt gegeven. Bijwerkingen kunnen zijn: hoofdpijn, duizeligheid, diaree, lage bloeddruk en spierpijn.
Medicijnen waar water in zit, zoals oogdruppels en dranken, bederven het snelst. Dit komt doordat bacteriën en schimmels in een vochtige omgeving goed kunnen groeien. Deze bacteriën en schimmels kunnen van uw handen of uw lichaam en ook wel vanuit de lucht in het medicijn terechtkomen.
Een onaangebroken verpakking kunt u gebruiken tot de uiterste gebruiksdatum. Een aangebroken verpakking kunt u gebruiken binnen de maximale bewaartermijn. Natuurlijk moet u het medicijn dan wel op de juiste manier gebruiken en bewaren. Gebruik nooit medicijnen na de uiterste gebruiksdatum of bewaartermijn.
Bewaarcondities zijn de instructie om een geneesmiddel te bewaren. Dit heeft met name te maken met de stabiliteit van de werkzame stof in het geneesmiddel. Sommige geneesmiddelen zijn complexe structuren die alleen onder gekoelde omstandigheden stabiel blijven.
Hoofdregels voor opslag en beheer van opiaten in een zorginstelling. Opiaten op naam en de voorraad opiaten niet-op-naam ('werkvoorraad') moeten achter slot worden bewaard en afgezonderd van de overige medicatie (beperken van de toegang tot de opiaten).
Je kunt oxazepam niet zomaar zelf kopen, want je hebt hiervoor een recept nodig van de huisarts. Oxazepam werkt rustgevend en ontspant de spieren. De arts kan oxazepam voorschrijven bij slapeloosheid, angst of spanningen en alcoholontwenning. Met het recept kun je oxazepam ophalen bij de apotheek.
Breng medicijnen die u niet meer gebruikt naar de apotheek of een plek voor klein chemisch afval. Dan worden ze veilig verwerkt, waardoor geen medicijnresten in het milieu terechtkomen.
Let op: vervallen of ongebruikte geneesmiddelen mogen niet naar het containerpark gebracht worden. Ze moeten altijd naar je apotheker teruggebracht worden. De apotheker neemt ze kosteloos terug met de bedoeling ze te laten vernietigen (de farmaceutische sector neemt de kosten voor de vernietiging op zich).
In de bijsluiter kunt u lezen hoe u uw medicijnen het beste bewaart. Zetpillen kunnen bijvoorbeeld smelten door hitte. Natuurlijk kunt u bij twijfel uw apotheek raadplegen. Voor de meeste medicijnen is een droge, afgesloten kast waar het niet warmer wordt dan 25°C een goede bewaarplaats.
De anticonceptiepil bevat werkzame stoffen die onder bepaalde omstandigheden bewaard moeten worden. Het bewaaradvies is: bij een temperatuur onder de dertig graden en niet bevriezen. Gebeurt dit wel, dan kunnen de hoeveelheden werkzame stoffen in de pil sneller achteruitgaan en kan de pil dus onbetrouwbaar worden.
Vervaldatum/Expiration Date (exp.)
Op de verpakking van medicijnen geven fabrikanten een vervaldatum aan na de afkorting exp., wat staat voor expiration date.
Dit medicijn remt de ontsteking, hierdoor verminderen de roodheid, zwelling en pijn. Het pijnstillende effect begint een na een half tot een uur en houdt 8 uur aan. De tabletten met vertraagde afgifte werken binnen twee tot drie uur. De werking houdt wel langer namelijk ongeveer twaalf uur.
Hoe weet je dat een beautyproduct over de houdbaarheidsdatum heen is? Als een product verkleurd is, vreemd ruikt, anders aanvoelt, te nat is of je ziet klontjes, gooi het dan weg. Als de verpakking er ineens anders uitziet, is dit een waarschuwing dat er wat mis is met de inhoud.
Gebruik Vicks VapoRub niet meer na de datum op de verpakking achter "niet te gebruiken na".