Oorzaken bij volwassen honden Als je volwassen hond ineens in huis plast kan dit veroorzaakt worden door medische problemen zoals urineweginfecties, blaasstenen of incontinentie. Stress, angst, territoriale conflicten of veranderingen in de routine kunnen ook bijdragen aan dit gedrag.
Honden die vaak alleen achterblijven of honden met stress hebben neiging om in huis te plassen.Angst en stress zorgen ervoor dat je hond geen controle meer heeft over zijn plasgedrag. Verlatingsangst is moeilijk om te overwinnen en vaak is hier veel geduld en tijd van de eigenaar en speciale gedragstherapie bij nodig.
Zorg er dus voor als u uw hond alleen thuis moet laten dat iemand hem een aantal keren per dag uit kan laten. Let op! Straffen heeft geen zin en kan het probleem alleen maar verergeren! Over het algemeen geldt voor plassen in huis als gevolg van een gedragsprobleem dat de hond niet gestraft mag worden.
In huis plassen of markeren komt vaak door stress, overprikkeling of een medische oorzaak. Wanneer je op visite bent en je hebt jouw hond mee is de kans groot dat hij gaat markeren door stress en niet door dominantie.
Naast wandelen heeft ook kauwen een kalmerende werking op honden. Je hond een bot voeren kan daarom helpen bij het verminderen van stress. Ook spelen of puzzelen zorgen voor afleiding van een stressvolle situatie. Geef je hond zijn brokken eens met een voerspel, zodat hij extra uitdaging krijgt tijdens de maaltijd.
De meeste puppy's die hun behoefte moeten doen zullen flink snuffelen of rondjes draaien, dus aan de hand daarvan kun je je hond naar buiten brengen. Vaak houden puppy's hun plas in wanneer je ze oppakt.
Als je hond plots veel kleine plasjes doet is het verstandig om hier verder onderzoek naar te laten doen. Blaasontstekingen gaan in de regel niet vanzelf over en als je hond lang onbehandeld blijft kan dit de blaas flink beschadigen en de genezing vertragen.
Nierfalen herkennen
Symptomen hiervan zijn: Geen of weinig eetlust. Braken en/of diarree. Opeens heel veel urine produceren of juist helemaal geen.
Verdeel rijst, zout of niet klontvormende kattenbakvulling op de betroffen plek. Deze hulpmiddelen kunnen urine uit de omgeving opnemen. Na tien minuten kun je alles verwijderen en de achtergebleven vlek behandelen. Dit kun je bijvoorbeeld met een speciale urinereiniger voor huisdieren doen.
Sprenkel wat zuiveringszout over de vlek en laat het een paar minuten liggen. Meng gelijke delen azijn en water, en spuit of giet dit op het zuiveringszout. Laat het mengsel ongeveer vijf minuten z'n werk doen en dep vervolgens de vlek totdat deze verdwenen is … samen met die nare urinegeur.
Honden houden niet van de geur van azijn en elke hond zal rechtsomkeert maken als hij of zij deze indringende geur ruikt. Azijn is daarom een handig middeltje om een natuurlijke barrière te vormen tegen honden. Verdun de azijn niet met water en spray het alleen op de tuintegels of op de tuinaarde.
Dit kan een nierprobleem, leverprobleem of een hormonale stoornis (ziekte van Cushing) zijn. Maar ook suikerziekte, een blaasontsteking, een baarmoederontsteking en bepaalde tumoren kunnen leiden tot veel drinken en veel plassen.
Suikerziekte kun je herkennen doordat je hond erg veel dorst heeft, veel plast en veel eet maar toch afvalt. Het teveel aan glucose (suiker) dat in het bloed aanwezig is, zal via de nieren afgevoerd worden. Glucose onttrekt echter vocht aan het lichaam waardoor de hond meer gaat plassen en dus ook meer dorst krijgt.
Ten gevolge van opwinding kunnen honden de controle over hun blaasspieren verliezen en een plasje laten lopen. Deze opwinding kan bestaan uit enthousiasme en blijdschap, maar ook spanning.
Als de nieren het bloed niet meer goed kunnen zuiveren, stapelen afvalstoffen zich op in het lichaam. U kunt dan last krijgen van bijvoorbeeld misselijkheid, jeuk en een algeheel ziek gevoel. Uit onderzoek blijkt dat meestal het creatininegehalte in het bloed te hoog is en dat er minder creatine in de urine zit.
Wanneer de nieren niet goed meer functioneren, hopen afvalstoffen zich op in het lichaam. Deze afvalstoffen kunnen klachten veroorzaken zoals: Weinig plassen. Donkere urine.
Een blaasontsteking is feitelijk niets meer dan een geïrriteerde blaaswand. De meest voorkomende oorzaken van een blaasontsteking zijn bacteriële infecties en blaasstenen. Daarnaast kan een blaasontsteking ontstaan door poliepen, een afwijkende anatomie van de blaas en tumoren.
Een blaasontsteking bij honden ontstaat in veel gevallen door bacteriën die via de plasbuis de blaas binnendringen. Teefjes hebben een kortere en bredere ingang naar de blaas dan reuen, die hierdoor makkelijker van buitenaf te bereiken is.
Als uit het urineonderzoek blijkt dat het inderdaad om een urineweginfectie gaat, zal er een behandeling met antibiotica worden gestart. Het doel daarvan is alle ziekmakende bacteriën uit de blaas en nieren te verwijderen. Ciprofloxacine wordt vaak voorgeschreven om een urineweginfectie bij honden te bestrijden.
De meeste puppy's kunnen ongeveer zeven uur lang slapen zonder te hoeven plassen, dus haal zijn waterbakje weg om ongelukjes te voorkomen. Als je puppy je 's nachts wakker maakt omdat hij moet plassen, houd de wandeling dan heel kort.
Een volwassen hond moet gemiddeld 3 tot 4 keer worden uitgelaten om zijn behoefte te doen.