Als het bij jouw baby niet precies zo gaat als hier staat, is dat geen reden tot ongerustheid. Elk kind is anders. Pasgeboren baby's slapen gemiddeld 14-18 uur per 24 uur. 's Nachts slaapt een baby meestal 2,5 tot 4 uur achter elkaar.
Vind je het moeilijk om te zien of jouw baby moe is of niet, dan kun je deze regels gebruiken: Een baby van 0-2 weken kan ongeveer 30-45 minuten wakker zijn. Een baby van 2-6 weken kan ongeveer 45-60 minuten wakker zijn. Een baby van 7-12 weken kan ongeveer 60-75 minuten wakker zijn.
Ja, een baby kan te veel slapen, of het nu een pasgeboren of een oudere baby is. Maar in het algemeen is een pasgeborene die de hele dag slaapt vaak belangrijker om op te letten dan een oudere baby die te veel slaapt, wat meestal alleen gebeurt als hij ziek is of een extra drukke dag heeft gehad.
Slaap bij 0 tot 8 weken
In de eerste weken slaapt je baby veel. Ongeveer 9 tot 20 uur per 24 uur. Het kan erg verschillen per baby. De slaap is verdeeld over de dag en de nacht.
0 – 2 weken: niet langer dan 6 uur tussen voedingen en minimaal 6 voedingen per 24 uur. 2 – 8 weken: niet langer dan 8 uur tussen voedingen en minimaal 5 voedingen per 24 uur. Vanaf 8 weken: niet langer dan 12 uur tussen voedingen en minimaal 4 voedingen per 24 uur.
Jonge baby's kunnen niet te lang zonder voeding. De hersenen zijn nog in ontwikkeling en hebben na een tijdje weer brandstof nodig, glucose. De bloedsuikerspiegel in het bloed zorgt hiervoor. Maar na een periode van drie tot vier uur zonder voeding zakt de bloedsuikerspiegel van je pasgeboren baby.
Pasgeboren baby's tot en met 4 weken mogen 3 tot 4 uur slapen zonder voeding. Tussen de 4 en 12 weken kun je jouw baby gerust door laten slapen als hij of zij geen signalen afgeeft of vanzelf wakker wordt. Tussen de 12 en 24 weken heeft een kindje 5 tot 7 uur rust nodig na elke voedingsbeurt.
Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.
Het 2-3-4 ritme betekent dat je op een dag achtereenvolgens rekening houdt met ongeveer 2 uur, 3 uur en 4 uur tussen dutjes: 2 uur: tel 2 uur op bij het moment van wakker worden om het tijdstip van het eerste dutje te bepalen. 3 uur: tel 3 uur op bij het moment van ontwaken uit het eerste dutje van de dag.
Of je je kind wakker moet maken voor een voeding, is afhankelijk van zijn leeftijd. Alleen heel jonge baby's mogen niet maximaal tien uur achter elkaar slapen. Dus als je kind van 6 maanden of ouder lekker ligt te slapen, hoef je hem niet wakker te maken.
Let op: na 6 maanden kan je baby wakker maken voor deze voeding juist een averechts effect hebben. Wanneer je baby dan goed (door)slaapt is ons advies om tussen de 4 en 6 maanden de nachtvoeding van 22:30 geleidelijk af te bouwen.
Houd je baby goed in de gaten. Wordt je kindje suf wakker, verkort dan de tijd tussen de laatste en de eerste voeding. Vanaf 6 maanden mogen 10 uur of langer achter elkaar doorslapen. Oudere baby´s voelen dit zelf aan: als ze honger krijgen worden ze wakker en huilen ze om voeding.
Oververmoeidheid herkennen
Net als gapen, huilen en wegkijken is dit een typisch signaal een oververmoeide baby. Ook rood rondom de oogjes is een bekend teken dat een baby moe of oververmoeid is.
In deze folder bespreken we deze en andere signalen van uw baby waar aan u kunt zien wat uw baby wil zeggen. Als een baby moe wordt begint hij meestal eerst met gapen, wegkijken, druk bewegen en jengelen.Pas daarna zal een baby pas gaan huilen (het late signaal).
Baby's hebben een slaapcyclus van ongeveer 40-50 minuten. Naarmate ze ouder worden, wordt dit uiteraard langer. Als je baby na 45 minuten wakker wordt dan is het haar of hem niet gelukt om de eerste met de tweede slaapcyclus te verbinden.
Een slaapritme is niet alleen fijn voor je baby, maar ook voor jezelf. Het maakt de dagen voor je baby voorspelbaar en zorgt voor meer rust en regelmaat. Een fijn slaapritme overdag is daarbij belangrijk. De overdagslaap heeft namelijk grote invloed op hoe de nachten gaan.
De slaapcyclus van een baby is in het begin ongeveer de helft korter, zo'n 45 tot 50 minuten. Ook kan een pasgeboren baby meestal nog niet meerdere slaapcycli aan elkaar koppelen. Hierdoor worden veel baby's na 45 minuten wakker. Deze korte slaapjes worden ook wel hazenslaapjes genoemd.
Hou je baby goed in de gaten als hij in de box ligt. Zeker als je ook een peuter hebt die rondloopt, of als er huisdieren zijn. Leg nooit een matras in de box: een baby kan bekneld raken tussen het matras en de zijkant van de box. Verderop vind je tips voor de aanschaf van een boxkleed.
Een kindje dat zijn of haar ouders vertrouwd en weet dat papa en mama er zijn wanneer dat nodig is, durft los te laten. En dat is wat slapen feitelijk is. Het is dus heel normaal als jouw baby alleen maar bij jou kan slapen. Die veilige basis is nodig om uiteindelijk naar goede slaap toe te kunnen werken.
De dutjes overdag zijn erg belangrijk voor de ontwikkeling van je kindje. Daarnaast raakt je kind oververmoeid als hij overdag niet goed slaapt, wat weer nadelig kan zijn voor zijn (en jouw) nachtrust.
In de eerste weken slaapt een baby meestal de hele dag door. Hij heeft nog geen biologische klok en ziet geen verschil tussen dag en nacht. De slaapjes kunnen kort of lang zijn. Sommige baby's van 3 weken oud slapen uit zichzelf al wat langer in de nacht, maar focus je hier niet te veel op doorslapen in deze periode.
Een droomvoeding werkt het beste als je tussen 22.00 uur en 23.00 uur 'avonds naar bed gaat. Ga je eerder naar bed? Dan is het nog te vroeg voor je baby om een droomvoeding te krijgen.
Indien je baby goed aankomt, mag hij 's nachts 1 voeding overslaan. Komt je baby bijvoorbeeld overdag gemiddeld om de 3u voor een voeding, dan mag hij 's nachts een blokje van maximaal 6u slapen.